21 septembrie 2012

Paine alba I

Vinerea nu framant aluat (acum am gasit insa un mic ragaz sa scriu reteta).

Pregatirea acestei paini a fost speciala. Am pus mult suflet (nu ca nu as face de obicei acest lucru insa de data aceasta a fost ”diferit”). Rasplata a fost o paine minunata, aurie si pufoasa, o paine pe care nu o voi uita niciodata.

Sursa reteta: ”100 Great Breads” - Paul Hollywood (”White bread”).

INGREDIENTE:
  • 510 g faina alba 000 proaspat cernuta (P.H. recomanda aproximativ 4 cani cu faina, nu foarte pline, conform masurilor din U.S. si suplimentar faina pentru infainare - eu am folosit in total 510 g faina)
  • 7 g sare de mare fin macinata
  • 295 ml apa (P.H. recomanda in reteta originala 1 si 1/4 cana cu apa, nu foarte plina - conform masurilor din U.S. - eu am folosit in total 295 ml apa)
  • 60 ml ulei de masline
  • 7 g drojdie uscata
  • ulei pentru pregatirea tavii de copt / folie antiaderenta pentru copt
MOD DE PREPARARE:
  • Faina, sarea, drojdia si uleiul de masline se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat, usor lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).
  • Aluatul se aseaza pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta cu mainile timp de 5 minute.
  • Se lasa aluatul la dospit, acoperit cu un bol, timp de o ora intr-o incapere calduta, ferit de curent.
  • Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt).
  • Se pune aluatul pe suprafata de lucru infainata in prealabil, se framanta putin si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma usor alungita.
  • Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 30 min - 1 ora (eu am lasat aluatul sa creasca in aceasta etapa timp de aproximativ 50 de minute).
  • Se incalzeste cuptorul la 230 grade C.
  • Se presara putina faina la suprafata aluatului (desi autorul nu a mentionat in carte, eu am taiat suprafata painii).
  • Se coace painea timp de 35 de minute.
  • Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi, sa aveti paine calda si vorbe bune!

4 comentarii:

  1. Draga mea,ti-a iesit o painica de noata 10+!!!

    Te pup si te imbratisez cu drag si-ti doresc un weekend minunat alaturi de familia ta!!!

    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dani draga, ma bucur sa stiu ca ti-a placut painica.

      Te pup si iti multumesc!

      Ștergere
  2. Frumoasa si gustoasa painica ta. Iarna mai mult coc si eu paine. O sa incerc si reteta ta....de fapt, chiar vreau sa ma specializez in facut paine. Pupici multi draga mea, Nico

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nico draga, imi doresc si eu sa invat sa framant paine cat mai bine. In speranta ca iti pot fi de ajutor, iti scriu mai jos cantitatile retetei originale (in cazul in care folosesti masurile americane):

      - 4 cups faina alba (nu foarte pline) si faina suplimentara pentru infainare
      - 1 tablespoon sare
      - 1/4 cup ulei de masline
      - 1 pachet drojdie (echivalentul pentru drojdie uscata este 2 si 1/4 teaspoon drojdie uscata)
      - 1 si 1/4 cups apa (nu foarte pline)

      Tu ai multa experienta in bucatarie si ai pregatit mult mai multe retete decat mine. Pentru mine a fost o incercare, pentru tine este o reusita sigura.

      Te pup si iti multumesc!

      Ștergere