14 ianuarie 2014

Baghete de paine

Reteta apartine lui Paul Hollywood - ”100 Great Breads”.

INGREDIENTE (pentru 4 baghete):
  • 500 g faina alba (eu am folosit faina ”Buza Finom Liszt BL-55”) proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru & tapetarea tavilor. Se imparte cantitatea de faina pregatita (500 g) in doua parti: 170 g faina se folosesc pentru pregatirea prefermentului si 330 g faina pentru pregatirea aluatului in forma sa finala.
  • 20 g drojdie proaspata
  • 290 ml apa cu temperatura 24 - 25 grade C. Se imparte cantitatea de apa in doua parti: 260 ml apa se folosesc pentru pregatirea prefermentului si 30 ml apa pentru framantarea aluatului final. 
  • 57 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 15 g sare fin macinata
  • 1/4 lingura cu ulei de floarea soarelui pentru tapetarea tavilor si pentru pensularea foliei alimentare ce acopera aluatul in perioada dospirii
  • 1/2 lingurita cu sare grunjoasa (optional)
MOD DE PREPARARE:
  • Se alege un bol suficient de mare pentru pregatirea prefermentului (eu am folosit un bol cu diametrul de 26 cm si inaltime de 20 cm).
  • Se marunteste drojdia si se dizolva in 260 ml apa (pentru acest timp de lucru va poate fi util un tel mic).
  • Se adauga treptat 170 g faina si se amesteca pana compozitia se omogenizeaza.
  • Se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa aluatul sa dospeasca la temperatura camerei timp de cateva ore (preferabil peste noapte). In timpul acesta, compozitia din bol isi tripleaza cantitatea si se formeaza bule de dimensiuni diferite atat la suprafata cat si in interiorul ei. Modul in care decurge procesul de fermentare depinde de temperatura incaperii in care se pastreaza prefermentul si de temperatura apei folosite.
  • Se pune faina ramasa (330 g) intr-un bol separat. Se adauga prefermentul pregatit anterior, sarea si untul. Se adauga apa (30 ml) treptat si se framanta compozitia pana la obtinerea unei mase de aluat. Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil.
  • Se framanta aluatul timp de aproximativ 10 minute (aluatul final este nelipicios si usor de modelat). Este posibil sa aveti nevoie de o cantitate suplimentara de faina / apa pentru acest timp de lucru. Se modeleaza aluatul obtinut sub forma unei sfere. 
  • Se acopera aluatul si se lasa la dospit intr-un loc cald, timp de o ora.
  • Se pensuleaza tavile cu ulei si sa tapeteaza cu faina (am folosit 4 tavi cu dimensiunea 20 X 6 cm).
  • Se imparte aluatul in patru parti (aproximativ egale). 
  • Fiecare parte de aluat se modeleaza astfel incat sa dobandeasca o forma alungita si se aseaza in tava pregatita anterior.
  • Se acopera aluatul cu folie alimentara pensulata in prealabil cu ulei. Se lasa aluatul sa dospeasca timp de o ora la loc cald.
  • Se incalzeste cuptorul la 220 C.
  • Se aseaza tavile pentru baghete intr-o tava mare (tava cuptorului).
  • Se indeparteaza folia alimentara si se pensuleaza suprafata aluatului cu putin ulei (daca este necesar). Se presara la suprafata sare grunjoasa.
  • Se taie suprafata baghetelor (optional).
  • Se coace aluatul timp de 30 min la 220 grade C.
  • Baghetele coapte se scot din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

6 comentarii:

  1. Pufoase si frumoase ca de obicei,iar fotografiile de revista!!!
    Te pup,
    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru toate gandurile bune si pentru incurajari! O zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Buna ziua, sunt Diaconu Daniel admin site http://www.tinerii-bucatari.com/ cel mai nou portal culinar din domeniu. Asadar as dori sa facem un schimb de bannere daca va intereseaza acest subiect. Detalii mai multe despre dimensiunile disponibile in momentul de fata pe http://www.tinerii-bucatari.com/Pentru-webmasteri. Va rog sa ma anuntati de indata ce doriti o colaborare pe aceasta tema. Va multumesc, o zi buna!




    Cu respect,
    Diaconu Daniel.
    Admin http://www.tinerii-bucatari.com/
    admin@tinerii-bucatari.com

    RăspundețiȘtergere