20 mai 2013

Gulab jamun

Gulab jamun este un desert traditional ce apartine bucatariei indiene. Se poate servi ca atare sau se poate adauga inghetata inainte de servire.

INGREDIENTE:

Pentru sirop:
  • 300 g zahar tos
  • 250 ml apa
  • 1/2 lingurita cu cardamom macinat
  • 2 lingurite cu apa de trandafiri
Pentru aluat:
  • 4 linguri cu faina proaspat cernuta (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de faina)
  • 1/2 cana cu lapte praf
  • 1/4 lingurita cu praf de copt
  • un praf cu sare
  • 1 lingura cu ghee
  • 2 linguri cu iaurt
  • 1-2 linguri cu lapte
  • baie de ulei pentru prajit si in plus 1/2 lingurita cu ulei pentru modelarea aluatului
MOD DE PREPARARE:

Pentru sirop:
  • Se pun intr-o oala zaharul, apa, cardamomul si apa de trandafiri, amestecand usor ingredientele cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Se pune oala la foc mic - mediu, amestecand pana zaharul se topeste iar compozitia ajunge la temperatura de fierbere. Cand amestecul ajunge la temperatura de fierbere se reduce intensitatea flacarii la minim. Se lasa amestecul sa fiarba foarte incet amestecand periodic compozitia pana in momentul in care acest sirop este folosit.
Pentru aluat:
  • Se pun intr-un bol faina, laptele praf, sarea, praful de copt si se amesteca ingredientele.
  • Se adauga ghee si se amesteca ingredientele foarte bine.
  • Se adauga iaurtul si se amesteca foarte bine cu o lingura din lemn.
  • Se adauga laptele si se amesteca bine compozitia pana la formarea unei mase de aluat. Daca este necesar (pentru a obtine o consistenta optima a aluatului) se poate adauga suplimentar putina faina.
  • Se acopera vasul si se lasa aluatul sa se odihneasca aproximativ 10 minute.
  • Se ung mainile cu putin ulei. Se rup bucatele de aluat si se modeleaza sub forma unor mici sfere. Acestea se pastreaza acoperite cu un prosop de bucatarie putin umezit pana vor fi preparate termic.
  • Se pun micutele sfere de aluat in baie de ulei (uleiul nu trebuie sa fie foarte incins - exista riscul ca aluatul sa formeze mici crapaturi). La inceput sferele de aluat se vor scufunfa in baia de ulei insa ulterior vor reveni la suprafata (trebuie atent supravegheate pe toata perioada prepararii termice pentru a nu se arde).
  • Bucatelele de aluat bine preparate termic se scot din baia de ulei cu o spumiera si se aseaza pe servetele absorbante din hartie pentru a indeparta excesul de ulei.
  • Se stinge flacara care pastreaza fierbinte siropul pregatit.
  • Sferele de aluat preparate termic se pun in sirop, se acopera vasul si se lasa astfel in asteptare timp de 20 - 30 de minute.
  • Se servesc la temperatura camerei alaturi de cateva lingurite cu sirop.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

4 comentarii:

  1. Perfecte ti-au iesit!!!

    Dani

    RăspundețiȘtergere
  2. Antonia, aceasta reteta mi-a scapat. Imi plac la nebunie aceste mici "bilute" aurii. Am un prieten indian...imi voi procura de la el apa de trandafiri si poate incerc reteta...cu toate ca mi-am propus sa slabesc. Te pup, Nico

    RăspundețiȘtergere
  3. Nico, eu nu cunosteam desertul insa mi-a povestit despre el un prieten care a fost in India. Se pare ca din tot ceea ce a servit acolo ”Gulab Jamun” i-a placut cel mai mult. Ne-a placut si noua foarte mult. Te pup.

    RăspundețiȘtergere