30 iunie 2012

Beghrir (Clatite marocane)

Aceasta reteta este publicata in volumul 17 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Retete traditionale din Africa si Orientul Mijlociu”.

Beghrir, clatitele traditionale marocane au o textura speciala si nu in mod intamplator sunt numite ”clatite cu o mie de gaurele”.

Aluatul pentru clatite marocane este ”mai dens” decat aluatul clasic pentru clatite. Acest lucru presupune mai multa atentie in pregatirea, coacerea si pastrarea lui. Dupa coacere, clatitele se pastreaza intre prosoape de bucatarie umede pentru a-si mentine textura.

Am calatorit o singura data in Africa (o calatorie de neuitat :-) si imi amintesc cu mare placere de ”bucataria locului” si de ospitalitatea africana. In zona aceea, mai mult decat in orice colt a lumii ”mancarea exprima solidaritatea dintre oameni, fiind aproape o demonstratie de iubire fata de oaspeti, este expresia traditiilor, un act cultural in sine, dand astfel cuvantului cultura, cea mai nobila semnificatie”. Bucataria marocana, este una dintre cele mai bogate din Africa si una dintre cele mai imaginative din lume.

INGREDIENTE (pentru 8 clatite):
  • 350 g faina 000 proaspat cernuta
  • 150 g gris
  • 50 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 40 g drojdie proaspata (eu am folosit drojdie uscata Dr. Oetker - echivalentul drojdiei proaspete in drojdie uscata este: 25 g drojdie proaspata = 7 g drojdie uscata)
  • 1 lingura cu zahar (eu am folosit zahar brun)
  • 3 oua
  • 250 ml lapte
  • 250 ml apa
  • ulei de floarea soarelui
  • sare de mare fin macinata
MOD DE PREPARARE:
  • Faina proaspat cernuta se amesteca cu drojdia intr-un bol. Se adauga grisul si se amesteca ingredientele.
  • Zaharul se dizolva in putina apa. Se adauga restul de apa si laptele, amestecand usor.
  • Ouale se bat cu telul intr-un bol adaugand un praf de sare. Ouale se adauga amestecului de zahar, apa si lapte pregatit anterior, amestecand compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Compozitia obtinuta se incalzeste pe foc mic, amestecand continuu. Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca usor pana la obtinerea unei compozitii omogene. 
  • Amestecul caldut se toarna treptat (putin cate putin) peste amestecul de faina si gris pregatit anterior, amestecand energic astfel incat sa rezulte o compozitie omogena si sa nu se formeze cocoloase. Acest timp de lucru este foarte important pentru textura aluatului.
  • Vasul se acopera si se lasa la dospit in loc cald, timp de o ora si treizeci de minute. In acest timp aluatul isi modifica textura complet si creste foarte mult (din acest motiv este bine sa asezati aluatul la dospit intr-un bol mare).
  • Se incinge tigaia si se unge cu putin ulei de floarea soarelui (eu folosesc pentru coacerea clatitelor foarte putin ulei - cateva picaturi, pe care le intind pe toata suprafata tigaii cu un servetel absorbant din hartie pentru bucatarie). Cu ajutorul unui polonic, se ia din compozitia pregatita si se aseaza in tigaia incinsa, intinzand-o pe toata suprafata acesteia. 
  • Se prajeste clatita pe ambele parti iar cand se scoate din tigaie, se aseaza pe un prosop de bucatarie umezit in prealabil. Se repeta operatiunea pana la terminarea aluatului pregatit, asezand intre clatite prosoape de bucatarie umezite. Clatitele sunt deosebit de frumoase, ceva mai groase decat cele clasice (datorita consistentei aluatului) insa pufoase si delicioase. 
  • In mod clasic, clatitele marocane se pliaza si se servesc calde, cu miere. Eu le-am taiat fasii de aproximativ 2 cm. Am servit cu felii de capsuni si sos de zmeura.

 VA  DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu