2 iulie 2012

Aperitiv cu legume

Pentru pregatirea acestei retete, m-am inspirat dintr-o revista autohtona aparuta in urma cu zece ani (am gasit in mod intamplator, un decupaj ”ascuns” intr-o carte).

Cantitatile ingredientelor pe care le-am folosit sunt orientative (ele depind de dimensiunea bolului folosit - eu am folosit un bol rotund cu diametrul de 18 cm insa este potrivita si o forma clasica pentru chec). Forma si dimensiunea vasului raman la latitudinea dumneavoastra (ideal este sa folositi un vas termorezistent, transparent).

INGREDIENTE:
  • 150 g piure de morcovi simplu (morcovii taiati bucatele se fierb in apa cu sare, se strecoara si se paseaza apoi in blender)
  • 200 g piure de conopida simplu (buchetelele de conopida se fierb in apa cu sare, se strecoara si se paseaza apoi in blender)
  • 360 g piure de broccoli simplu (buchetelele de brocoli se fierb in apa cu sare, se strecoara si se paseaza apoi in blender)
  • 75 g mazare boabe fiarta (boabele de mazare se fierb in apa cu sare)
  • 1/4 praz
  • 1 ardei gras rosu taiat bucatele
  • 2 catei de usturoi maruntiti in presa de usturoi
  • 1/4 lingurita cu chimen macinat
  • 3 lingurite cu frunze de patrunjel maruntit
  • 1/4 lingurita cu zahar
  • 180 g mascarpone
  • sare de mare fin macinata
  • piper alb fin macinat
  • un varf de cutit cu nucsoara
  • 18 g gelatina (cantitatea de gelatina depinde de restul ingredientelor - se adauga 10 g gelatina pentru 500 g ingrediente)
MOD DE PREPARARE:
  • Vasul ce urmeaza sa fie folosit se pastreaza in frigider timp de o ora.
  • Se tapeteaza vasul cu folie din plastic (inainte de a adauga in vas compozitiile din legume).
  • Se pregateste gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj.
Pentru primul strat:
  • Piureul simplu de morcovi se mixeaza cu 1/4 lingurita cu zahar, un varf de cutit cu nucsoara, 40 de g mascarpone, sare si piper alb (dupa preferinta). Ingredientele mentionate anterior se amesteca cu 4 g gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj. Compozitia obtinuta se aseaza in vasul pregatit in prealabil, niveland usor suprafata. Forma vasului se alege dupa preferinta insa dimensiunea acestuia se alege in functie de cantitatile piureurilor din legume pregatite.
  • Se adauga (optional) la suprafata, frunze de patrunjel maruntite.
  • Vasul se pastreaza la rece timp de aproximativ o ora - o ora si treizeci de minute.
Pentru al doilea strat:
  • Piureul simplu de conopida se mixeaza cu 50 g mascarpone si o lingurita cu frunze de patrunjel maruntit.
  • Se adauga 8,5 g gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj, amestecand usor compozitia.
  • Se adauga prazul maruntit in prealabil in blender, boabele de mazare fierte si ardeiul rosu taiat bucatele, amestecand usor.
  • Compozitia obtinuta se aseaza peste primul strat, niveland suprafata.
  • Vasul se pastreaza la rece timp de aproximativ o ora - o ora si treizeci de minute.
Pentru al treilea strat:
  • Piureul simplu de brocoli se mixeaza cu 90 g mascarpone, usturoiul si chimenul. Se adauga 10 g de gelatina, preparata conform instructiunilor de pe ambalaj si se amesteca usor compozitia.
  • Compozitia obtinuta se aseaza peste al doilea strat, niveland suprafata.
  • Vasul se pastreaza la rece timp de aproximativ o ora - o ora si treizeci de minute.
  • Vasul se rastoarna pe un platou si se indeparteaza cu grija folia alimentara.
  • Se presara la suprafata frunze de patrunjel maruntite.
  • Se feliaza dupa preferinta inainte de servire.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii: