1 februarie 2013

Cornuri cu sare... Cornuri cu mac...

Reteta aceasta am gasit-o in caietul bunicii. Pe foile (ingalbenite acum de vreme), bunica a notat cu grija multe retete. Stiu ca iubea deopotriva aluaturile dar si torturile... ca niciodata nu era ”prea obosita” pentru a pregati orice i-am fi cerut: prajituri sau clatite in miez de noapte, gogosi sau cornulete in zori de zi...

Din dorinta de a pastra toate insemnarile bunicii voi scrie in continuare atat cantitatile ingredientelor asa cum le-am folosit eu (dupa cantarire) iar in paranteza cuvintele scrise in caietul bunicii.

La telefon mi-a spus (atunci): ”sa faci cornurile sa fie egale”...

INGREDIENTE (pentru 10 cornuri mari):
  • 525 g faina alba proaspat cernuta, aflata la temperatura camerei - am folosit un amestec realizat din 300 g faina alba tip 550 si 225 g faina alba tip 000 (in caietul bunicii am gasit scris: ”faina alba cat se cuprinde de patru ori in cele doua palme apropiate, facute caus” Suplimentar se foloseste faina pentru infainarea suprafetei de lucru.
  • 3 galbenusuri - doua galbenusuri intra in consistenta aluatului iar un galbenus se foloseste pentru pensularea aluatului, inainte de coacere (in caiet bunica a notat: ”2 galbenusuri pentru framantarea aluatului si un galbenus pentru suprafata aluatului inainte de a fi pus in cuptor”)
  • 8 g zahar extrafin (in caietul bunicii este notat: ”1/2 lingura cu zahar”)
  • 6 g sare fin macinata (in caietul bunicii este notat: ”putina sare”)
  • 7 g drojdie uscata (in caiet, bunica a notat ”25 g drojdie proaspata”)
  • 35 g unt la temperatura camerei, foarte moale insa nu topit, taiat bucatele (reteta din caietul bunicii foloseste ”1 lingura cu margarina”)
  • 310 - 320 ml lapte 1,5% UHT la 26 grade C (in caiet, bunica a notat ”o cana mare cu lapte caldut”)
  • putina sare grunjoasa, seminte de mac, seminte de susan - dupa preferinta (bunica nu a facut nici o mentiune in caiet insa telefonic mi-a spus ca cele mai bune cornuri sunt cele cu sare).
MOD DE PREAPARARE:
  • Se amesteca intr-un bol cu diametru mare faina proaspat cernuta, zaharul si sarea.
  • Se adauga drojdia uscata, doua galbenusuri, untul si treptat laptele caldut.
  • Se framanta cu mana pana la obtinerea unei mase de aluat.
  • Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta cu mainile timp de 10 minute (la finalul timpului de framantare aluatul trebuie sa fie neted, fin, nelipicios, usor de modelat).
  • Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
  • Se acopera aluatul cu un bol si se lasa sa dospeasca la temperatura camerei, timp de 1-2 ore (temperatura in bucataria mea a fost 26 grade C iar dupa aproximativ 1 ora, volumul aluatului s-a dublat; dupa 1 si 1/2 ore volumul aluatului a crescut aproape de 3 ori).
  • Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil si se framanta putin (aproximativ 20 - 30 secunde).
  • Se intinde aluatul cu sucitorul astfel incat sa dobandeasca forma unui disc iar grosimea acestuia sa fie de aproximativ 0,6 cm.
  • Se taie aluatul in 10 bucati aproximativ egale (forma fiecarei bucati este apropiata de cea a unui triunghi, difera baza care este rotunjita in cazul formei aluatului).
  • Se ruleaza fiecare bucata de aluat cu grija porning de la baza spre varf.
  • Se tapeteaza o tava mare (tava cuptorului) cu hartie pentru copt.
  • Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
  • Se aseaza in tava, la distanta unele de altele, fiecare bucata de aluat rulata in prealabil astfel incat varful sa fie orientat in jos spre hartia de copt (partea de aluat unde se afla varful bucatii de aluat taiate va fi baza cornului, cea asezata in tava).
  • Se pensuleaza suprafata aluatului cu galbenus de ou.
  • Se presara la suprafata seminte de mac, sare grunjoasa sau seminte de susan (dupa preferinta).
  • Se coace aluatul timp de aproximativ 20 minute.
  • Cornurile coapte se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu