9 decembrie 2012

Oua cu spanac si rosii cherry

In Spania, se servesc gustari speciale ce poarta numele de ”tapas”. Initial acestea erau mici gustari ademenitoare servite in perioada dintre masa de pranz si cina. Cele mai simple ”tapas” pot fi pregatite acasa, in cateva minute, din ingrediente pe care le aveti la indemana. Diversitatea ”tapasurilor” este inepuizabila, pentru ca nu exista nici un ingredient care sa nu poata fi transformata intr-o gustare frumos ornata.

Sursa reteta: ”Tapas - Retete clasice cu temperament spaniol” - Naumann & Gobel.


INGREDIENTE (pentru 4 portii):
  • 250 g spanac (eu am folosit spanac congelat taiat marunt - cantarirea se face dupa ce spanacul a fost fiert si scurs bine de apa)
  • 25 de rosii cherry (in reteta prezentata in carte se mentioneaza 5 rosii - eu le-am inlocuit cu 25 de rosii cherry)
  • 1 ceapa alba de marime medie
  • 2 catei de usturoi de marime medie (autorul retetei foloseste un singur catel de usturoi)
  • 4 linguri cu ulei de masline
  • 4 oua de marime medie
  • 3 linguri cu branza rasa (eu am folosit grana padano rasa marunt pe razatoare)
  • sare de mare fin macinata
  • amestec de piper alb, verde si negru
  • unt pentru untarea vaselor Ramekin
MOD DE PREPARARE:
  • Ceapa se curata, se spala si se taie cubulete.
  • Usturoiul se curata, se spala si se taie marunt.
  • Rosiile cherry se spala si se taie marunt (eu am taiat fiecare rosioara in patru sferturi apoi fiecare sfert la randul sau in doua jumatati).
  • Spanacul se fierbe conform instructiunilor de pe ambalaj apoi se scurge bine de apa.
  • Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se adauga ceapa si apoi usturoiul taiate marunt. Ceapa si usturoiul se calesc putin pana se inmoaie.
  • Se adauga rosiile cherry si se amesteca usor, timp de cateva minute. Se asezoneaza cu sare si piper dupa preferinte.
  • Se adauga spanacul pregatit anterior si se amesteca usor cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Se incalzeste cuptorul la 175 grade C.
  • Se unteaza suprafata interioara a vaselor Ramekin.
  • Se imparte compozitia pregatita in patru parti, fiecare parte se pune intr-un vas Ramekin si se niveleaza suprafata cu ajutorul unei lingurite.
  • In compozitia pregatita se formeaza un locas cu ajutorul linguritei. In fiecare locas se pune un ou.
  • Se adauga la suprafata branza rasa (dupa preferinte).
  • Vasele Ramekin se pun in cuptorul preincalzit si se lasa pe nivelul intermediar al acestuia la foc mediu - mic, pana compozitia dobandeste la suprafata o culoare frumoasa, aurie iar albusul se coaguleaza (sau pana cand ouale sunt preparate termic asa cum doriti).

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu