10 ianuarie 2012

Biscuiti florentini

Reteta aceasta am gasit-o cu putina vreme in urma, pe internet (”Good Food Romania”) si m-am gandit ca este o reteta delicioasa avand in vedere ca fiecare ingredient luat in parte ne este pe plac. Am modificat tipul fructelor confiate folosite (in reteta originala se folosesc numai cirese acrisoare iar eu am folosit o combinatie intre mango, caise si curmale). Daca nu sunteti ”mari amatori de dulce”, ciresele acrisoare sunt alegerea potrivita.

Florentinii sunt biscuiti pregatiti din fructe confiate si migdale caramelizate acoperite cu un strat de ciocolata. As spune ca imprumuta ceva din rafinamentul orasului italian (de unde le provine numele). Personal i-am asociat mereu cu sarbatoarea frumoasa a Craciunului, in preajma careia ingredientele de baza de care aminteam anterior sunt parca si mai des prezente in dulciurile pe care le pregatim. Ii puteti oferi in dar celor dragi sau ii puteti ambala in cutiute asortate pe care sa le asesezati pe masa de sarbatoare si pe care musafirii dumneavoastra sa le ia cu ei la plecare. Va fi (inca) un mod in care le veti reaminti si a doua zi ca sarbatorile petrecute impreuna au fost minunate.

INGREDIENTE (pentru 22 - 24 biscuiti):
  • 140 g zahar brun
  • 100 g miere lichida (daca doriti puteti folosi si miere mai putin dulce - mierea de rapita)
  • 200 g unt sarat (unt frantuzesc)
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
  • 140 g fulgi de migdale
  • 100 g felii de mango confiate
  • 100 g caise confiate
  • 100 g curmale confiate extra light (cantarirea se face dupa indepartarea samburilor)
  • 4 linguri cu faina alba ”000” proaspat cernuta
  • 250 g ciocolata cu lapte sau ciocolata amaruie de calitate superioara (dupa preferinte - avand in vedere ca biscuitii combina miere, zahar si fructe confiate, este preferabil sa folositi ciocolata amaruie)
MOD DE PREPARARE:
  • Fructele confiate (mango, caise, curmale) se taie taie marunt (aveti nevoie pentru acest timp de lucru de un cutit foarte bine ascutit). Folosind trei feluri de fructe confiate de culori diferite, veti obtine biscuiti florentini aromati si cu o textura foarte frumoasa.
  • Se incinge cuptorul pana la temperatura de 200 grade C.
  • Se tapeteaza cele doua tavi pregatite (cu dimensiuni de aproximativ 42 cm x 25 cm sau mai mari - in functie de grosimea biscuitilor) cu hartie pentru copt. Este foarte important ca hartia pentru copt sa tapeteze pe langa suprafata tavii, colturile acesteia si aproximativ 1,5 cm din portiunile ei laterale (in acest mod veti putea sa rasturnati mai usor compozitia la un moment dat intr-o a doua tava).
  • Zaharul brun, mierea si untul se aseaza in tigaie si se topesc la foc mic - mediu, amestecand usor cu ajutorul unei spatule din lemn. Topirea ingredientelor se face incet, treptat pana se obtine o compozitie omogena.
  • Cand zaharul este complet topit se adauga fulgii din nuca de cocos amestecand usor cu ajutorul unei spatule din lemn. Se adauga fulgii de migdale si apoi fructele confiate amestecand usor. La final se adauga treptat faina si se amesteca usor cu ajutorul spatulei din lemn.
  • Compozitia pregatita anterior se toarna cu grija in tava tapetata cu hartie pentru copt. Se niveleaza suprafata compozitiei cu o spatula din lemn pentru bucatarie, astfel incat sa obtineti un strat uniform si subtire. Trebuie sa incercati sa evitati pe cat posibil golurile mici ce apar indezirabil in compozitie (daca insa nu reusiti, nu trebuie sa va faceti prea multe probleme deoarece ele vor disparea in timpul pe care biscuitii ii vor petrece in cuptor). Tava astfel pregatita se aseaza in cuptor, pe nivelul mediu al acestuia, la foc moderat, timp de aproximativ 10 - 12 minute (blatul trebuie sa dobandeasca la suprafata o culoare aurie, foarte frumoasa - ”se va invesmanta” astfel de sarbatoare :-)
  • Tava cu biscuitii copti se scoate din cuptor. Blatul se lasa sa se raceasca (pe masura ce blatul se raceste, veti observa ca se intareste).
  • Compozitia racita se rastoarna cu mare grija in cea de a doua tava (peste hartia de copt). Se indeparteaza atent hartia de copt de la suprafata.
  • Ciocolata aleasa se rade marunt pe razatoare si se topeste in bain-marie, amestecand permanent cu ajutorul unei linguri din lemn, pana se topeste si formeaza o compozitie omogena. Se aseaza ciocolata topita peste compozitia de biscuit, niveland suprafata acesteia cu ajutorul unei spatule termorezistente pentru bucatarie sau al unui cutit (daca doriti puteti realiza acest timp de lucru pentru fiecare biscuite in parte, dupa ce au fost ”decupati” in prealabil, folosind o pensula pentru patiserie - trebuie sa adaugati ciocolata numai pe suprafata inferioara a biscuitilor). Se lasa biscuitii sa se raceasca pana ciocolata se intareste putin.
  • Se decupeaza biscuitii folosind forma pregatita anterior (eu am folosit o forma rotunda cu diametrul de aproximativ 5 cm).
  • Se presara la suprafata biscuitilor fulgi de migdale (optional). Se lasa ciocolata de la suprafata biscuitilor sa se intareasca.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu