4 februarie 2013

Paine alba II

Imi place in mod special sa framant paine. Clipele acelea imi aduc liniste in suflet. Ma simt mai aproape de vremea in care copil fiind o priveam pe strabunica mea framantand aluat. Ma bucur si acum sa vad cum dospeste aluatul, cum creste painea in cuptor si imi place sa ma joc taind suprafata aluatului de fiecare data altfel... Nici o paine nu seamana cu alta insa mirosul si gustul fiecareia dintre ele inseamna ”acasa”. 

INGREDIENTE:
  • 480 g faina alba 000 proaspat cernuta 
  • 15 g sare de mare fin macinata
  • 310 ml apa calduta 
  • 60 ml ulei de masline
  • 9 g drojdie uscata
  • ulei pentru pregatirea tavii de copt / folie antiaderenta pentru copt
MOD DE PREPARARE:
  • Faina, sarea, drojdia si uleiul de masline se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa treptat si se amesteca ingredientele cu mainile. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar, puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).
  • Se pune aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5 minute.
  • Se modeleaza aluatul cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma rotunda. Se acopera aluatul cu un bol si se lasa sa dospeasca la temperatura camerei, intr-un loc cald, ferit de curent timp de aproximativ o ora.
  • Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru. Se framanta putin aluatul si se modeleaza astfel incat sa dobandeasca o forma rotunda.
  • Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 1 ora.
  • Se incalzeste cuptorul la 230 grade C.
  • Se presara putina faina la suprafata aluatului si se taie suprafata aluatului dupa preferinta.
  • Se coace painea timp de 35 de minute.
  • Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Ce frumoasa este!!! Pregatesti niste paini minunate(deja ma repet) :)

    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult sa stiu ca iti plac painile pe care le pregatesc. Aceasta este painea pe care o pregatesc cel mai des (uneori modific cantitatile ingredientelor). Iti multumesc pentru fiecare rand scris, pentru fiecare cuvant bun si pentru fiecare incurajare. Parerea ta conteaza mult pentru mine! Te pup.

      Ștergere