1 octombrie 2013

Mic dejun cu avocado si branza albastra

Va propun un mic dejun diferit de cele clasice. Pentru acest mic dejun este foarte importanta alegerea ingredientelor. Imbinarea lor ofera o experienta culinara deosebita si un gust absolut delicios.

Pentru reusita retetei este esential ca fructul de avocado sa fie de calitate buna, sa aiba coaja nepatata, stralucitoare, intacta (fara zgarieturi, taieturi), sa fie copt dar ferm (sa nu prezinte parti moi). Daca fructul nu este suficient de copt sau daca este prea copt, gustul preparatului nu va fi cel dorit.

Cand alegeti branza albastra puteti folosi varietati cu o consistenta moale (Bleubry, Bleu de Bresse, Cambozola, Gorgonzola), semi-ferma (Bleu Benedictin, Bleu d'Auvergne, Ciel de Charlevoix, l'Ermite, Geai bleu, Roquefort) sau ferma (Fourme d'Ambert, Rosenborg, Stilton). Mie imi place sa folosesc o varietate de branza albastra semi-ferma sau ferma chiar daca lucrul acesta implica maruntirea in prealabil a bucatelelor de branza inainte de a fi folosite. Consistenta branzei albastre este diferita in functie de durata procesului de afanare (acesta dureaza de obicei intre sapte saptamani si noua luni).

INGREDIENTE (pentru 2 portii):
  • un avocado de marime medie - mare, copt insa ferm la atingere (este foarte important sa nu ramana urme in coaja / pulpa fructului la digitopresiune)
  • 80 g branza albastra
  • o felie subtire de prosciutto crudo sau jamon serrano
  • o ceapa alba mica - medie
  • un fir de ceapa verde sau cateva rondele de praz (dupa preferinta)
  • 1 si 1/8 lingurita cu ulei de masline masurate si pregatite in doua boluri separate (unul dintre boluri va contine 1 lingurita cu ulei de masline iar celalalt 1/8 lingurita cu ulei de masline)
  • sare de mare fin macinata
  • amestec de piper alb, verde, negru proaspat macinat
  • cateva picaturi zeama de lamaie proaspat stoarsa
  • 2 oua
  • 1 litru de apa
  • 100 ml otet alb (acest otet va este necesar doar pentru pregatirea termica a celor doua oua)
  • 60 ml otet balsamic de calitate superioara
  • 20 ml vin rosu dulce / demidulce (dupa preferinta)
  • 1/4 lingurita cu miere
MOD DE PREPARARE:
  • Ceapa se curata, se spala si se taie in doua jumatati. Fiecare dintre cele doua jumatati se taie la randul lor in feliute subtiri ce se desfac apoi cu mana (fara sa se rupa).
  • Ceapa verde se curata, se spala si se taie rondele subtiri.
  • Fructul de avocado se spala si se taie apoi cu grija pe lungime, de jur imprejur (facand o singura incizie circulara) in doua jumatati. Se indeparteaza samburele. Se stropeste pulpa fructului imediat cu zeama de lamaie pentru a evita oxidarea.
  • Felia de prosciutto crudo / jamon serrano se pune intr-o tigaie antiaderenta incalzita in prealabil la foc mic - mediu (fara ulei). Sunca se prepara termic pana dobandeste o culoare frumoasa aurie iar textura ei devine usor crocanta. Se scoate felia de sunca si se aseaza pe un servetel absorbant din hartie pentru bucatarie. Daca in tigaie au ramas urme de grasime, acestea nu trebuie indepartate (tigaia va fi folosita astfel intr-un timp de lucru viitor).
  • Sunca se lasa putin sa se raceasca apoi se taie bucatele (eu am taiat sunca sub forma de patratele cu latura de aproximativ 0,5 mm).
  • Se pune o lingurita cu ulei in tigaia folosita anterior (cea in care a fost preparata termic sunca). Se incalzeste tigaia la foc mediu. Se adauga ceapa pregatita anterior. Se intoarce ceapa cu multa grija pe toate partile (astfel incat bucatelele de ceapa sa isi pastreze lungimea) pana se caramelizeaza usor si dobandeste o culoare aurie. Se adauga la final sunca pregatita anterior si se amesteca usor cu ajutorul unei spatule. Se adauga sare, amestec de piper alb, verde si negru dupa preferinta, amestecand usor. Atat ceapa cat si sunca trebuie sa fie optim pregatite termic si aspectuoase. Se indeparteaza tigaia de pe foc.
  • Se incalzeste gratarul / grillul la foc moderat.
  • Se pensuleaza miezul celor doua jumatati de avocado cu 1/8 lingurita ulei de masline. 
  • Se adauga sare si amestec de piper alb, verde, negru. Cele doua jumatati de avocado astfel pregatite se aseaza pe gratarul / grillul incalzit corespunzator in prealabil. Fructul de avocado se pastreaza pe gratar timp de cateva minute, verificandu-l periodic. Dupa aceasta perioada de timp se aseaza cele doua jumatati de avocado pe un tocator.
  • Se indeparteaza cu multa grija coaja fructului de avocado (se taie o mica parte dintr-o extremitate a fructului si apoi se incepe decojirea spre cealalta extremitate, din care la final se va taia de asemenea o mica parte). Daca credeti ca este necesar puteti sa taiati o parte mica din suprafata convexa a fiecarei jumatati de avocado (cea care este asezata la baza) pentru ca aceasta sa poata fi asezata ulterior drept in tava si respectiv in farfurie (va fi astfel mai usor de servit). Eu nu am taiat aceasta parte a fructului pentru ca mi s-a parut destul de stabil (in farfurie).
  • Se aseaza branza albastra maruntita pe suprafata interioara a fiecarei jumatati de avocado. Se aplatizeaza branza usor cu degetele astfel incat fructul pregatit termic sa nu se rupa. Zona unde anterior a fost samburele se tapeteaza cu branza astfel incat aproximativ jumatate din inaltimea sa sa fie acoperita iar denivelarea sa se pastreze (ea va fi suportul urmatoarelor ingrediente).
  • Se tapeteaza cu hartie pentru copt o tava (mica). Se pun in tava cele doua jumatati de fruct pregatite anterior.
  • Se adauga la suprafata branzei amestecul de prosciutto crudo si ceapa pregatit anterior. 
  • Se pune tava in cuptorul incalzit la 160 grade C, timp de cateva minute (eu l-am pastrat pana am pregatit restul ingredientelor). 
  • Oul si reductia de otet urmeaza sa fie pregatite in acelasi timp. Se pune apa la fiert. Cand apa incepe sa fiarba se adauga otetul. Se asteapta pana lichidul ajunge din nou la temperatura de fierbere apoi se reduce focul la minim. 
  • Fiecare ou se sparge in cate un vas mic. Se formeaza un vartej uniform si centrat in vasul cu apa, amestecand cu o lingura. Se lasa oul usor sa alunece in centrul vartejului format (vasul ce contine oul va atinge usor suprafata apei). Se lasa oul in vas 2,5 - 3 minute (in functie de preferinte) apoi se scoate cu o spumiera si se aseaza pe servetele absorbante din hartie pentru bucatarie. Se procedeaza identic cu oul urmator.
  • Se aseaza oul pe suprafata feliilor de avocado pregatite anterior.
  • Otetul balsamic, vinul si mierea se pun intr-o tigaie antiaderenta, la foc mediu. Se lasa amestecul la foc mediu pana cantitatea de lichid scade la jumatate. Se stropeste preparatul obtinut cu acest amestec.
  • Se decoreaza la suprafata cu rondele de ceapa verde dupa preferinta.

Va doresc dimineti frumoase alaturi de cei dragi!

4 comentarii:

  1. O reteta eleganta si delicioasa! Bravissima...:)

    Dani

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi nu-mi place avocado, recunosc ca ultima poza arata de milioane si nu as rezista sa nu gust.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o vreme cand nici eu nu cumparam avocado (nu imi placea dar nici nu imi displacea :-) A inceput sa imi placa atunci cand am pregatit pasta cu avocado, putin usturoi si un strop lamaie. Guacamole imi place de asemenea. Combinatia aceasta (avocado & branza albastra, etc) merita gustata / servita... Iti multumesc Daniela, daca am fi mai aproape te-as servi cu drag.

      Ștergere