3 decembrie 2012

Calendar de Advent (din turta dulce)

Perioada premergatoare Craciunului ii face pe copii sa astepte cu nerabdare zilele de sarbatoare. Povestea spune ca pentru bucuria acestor zile, intr-o zi geroasa de iarna, mamica unui baietel a conceput primul calendar de Advent, astfel incat micutul ei sa se bucure de aceasta frumoasa perioada a anului. Astfel de calendare se pot realiza din turta dulce sau din carton, cu mici compartimente numerotate de la 1 la 24 pentru ca micutul sa gaseasca in fiecare zi o surpriza dulce in casuta corespunzatoare zilei (in felul acesta perioada de asteptare pana la intalnirea cu Mos Craciun va fi mai usoara iar intrebarea copiilor ”cate zile mai sunt pana la Craciun?” isi gaseste raspunsul).

Traditia acestui calendar este foarte veche. Unii spun ca primul calendar de Advent a aparut in secolul XVII, intr-o familie germana insa nu exista dovezi foarte clare in acest sens. Alte istorioare spun ca primul calendar de Advent dateaza din secolul XIX si este legat de biserica luterana germana, fiind public expus in cadrul salii de rugaciune a Rauhes Haus in luna decembrie a anului 1839. Incepand cu anul 1903, primul calendarul (realizat din carton) a fost tiparit la Hamburg, a inceput sa fie comercializat in Germania si apoi pretutindeni. Din pacate productia s-a oprit odata cu aparitia celui de-al doilea razboi mondial datorita economiei de hartie. Dupa razboi, multe firme au reluat comercializarea calendarului de Advent, sub diferite forme grafice (readucerea in atentie a calendarului se datoreaza lui Richard Sellmer a carui companie din Stuttgart a inceput sa produca produca calendarele si le-a facut celebre). Peste ocean, cei mai mari iubitori ai acestui calendar au fost americanii (chiar presedintele Eisenhower a fost fotografiat daruindu-i nepotelului sau un astfel de calendar).

In zilele noastre, calendarele de Advent se comercializeaza in perioada sarbatorilor pentru a reaminti celor dragi ca fiecare zi este o zi speciala si ca pregatirile pentru zilele de sarbatoare sunt cel putin la fel de frumoase ca si sarbatoarea in sine.


Iata incercarea noastra (spun a noastra, pentru ca a fost un proiect la care am participat toti trei - noi am respectat ideile lui Antonel, care fie vorba intre noi... nu sunt putine...) Timp de cateva seri am dedicat cate o ora pregatirii calendarelor de Advent (mai mult pentru cel de carton si mai putin pentru cel din turta dulce unde eu am pregatit aluatul). Nu stiu (nici acum) daca este o joaca sau o ”ispita culinara” (probabil cate putin din fiecare)... Pentru noi a fost o bucurie deosebita, am ras mult, ne-am jucat cu ingredientele si hartia colorata,  am decupat, am colorat, am decorat si ne-am pregatit sa asteptam Craciunul.


Reteta pentru turta dulce si reteta pentru glazura apartine Nicoletei Grofova careia ii multumesc pentru reteta  (Nicoleta a realizat un calendar de Advent din turta dulce deosebit de frumos pentru baietelul ei - adaug de asemenea link-ul blogului ei pentru ca veti gasi acolo retete minunate). Pentru amestecul de condimente am pornit de la reteta Amaliei, pe care am modificat-o ”putin”.

Iata ”drumul parcurs”:
1. Pregatirea amestecului de condimente.
2. Pregatirea aluatului (aluatul urmeaza sa stea la frigider timp de 5 zile).
3. Modelarea aluatului si coacerea lui.
4. Pregatirea glazurii si decorarea calendarului (intre perioada de coacere si perioada de decorare, turta dulce urmeaza sa stea in pungi de hartie timp de 2 zile).

Cantitatea de aluat pregatita este suficienta pentru realizarea a doua calendare de Advent din turta dulce sau a unui calendar si a unor figurine decupate cu forme individuale (am respectat cu exactitate ingredientele si cantitatile mentionate de Nicoleta in reteta ei).

INGREDIENTE:

Pentru amestecul de condimente:
  • 11 g scortisoara 
  • 3 g cuisoare
  • 1,5 g ghimbir
  • 1 g coriandru
  • 0,5 g nucsoara
Pentru aluatul de turta dulce (din aceste ingrediente puteti realiza un calendar de Advent cu dimensiunile de  30 cm x 21 cm, inclusiv figurinele adiacente si va ramane aproximativ jumatate din cantitatea de aluat pregatita pentru bucatele individuale de turta dulce, decupate dupa diferite forme, in functie de preferinte):
  • 750 g faina alba 000 proaspat cernuta
  • 160 g miere de albine (eu am folosit miere de salcam)
  • 250 g zahar pudra proaspat cernut
  • 80 g margarina la temperatura camerei (moale insa nu topita) taiata bucatele
  • 6 oua (5 oua intra in compozitia aluatului si 1 ou este necesar pentru pensularea aluatului dupa coacere)
  • 2 lingurite cu bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura cu condimente pentru turta dulce
  • 1 lingura cu cacao proaspat cernuta
  • 2 lingurite cu cafea instant
Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:
  • 1 albus de ou
  • 170 g zahar pudra proaspat cernut
  • 1 lingurita cu amidon alimentar
  • 1 lingurita cu zeama de lamaie
Pentru decor:
  • bomboane mici, colorate din zahar, de diferite forme
  • bomboane M & M
MOD DE PREPARARE:

Pentru amestecul de condimente:

Pentru pregatirea amestecului de condimente va este necesar un cantar electronic (care permite cantarirea ingredientelor la zecimi de gram).
  • Se macina ingredientele care nu sunt in prealabil macinate si se cantaresc ingredientele cu exactitate.
  • Se amesteca ingredientele mentionate anterior, obtinandu-se astfel un amestec de condimente pentru turta dulce.

Pentru aluatul de turta dulce:

Pentru prepararea aluatului va este util un mixer cu putere mare si un bol cu o capacitate de min. patru litri (eu am folosit un stand mixer cu putere de 500 W la o treapta intermediara 3 - 4 si un bol cu o capacitate de 5 litri). 
  • Se pregatesc toate ingredientele necesare (ingredientele solide si ingredientele lichide).
  • Se pun in bolul mixerului urmatoarele ingrediente: faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, amestecul de condimente pentru turta dulce, cacao si cafea instant. Acestea reprezinta ingredientele solide. Inainte de a adauga urmatorul ingredient se amesteca usor cu autorul unei spatule.
  • Mierea de albine se pune intr-un vas si se incalzeste in cuptorul cu microunde timp de 1 minut la 800 W. Se adauga amestecului de ingrediente mierea astfel pregatita.
  • Se adauga margarina taiata bucatele (aflata la temperatura camerei).
  • Se adauga cele cinci oua (eu am pastrat ouale timp de 10 - 15 minute la temperatura camerei inainte de folosire).
  • Se mixeaza toate ingredientele pana se formeaza o compozitie omogena, densa insa usor de modelat.
  • Aluatul se inveleste in 3 - 4 bucati de folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de cinci zile.
  • Dupa cele cinci zile, se scoate aluatul de la frigider, se indeparteaza folia alimentara si se portioneaza  astfel: eu am taiat o bucata de aluat pe care am folosit-o la pregatirea calendarului in sine - partea de baza, iar din restul aluatului am decupat figurinele necesare calendarului si am avut suficient aluat pentru figurine individuale. Cantitatea de aluat va permite sa realizati un calendar de Advent mare, in functie de preferinte (dimensiunile lui sunt limitate doar de cele ale tavii pe care urmeaza sa o folositi pentru coacere).
  • Se unge cu putin ulei o tava mare (tava care are dimensiunea cuptorului) apoi se sterge suprafata cu un servetel absorbat pentru bucatarie (aluatul nu trebuie sa se imbibe cu ulei deoarece isi va modifica textura si respectiv aspectul dupa coacere).
  • Partea de aluat din care urmeaza a se modela calendarul se intinde cu ajutorul sucitorului pe dosul tavii pregatite in prealabil, astfel incat grosimea aluatului sa fie de 3 - 4 mm. Se taie apoi aluatul in functie de dimensiunile dorite (puteti folosi in acest scop taietorul pentru pizza). Partea de aluat ramasa se pastreaza invelita in folie alimentara la rece pana in momentul in care este folosita.
  • Se coace aluatul la temperatura de 180 grade C timp de aproximativ 15 minute. Aluatul copt se desprinde cu usurinta de tava dupa ce s-a racit putin (va poate fi de ajutor o rascheta pentru aluat). Aluatul se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.
  • Se bate un ou intr-un bol mic si se amesteca cu putina apa (eu am trecut in trealabil oul printr-o sita deasa de doua ori). Cu acest amestec se pensuleaza turta dulce proaspat scoasa din cuptor (astfel dobandeste un luciu aparte, deosebit de frumos).
  • Se intinde o alta parte de aluat in mod similar, pe dosul tavii curatate si pregatite in acelasi mod.
  • Se decupeaza 24 de forme mici (dimensiunea lor se alege astfel incat ele sa poata fi aranjate dupa preferinte pe viitorul calendar).
  • Formele de aluat decupate se coc la 180 grade C timp de aproximativ 13 minute apoi se pensuleaza cu amestecul de ou si apa. Se lasa apoi sa se raceasca pe un gratar.
  • Turta dulce coapta se pastreaza timp de doua zile in pungi din hartie (nu se folosec pungile din plastic).
  • Dupa cele doua zile se aranjeaza (orientativ) bucatile de turta dulce decupate pe calendar (ele vor fi fixate ulterior cu glazura).

Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:

Pentru pregatirea glazurii cu care urmeaza sa decorati turta dulce va este util un mixer de mana si un bol de mixare de marime medie.
  • Zaharul pudra se cerne de cateva ori printr-o sita deasa.
  • Se pune albusul de ou in bol si se mixeaza (initial la viteza mica de mixare) pana devine spuma.
  • Se adauga treptat zaharul pudra apoi amidonul si zeama de lamaie. Se mixeaza compozitia in continuare pana se formeaza un amestec omogen (eu am mixat amestecul timp de aproximativ 15 minute).

Decorarea calendarului:
  • Glazura se pune in pos (la contactul cu aerul se usuca foarte repede) si se decoreaza fiecare bucatica de turta dulce in parte dupa preferinte. Pe fiecare bucata de turta dulce se scrie (folosind posul - aveti nevoie de o deschidere de aproximativ 2 mm) cu glazura pregatita, cifra corespunzatoare zilei respective. Bucatile decorate si bomboanele pentru decor se fixeaza cu glazura din zahar pregatita anterior si se decoreaza cu bombonele colorate.
  • Se realizeaza de asemenea un chenar al calendarului din glazura pregatita, cu ajutorul posului.

VA DORESC UN DECEMBRIE FRUMOS ALATURI DE CEI DRAGI!

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Iti multumesc Coco! Daca te decizi sa il pregatesti si pot sa fiu de folos, aici sunt. Daca ai timp te rog sa te uiti si la calendarul Nicoletei Grofova care este foarte frumos.

      Inca o data iti multumesc si iti doresc sarbatori frumoase alaturi de cei dragi tie!

      Ștergere
  2. Wau, super ti-a iesit....cum de nu am observat aceasta postare? Antonia, iti multumesc frumos, m-a bucurat tare mult. Toate cele bune, Nico PS: Caut reteta de pasca si asa am gasit calendarul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Nico, Imi cer scuze pentru ca raspund cu intarziere. Nu am scris pe blog de foarte mult timp si am gasit acum randurile tale. Iti multumesc pentru gandurile bune! Va doresc sarbatori frumoase si fericite!

      Ștergere