13 octombrie 2013

Desert cu ciocolata

Va propun astazi un desert cu ciocolata. Este gustos, se pregateste repede (aveti nevoie de aproximativ 20 de minute pentru preparare, excluzand timpul de coacere) si raman in urma sa putine vase de spalat. :-)

Pentru prepararea termica a desertului aveti nevoie de vase Ramekin / forme individuale termorezistente pentru cuptor.

INGREDIENTE (pentru 4-6 portii in functie de dimensiunea vaselor Ramekin folosite):
  • 130 g ciocolata de calitate superioara cu minimum 60% continut de cacao, maruntita
  • 125 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) si suplimentar 1/2 lingurita cu unt pentru untarea suprafetei vaselor Ramekin
  • 120 g zahar extrafin
  • 120 g faina alba 000 proaspat cernuta
  • 2 oua
  • 2 galbenusuri
  • 2 lingurite cu sirop de agave (optional - se adauga doar inainte de servire, in functie de preferinta)
  • fulgi de migdale (optional - pentru decor)
  • inghetata (optional - se adauga doar inainte de servire)
MOD DE PREPARARE:
  • Se unteaza suprafata interioara a vaselor Ramekin.
  • Se incalzeste cuptorul la 195 grade C.
  • Ciocolata si untul se topesc intr-un vas in Bain - Marie, amestecand continuu cu o lingura din lemn, pana compozitia devine omogena. Se lasa compozitia sa se raceasca putin (aproximativ 10 minute - intre timp se pot realiza ”pasii” urmatori).
  • Se mixeaza intr-un bol de mixare (preferabil inalt dar cu diametru mai mic), la viteza mare, ouale, cele doua galbenusuri si zaharul pana volumul compozitiei creste de cateva ori (aproximativ 6 minute).
  • Se adauga treptat amestecul de ciocolata si unt pregatit anterior. Se mixeaza la viteza mica pana compozitia devine omogena.
  • Se adauga treptat faina (in 2-3 etape) si se incorporeaza usor cu o lingura din lemn prin rasturnare (nu prin amestecare). Este important ca faina sa fie incorporata complet in compozitie iar aceasta din urma sa fie la final omogena.
  • Se pune amestecul in cantitati egale in vasele Ramekin pregatite anterior (compozitia creste in timpul coptului si din acest motiv este necesar ca vasele sa nu fie pline - pastrati aproximativ 2 cm liberi pana la limita superioara a vasului).
  • Vasele Ramekin se pun in cuptorul incalzit in prealabil. Compozitia se coace aproximativ 20 - 25 de minute (in acest timp compozitia creste putin iar suprafata ei se fisureaza).
  • Desertul se poate servi direct din vasele Ramekin sau rasturnat pe farfurie. Optional se pot adauga la suprafata sirop de agave (dupa preferinta), fulgi de migdale sau inghetata (alaturi de inghetata, desert ul se serveste cald).

Va doresc o duminica frumoasa alaturi de cei dragi!

4 comentarii:

  1. Trebuie sa fie tare bun desertul asta...:)

    Te pup,
    Dani

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata minunat prajiturica ta Antonia, umeda si plina de cioco la interior.
    O seara frumoasa draga mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Usoara crusta la exterior si putin cremoasa in partea centrala. Ne-a placut. Multumesc. Te pup.

      Ștergere