13 septembrie 2012

Cornsheaf Loaf

Imi doresc de ceva vreme sa pregatesc painica aceasta. ”Am intarziat” putin pentru ca ea se pregateste la inceputul sezonului de recoltare, ca o multumire adusa lui Dumnezeu pentru roadele pamantului.

Reteta aceasta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great Breads”. Cred ca este una dintre cele mai frumoase paini ale sale. 

INGREDIENTE:
 • 5 si 1/2 cani cu faina alba ”000” proaspat cernuta (si in plus faina pentru infainare) - o cana contine aproximativ 125 g faina.
 • 3 linguri cu sare de mare fin macinata - o lingura contine 20 g sare.
 • 2 si 1/4 lingurita cu drojdie instant (autorul foloseste drojdie proaspata - echivalent) - o lingurita contine 3,1 g.
 • 1/4 cana cu ulei de masline (eu am folosit ulei de masline extravirgin insa cred ca se poate folosi orice ulei de masline deoarece autorul retetei precizeaza ca o mare parte din aroma sa se pierde in timpul coptului) - o cana contine 236 ml ulei de masline.
 • 1 si 3/4 cani cu apa (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate suplimentara de apa pe parcursul framantarii - eu am folosit in total 2 cani cu apa) - o cana contine 236 ml apa.
 • 1 ou batut (pentru pensularea aluatului pregatit).
MOD DE PREPARARE:
 • Se pune intr-un bol mare cu diametrul de 30,5 cm faina proaspat cernuta. In partea stanga se adauga sarea iar in partea dreapta drojdia (in acest mod se evita contactul intre sare si drojdie - sarea inactiveaza drojdia iar paine nu va mai ”creste”). In timp ce framantati insa nu este necesar sa mai purtati aceasta ”grija”. Se adauga incet uleiul de masline si treptat, putin cate putin, incepeti sa adaugati apa. Incepeti sa framantati (cu mainile) aluatul din ingredientele pregatite in bol astfel incat sa incorporati intreaga cantitate de faina si sa obtineti un aluat moale, usor de modelat (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare sau mai mica de apa decat cea mentionata anterior). Framantarea aluatului prea mult timp si / sau infainarea excesiva face ca acesta sa dobandeasca o consistenta nedorita (este mai tare). Se da aluatului forma unei ”mingi”.
 • ”Mingea” de aluat se pune pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta timp de aproximativ 10 minute, rotind aluatul la 45 grade (daca aveti experienta in framantarea aluatului este posibil sa dureze chiar mai putin de 10 minute). Se formeaza din nou o ”minge” de aluat care se aseaza intr-un loc caldut si se acopera cu bolul. Aluatul se lasa astfel in repaus timp de 1 ora (in acest timp ”aluatul se relaxeaza, se odihneste” iar drojdia se activeaza).
 • Dupa o ora, se pune aluatul pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil (aluatul devine matasos, elastic dar in acelasi timp usor de modelat). 
 • Se rupe 1/4 din aluat si se intinde cu ajutorul sucitorului (putin infainat in prealabil) pe suprafata de lucru, astfel incat sa se obtina un dreptunghi de aluat cu latura mare de aproximativ 45,5 cm si grosimea de 1 cm. Restul de aluat se pastreaza acoperit pana in momentul in care va fi folosit.
 • Cu ajutorul unui cutit se taie o forma asemanatoare cu ”gaura cheii” (eu am modelat cercul - portiunea superioara a decupajului din aluat, cu un diametru de 18 cm iar portiunea inferioara cu o lungime de aproximativ 20 cm). Daca doriti puteti realiza un sablon din carton / hartie (in acest mod veti putea decupa aluatul mai usor).
 • Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt. Se aseaza forma de aluat decupata in tava.
 • Din restul de aluat se modeleaza cu palmele cele 3 tipuri de ”accesorii” (asa le-am numit eu). Pentru ”panglica impletita” care realizeaza legatura: se modeleaza cu palmele 3 suluri de aluat cu lungimea de aproximativ 40 cm si grosimea de aproximativ 1 cm. Se impletesc cu grija cele trei suluri de aluat, unindu-le la capete. Se ridica decupajul de aluat asezat in tava si se pune sulul sub portiunea cea mai ingusta a aluatului, comprimand aluatul cu degetele. Capetele impletiturii se lasa libere, de o parte si de alta (ele urmeaza a fi suprapuse intr-un timp de lucru ulterior). 
 • Din aluatul ramas se modeleaza aproximativ 30 de suluri cu lungime de aproximativ 20,5 cm si grosime de aproximativ 0,5 cm. Ele se aseaza unele langa altele (nu trebuie sa fie asezate perfect) pe suprafata de aluat asezata in tava, pensulata cu apa in prealabil si vor constitui manunchiul de spice.
 • Din aluatul ramas se rup bucatele mici ce se ruleaza in palme si se alungesc apoi la unul dintre capete. Se pensuleaza cu apa discul de aluat - portiunea superioara a decupajului de aluat (asezat in tava) si se aseaza bucatelele pregatite unele langa altele, de la margine spre centru. Odata fixate pe suprafata de aluat pensulata cu apa, ele se mai pot modela cu degetele in functie de preferinte.
 • Se suprapun capetele impletiturii ca si cum acestea ar lega manunchiul.
 • Se acopera aluatul si se lasa la loc caldut timp de o ora.
 • Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
 • Se pensuleaza suprafata aluatului cu ou batut.
 • Se coace timp de aproximativ 30 de minute la 200 grade C apoi in urmatoarea perioada de coacere (posibil inca 20 - 30 de minute), pana cand painica este bine preparata termic, se reduce intensitatea flacarii.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu