- 6 oua
- 160 g faina alba 000 proaspat cernuta
- 1 litru lapte UHT si suplimentar cateva linguri cu lapte rece
- 50 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
- 300 g zahar (impartit in doua parti - 100 g si respectiv 200 g)
- 1/2 baton de vanilie
- 5 g sare
- un pachet aluat de foietaj 800 g
- 1 lingura cu zahar pudra proaspat cernut pentru decor (se adauga la suprafata aluatului numai inainte de servire)
MOD DE PREPARARE:
- Se decongeleaza aluatul si se imparte in doua parti egale. Una dintre bucatile de aluat se taie la randul ei in 8 bucati egale de forma patrata.
- Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt.
- Se coace foaia de aluat neportionata si apoi se lasa sa se raceasca. Ulterior se coc intr-o tava bucatelele de aluat (portionate in prealabil) si se lasa sa se raceasca.
- Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se pun intr-un bol de mixare. Albusurile intr-un bol de mixare separat (ideal este sa mixati galbenusurile cu un mixer de mana iar albusurile cu un stand mixer - in acest fel cele doua compozitii vor fi pregatite pentru a fi folosite in acelasi timp).
- Laptele se pune intr-o oala impreuna cu batonul de vanilie la foc mic, pana atinge temperatura de fierbere.
- Se mixeaza galbenusurile foarte bine cu 200 g zahar.
- Se adauga faina (in 2-3 etape) si se mixeaza amestecul in continuare (initial la viteza mica de mixare apoi se poate creste viteza de mixare treptat).
- Se subtiaza compozitia cu putin lapte rece (laptele se adauga treptat - cate o lingura si numai daca este necesar) si apoi se mixeaza amestecul in continuare. Eu am adaugat suplimentar amestecului 6 linguri cu lapte rece.
- Se adauga treptat laptele fierbinte (in trei - patru etape), mixand amestecul imediat (pentru ca galbenusurile sa nu isi schimbe consistenta).
- Se pregateste intre timp vasul pentru bain-marie.
- Se mixeaza intre timp (cu un stand mixer) albusurile la viteza mare de mixare. Se adauga albusurilor mixate spuma, 100 g zahar. Se mixeaza compozitia in continuare pana se intareste (ca pentru bezele).
- Amestecul ce contine galbenusuri, zahar, faina si lapte se pune pe bain-marie amestecand energic continuu cu telul pana compozitia ajunge la temperatura de fierbere. Se lasa amestecul sa fiarba timp de cateva minute. Se ia vasul de pe foc.
- Se adauga treptat untul taiat bucatele si se amesteca pana compozitia devine omogena.
- Se incorporeaza treptat in amestec albusurile mixate anterior.
- Se pune compozitia rezultata din nou pe bain-marie si se aduce la temperatura de fierbere. Se fierbe compozitia timp de cateva minute pana se ingroasa putin.
- Bucata de aluat foietaj coapta si neportionata se aseaza pe o tava.Se aseaza un cadru de copt in jurul bucatii de foietaj neportionate (se ajusteaza dimensiunea cadrului corespunzator).
- Se toarna crema fierbinte peste foaia de aluat. Se niveleaza imediat crema cu ajutorul unei spatule (crema se intareste foarte repede).
- Se aseaza bucatile de aluat portionate si coapte, unele langa altele la suprafata stratului de crema.
- Se pastreaza la rece cateva ore inainte de servire.
- Se pudreaza cu zahar pudra la suprafata inainte de servire.
Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu