7 iulie 2012

Sos Bechamel

Acest sos a fost inventat in timpul regelui Ludovic al XIV-lea, de catre seful bucatariei sale, marchizul Bechamel. 

Reteta de fata am gasit-o in cartea lui Constantin Bacalbasa - „Dictatura gastronomica 1501 feluri de mancare”.

INGREDIENTE:
  • 100 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 50 g faina 000 proaspat cernuta
  • 500 ml lapte
  • sare de mare fin macinata
  • piper alb
  • 1 lingurita cu frunze de patrunjel maruntite (optional)
MOD DE PREPARARE:
  • Untul se pune intr-o oala la foc mic, amestecand continuu pana se topeste aproape complet.
  • Se adauga faina, amestecand continuu (faina nu trebuie sa ajunga sa isi modifice culoarea).
  • Se adauga laptele. Compozitia se amesteca continuu cu o lingura din lemn.
  • Se condimenteaza amestecul cu sare si piper alb dupa preferinta.
  • Cand amestecul incepe sa fiarba se inlocuieste lingura din lemn cu telul si se amesteca in continuare compozitia la foc mic, avand grija ca amestecul sa nu scada prea mult. Pe parcursul acestui timp de lucru, sosul dobandeste consistenta asemenatoare smantanii.
  • Se strecoara compozitia printr-o sita intr-o alta oala.
  • Se adauga (optional) o lingurita cu frunze de patrunjel maruntite, amestecand usor.
  • Se pastreaza la cald pana inainte de servire. Se adauga la suprafata cateva bucatele de unt. Inainte de servire se amesteca usor cu telul pentru ca untul sa se incorporeze in sos. Se decoreaza (optional) cu frunze de patrunjel maruntite.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu