21 decembrie 2013

Sarmalute din carne de curcan

Sursa reteta: ”1800 Retete culinare practice” - Nicolae Olexiuc si Iulia Olexiuc.

INGREDIENTE:
  • 1 kg piept de curcan dezosat
  • 1 capatana de varza acra (se desface in prealabil varza in foi)
  • 100 g orez
  • 200 g ceapa si suplimentar o ceapa de marime medie
  • 100 g ulei
  • 150 g bulion
  • cateva boabe de piper
  • 1 g piper negru proaspat macinat
  • cateva fire de cimbru
  • o rosie feliata (optional)
  • smantana (pentru servire)
MOD DE PREPARARE:
  • Carnea se spala si se taie bucati. Se indeparteaza excesul de apa cu ajutorul unui servetel absorbant. Se macina carnea prin masina de tocat.
  • Ceapa se curata, se spala, se taie bucati mari si se trece prin masina de tocat.
  • Se spala orezul si se pune cu apa la oparit. Se scurge orezul si se clateste cu apa rece pane se raceste.
  • Se adauga orezul amestecului de carne si ceapa.
  • Se condimenteaza amestecul cu sare si piper negru proaspat macinat.
  • Se amesteca bine intreaga compozitie.
  • Se indeparteaza nervura frunzelor de varza. Daca frunzele de varza sunt mari, se taie in 2-3 parti, in lungul nervurii, de o parte si de alta a acesteia.
  • Se pune cu o lingurita putina carne pe fiecare frunza de varza pregatita si se impatura sarmalutele (eu pliez una dintre extremitatile frunzei de varza iar cealalta extremitate o introduc la final in interior). Se formeaza astfel sarmalute de aproximativ 60 g fiecare.
  • Se toaca putina varza si se pune la baza unei oale (se pastreaza de asemenea putina varza tocata pentru a se adauga la suprafata sarmalelor).
  • Sarmalutele se aseaza in oala, aranjate unele langa altele. Intre ele se pun cateva fire de cimbru si boabe de piper. La suprafata sarmalelor se pune de asemenea un strat de varza tocata.
  • Vasul cu sarmale se umple ulterior cu compozitia pregatita astfel: se curata ceapa, se spala, se taie bucatele apoi se caleste in ulei. Se adauga bulionul amestecand usor si apoi se stinge cu apa. Se toarna compozitia pregatita peste sarmale pana aproape de nivelul lor.
  • Se pun sarmalele la fiert. Ulterior daca este necesar se mai poate adauga putina zeama.
  • Cand sarmalele sunt aproape complet pregatite termic se poate adauga optional putina apa, un strat de rosii feliate la suprafata si se introduce vasul in cuptor pentru gratinare.
  • Se servesc cu smantana.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu