Vă propun un mic dejun diferit de cele clasice. Pentru acest mic dejun este foarte importantă alegerea ingredientelor. Fructul de avocado trebuie să fie de calitate bună, să aibă coaja nepătată, strălucitoare, intactă (fără zgârieturi, tăieturi), să fie copt dar ferm (să nu prezinte părți moi, să nu rămână urme pe coaja / pulpa fructului la digitopresiune). Dacă fructul de avocado nu este suficient de copt sau dacă este prea copt, gustul preparatului nu va fi cel dorit.
Când alegeți brânza albastră puteți folosi varietăți cu o consistență moale (Bleubry, Bleu de Bresse, Cambozola, Gorgonzola), semi-fermă (Bleu Benedictin, Bleu d'Auvergne, Ciel de Charlevoix, l'Ermite, Geai bleu, Roquefort) sau fermă (Fourme d'Ambert, Rosenborg, Stilton). Consistența brânzei albastre este diferită, în funcție de durata procesului de afânare (acest proces durează de obicei între șapte săptămâni și nouă luni). Mie îmi place să folosesc o varietate de brânză albastră semi-fermă sau fermă, chiar dacă această alegere implică mărunțirea bucățelelor de brânză în prealabil.
În funcție de preferințe, optați pentru prosciutto crudo sau pentru jamon serrano. Comparativ, prosciutto crudo este o șuncă mai puțin uscată, cu o aromă mai dulce, în timp ce jamon serrano are un gust mai sărat și o textură mai netedă.
INGREDIENTE (pentru 2 porții):
- un avocado de mărime medie - mare
- 80 g brânză albastră (după preferință)
- o felie subțire de prosciutto crudo sau jamon serrano (după preferință)
- o ceapă albă mică - medie
- un fir de ceapă verde sau câteva rondele de praz (după preferință)
- 1 și 1/8 linguriță cu ulei de măsline, distribuite în două boluri separate (un bol va conține 1 linguriță cu ulei de măsline iar celălalt bol va conține 1/8 linguriță cu ulei de măsline)
- sare de mare fin macinată
- amestec de piper alb, verde, negru proaspăt măcinat
- câteva picături zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
- 2 ouă
- 1 litru de apă
- 100 ml oțet alb (necesar numai pentru pregătirea termică a celor două ouă)
- 60 ml oțet balsamic de calitate superioară
- 20 ml vin roșu dulce / demidulce (după preferință)
- 1/4 linguriță cu miere
MOD DE PREPARARE:
- Ceapa se curăță, se spală și se taie în două jumătăți. Fiecare dintre cele două jumătăți se taie felii subțiri, care se desfac apoi cu mâna (fără să se rupă).
- Ceapa verde se curăță, se spală și se taie rondele subțiri.
- Fructul de avocado se spală și se taie pe lungime, în două jumătăți. Se îndepărtează sâmburele. Se stropește pulpa fructului de avocado cu zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea.
- Felia de prosciutto crudo / jamon serrano se pune într-o tigaie antiaderentă, încălzită în prealabil, (fără ulei). Șunca se prepară termic la foc mic - mediu, până dobândește o culoare aurie iar textura sa devine ușor crocantă. Șunca pregătită termic se pune pe un șervețel absorbant din hârtie pentru bucătărie (astfel, se va îndepărta excesul de grăsime). Dacă în tigaie au rămas urme de grăsime, acestea nu trebuie șterse, deoarece tigaia va fi folosită într-un timp de lucru viitor iar grăsimea rămasă va fi utilă.
- Șunca se lasă puțin să se răcească apoi se taie bucățele.
- Se pune o linguriță cu ulei în tigaia în care șunca a fost preparată termic. Se încălzește tigaia la foc mediu. Se adaugă ceapa pregătită anterior și se prăjește puțin, până dobândește o culoare frumoasă, aurie.
- Se adaugă șunca pregătită anterior și se amestecă ușor, cu o spatulă termorezistentă. Pentru ca preparatul final să fie gustos și aspectuos, șunca și ceapa trebuie să fie optim preparate termic.
- Se adaugă sare și piper, după preferință.
- Se îndepărtează tigaia de pe foc.
- Se încălzește grătarul / grillul la foc moderat.
- Se întinde cu pensula, o parte din uleiul de măsline (1/8 linguriță), pe toată suprafața miezului celor două jumătăți de avocado. Se adaugă sare și piper, după preferință.
- Cele două jumătăți de avocado astfel pregătite se pun pe grătarul / grillul încălzit în prealabil. Fructul de avocado se lasă pe grătar / grill timp de câteva minute, verificând din când în când să nu se ardă. Se pun cele două jumătăți de avocado pe un tocător.
- Se îndepărtează cu grijă coaja fructului de avocado (se taie o parte mică dintr-o extremitate a fructului iar apoi se începe îndepărtarea cojii, de la extremitatea tăiată spre cea opusă, din care la final se va tăia de asemenea o mică parte). Pentru o prezentare finală mai frumoasă a preparatului, se poate tăia o parte mică din suprafața convexă a fiecărei jumătăți de avocado, pentru ca aceasta să poată fi așezată ulterior mai bine, în tavă și în farfurie (va fi astfel mai ușor de servit iar aspectul final va fi mai frumos). Eu nu am tăiat această parte a fructului pentru că mi s-a părut destul de stabil (pe farfurie).
- Se pune brânza albastră mărunțită pe suprafața interioară a fiecărei jumătăți de avocado. Se aplatizează brânza ușor, cu degetele, astfel încât fructul pregătit termic să nu se rupă. Zona de unde a fost îndepărtat anterior sâmburele se tapetează cu brânză, astfel încât doar jumătate din înălțimea să fie tapetată (locul acesta va fi suportul pe care se vor așeza următoarele ingrediente).
- Se tapetează cu hârtie pentru copt, o tavă de dimensiuni mici. Se pun în tavă cele două jumătăți de avocado, pregătite anterior.
- Pe suprafața brânzei care tapetează fructul de avocado, se adaugă amestecul de prosciutto crudo / jamon serrano și ceapă, pregătit anterior.
- Se pune tava în cuptorul încălzit la 160 grade C, timp de câteva minute.
- Oul și reducția de oțet urmează să fie pregătite în același timp de lucru. Se pune apa la fiert. Când apa începe să fiarbă, se adaugă oțetul. Se așteaptă până lichidul ajunge din nou la temperatura de fierbere iar apoi se reduce focul la minim.
- Fiecare ou se sparge în câte un bol mic. În vasul cu apă, se formează un vârtej uniform și centrat, amestecând cu o lingură. Se lasă oul ușor să alunece în centrul vârtejului format (bolul ce conține oul va atinge ușor suprafața apei din vas). Oul se prepară termic timp de 2,5 - 3 minute (în funcție de preferință), apoi se scoate cu o spumieră și se pune pe șervețele absorbante din hârtie pentru bucătărie. Se procedează identic cu oul următor.
- Se pune oul pe suprafața jumătăților de avocado pregătite anterior.
- Oțetul balsamic, vinul și mierea se pun într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu. Se lasă amestecul la foc mediu, până cantitatea de lichid scade la jumătate. Se stropește preparatul cu acest amestec.
- Se decorează la suprafață cu rondele de ceapă verde.
Vă doresc dimineți frumoase, alături de cei dragi!
O reteta eleganta si delicioasa! Bravissima...:)
RăspundețiȘtergereDani
Iti multumesc Dani. Aduci tu cafeluta?!
ȘtergereDesi nu-mi place avocado, recunosc ca ultima poza arata de milioane si nu as rezista sa nu gust.
RăspundețiȘtergereA fost o vreme cand nici eu nu cumparam avocado (nu imi placea dar nici nu imi displacea :-) A inceput sa imi placa atunci cand am pregatit pasta cu avocado, putin usturoi si un strop lamaie. Guacamole imi place de asemenea. Combinatia aceasta (avocado & branza albastra, etc) merita gustata / servita... Iti multumesc Daniela, daca am fi mai aproape te-as servi cu drag.
Ștergere