10 martie 2013

Panna cotta cu jeleu de capsuni

”Panna cotta” este un desert revigorant, cremos si apetisant ce provine din partea de nord a Italiei. Este un desert usor de preparat ce poate fi servit cu diverse garnituri colorate din fructe. Desertul se pregateste dupa preferinta intr-o forma mare, unica sau in forme mici individuale.

INGREDIENTE:

Pentru panna cotta:
  • 500 ml frisca indulcita (se pun intr-o oala mica 100 ml frisca iar intr-o oala mai mare 400 ml frisca)
  • 10 - 20 g zahar (optional - in functie de frisca pe care o folositi)
  • 2 sticlute cu esenta de vanilie
  • 10 g gelatina (6 foi de gelatina)
Pentru jeleul de capsuni:
  • 400 g capsuni 
  • 2 - 3 linguri cu zahar (optional - in functie de preferinta)
  • 1- 2 lingurite cu zeama de lamaie (in functie de preferinta)
  • 10 g gelatina alba fin maruntita
Pentru decor:
  • 2 - 3 capsuni
MOD DE PREPARARE:

Pentru panna cotta:
  • Se pregatesc toate ingredientele. Capsunile se spala si se indeparteaza coditele.
  • Foile de galatina se pun intr-un vas cu apa rece si se lasa timp de 10 - 15 minute (conform instructiunilor mentionate pe ambalaj).
  • Se incalzesc putin 100 ml de frisca, la foc mic (nu trebuie sa atinga temperatura de fierbere - frisca trebuie sa fie doar calduta).
  • Se scurg bine foile de gelatina si se pun in vasul in care se afla frisca incalzita. Se amesteca cele doua ingrediente cu o lingura din lemn pana amestecul devine omogen.
  • Se pun intr-o oala 400 ml de frisca, 10 - 20 g zahar (in functie de preferinte), esenta de vanilie si amesteca ingredientele cu ajutorul unei linguri din lemn. Vasul se pune la foc mic - mediu, amestecand usor, pana atinge temperatura de fierbere. Cand amestecul incepe sa fiarba se ia vasul de pe foc.
  • Se adauga cei 100 ml de frisca in care s-a dizolvat gelatina, incalziti in prealabil si se amesteca pana la obtinerea unui amestesc omogen. Amestecul obtinut se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

Pentru jeleul de capsuni:
  • Gelatina (10 g) se pune in 100 ml apa rece. Se amesteca si se lasa timp de 10 minute la temperatura camerei. 
  • Se pune gelatina hidratata intr-un vas, la foc minim, amestecand continuu si indepartand periodic vasul de flacara, pana se se topeste complet (fierberea distruge gelatina).
  • Fructele se pun intr-un blender impreuna cu zaharul si zeama de lamaie. Se mixeaza ingredientele. 
  • Se adauga treptat gelatina pregatita anterior si se amesteca pana la obtinerea unui amestec omogen.

Asezarea desertului in forme:
  • Se pune in fiecare forma pregatita un strat de ”panna cotta”. 
  • Vasele se pastreaza timp de 10- 15 minute in congelator pana desertul dobandeste consistenta si permite adaugarea jeleului de fructe fara ca acestea sa se imbine. Se procedeaza identic pentru fiecare strat (altarnand ”panna cota” si jeleul de fructe dupa preferinta).
  • Desertul se pastreaza la frigider timp de min 5 - 6 ore inainte de servire, acoperit cu o folie protectoare.
  • Se decoreaza inainte de servire, cu bucatele de fructe.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

4 comentarii:

  1. Ai maini de aur!!!
    Delicioasa ti-a iesit panna cotta :)

    Te pup,
    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc. Este o mare bucurie pentru mine aprecierea ta, mai ales stiind ca iti place ”bucataria italiana”. Te pup.

      Ștergere
  2. Uau, ce bine arata! Nu pot sa ies din logica borcanelilor, asa ca ma intreb cum ar iesi daca, in loc de capsuni, as folosi niste gem de... mandarine ori de prune cu cardamom?... Hm, de incercat.
    Oricum, bravo, eu nu cred ca pot face asa ceva. Poate invat intr-o zi...
    Pana atunci, te astept cu drag la un concurs: http://www.bucatareli.com/2013/03/concurs-pentru-bloggerii-culinari-de-ce.html. stiu sigur ca ai ce povesti.
    Ce zici? :)
    Cu drag,
    Gabi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum am gasit mesajul tau (cu intarziere de cateva zile) si imi pare rau. Mi-ar fi placut sa ma inscriu la concurs. Iti multumesc!

      Ștergere