12 februarie 2013

Guacamole

Guacamole se prepara dintr-un amestec pregatit din miez de avocado bine copt, rosii, ardei iuti, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lamaie (de obicei se foloseste suc de lime). In Mexic, tara sa de origine, Guacamole se consuma la orice masa a zilei, inclusiv la micul dejun. Denumirea provine din limba nahuatl, una dintre limbile vorbite de populatia mexicana indigena si se traduce prin ”sos de avocado”.

Este posibil ca ideea acestui preparat sa apartina aztecilor, care consumau fructul avocado ca supliment alimentar. Pentru a pasa miezul de avocado se foloseste o unealta traditionala facuta din piatra, numita molcajete (ea functioneaza ca mojar).

Sursa reteta: ”1001 Retete culinare - Ghid international de gastronomie”.

INGREDIENTE:
  • 1 ceapa alba de marime medie (echivalentul a doua linguri ceapa alba tocata foarte marunt)
  • 3 fructe mari de avocado
  • 2 ardei iuti rosii serrano (sau dupa preferinta)
  • 4 linguri cu frunze de coriandru maruntite
  • 1 rosie de marime medie
  • 2 - 3 linguri cu zeama de lime proaspat stoarsa
  • sare de mare fin macinata
MOD DE PREPARARE:
  • Ceapa si rosia se taie foarte marunt. Se pastreaza putina ceapa si cateva frunzulite de coriandru pentru decor.
  • Ardeiul iute serrano se toaca marunt.
  • Se amesteca foarte bine ceapa, ardeiul iute, coriandrul si sarea astfel incat sa se formeze o pasta.
  • Avocado taie in doua jumatati, se indeparteaza samburele si se decojeste miezul. Se zdrobeste miezul fructului cu o furculita (astfel incat consistenta acestuia sa nu fie prea fina) apoi se adauga amestecul pregatit anterior.
  • Se adauga rosia taiata marunt, (pastrand aproximativ o lingura cu bucatele de rosie pentru decor).
  • Se adauga sare dupa gust.
  • Amestecul rezultat se serveste adaugand la suprafata restul de rosie tocata, ceapa si frunzulite de coriandru.
  • Se serveste imediat (la temperatura camerei).

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru o alta reteta minunata si fotografie de exceptie!!!

    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc! Am pus samburii de avocado in apa... Sa vedem :-)

      Ștergere