25 iulie 2012

Treschi

Reteta pentru ”Treschi” este foarte veche (cred ca le-au pregatit trei - patru generatii in familia noastra). Aluatul nu contine drojdie si nu este lasat la dospit. Iata ce a rezultat:

INGREDIENTE:
  • 2 oua de marime medie
  • 1/4 lingurita cu sare
  • 100 ml apa
  • 300 g faina ”000” proaspat cernuta
  • ulei de floarea soarelui
MOD DE PREPARARE:
  • Ouale, sarea, apa si 150 g de faina (din cantitatea totala de faina pregatita) se pun intr-un bol mare si se  incepe framantarea aluatului. Cand considerati ca aluatul este ”potrivit”, se pune aluatul pe planseta de lucru infainata in prealabil. Se adauga faina treptat si se framanta aluatul in continuare (eu am adaugat pana la finalul acestui timp de lucru, aproximativ 300 g faina). Aluatul obtinut dobandeste o consistenta moale si usor elastica.
  • Se intinde aluatul cu sucitorul (pe suprafata de lucru infainata in prealabil) astfel incat aluatul sa dobandeasca forma unui patrat. Grosimea aluatului intins trebuie sa fie de aproximativ 1,5 mm.
  • Se pun cateva picaturi de ulei pe suprafata aluatului si se intind apoi cu palma astfel incat uleiul sa ajunga pe intreaga suprafata.
  • Fiecare latura a foii de aluat (intinsa in prealabil de forma unui patrat) se imparte imaginar in 3 parti aproximativ egale (se poate cresta putin aluatul pe fiecare latura, corespunzator acestor puncte). Pornind de la fiecare din cele doua puncte de pe latura superioara a patratului, se taie aluatul pe o lungime egala cu aproximativ 1/3 din latura patratului mare. Se procedeaza identic pentru cele doua puncte situate pe latura inferioara a patratului. In acest mod 1/3 superioara si 1/3 inferioara a patratului mare de aluat vor fi fiecare impartite in 3 parti aproximativ egale. Pornind de la punctele insemnate pe laturile dreapta si stanga a patratului mare, se taie aluatul pe o lungime egala cu 1/3 din latura patratului.  In acest mod 1/3 medie a aluatului ramane netaiata. Nu se unesc taieturile intre ele (asfel incat aluatul sa se poata plia ulterior - patratele mici de aluat se vor plia unele peste altele).
  • Patratul mic din coltul stanga sus se pune peste patratul mic situat central. Pe suprafata aluatului care a fost asezata pe suprafata de lucru se pun 2 picaturi de ulei si se intinde usor cu mana. Se procedeaza identic pentru patratul mic de aluat din coltul dreapta jos. Se procedeaza identic pentru patratul mic din coltul stanga jos si respectiv dreapta sus. Patratul mic situat superior se aseaza peste patratul mic situat central si se urmeaza acelasi timp de lucru. Se procedeaza identic pentru patratul mic situat inferior si resectiv pentru cele doua patrate mici situate lateral.
  • Se intinde aluatul cu sucitorul pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei (cateva picaturi) astfel incat grosimea foii de aluat sa fie de aproximativ 1,5 mm.
  • Se taie romburi de aluat (eu am taiat si forme triunghiulare de aluat).
  • Se prajesc in baie de ulei incins pana dobandesc o culoare frumoasa, aurie. Initial bucatile de aluat coboara pentru cateva secunde in baia de ulei apoi revin usor la suprafata. Acesta este momentul in care cu ajutorul unei linguri trebuie sa stropiti cu ulei incins (din tigaie) suprafata aluatului in mod repetat. Aluatul ”se umfla” iar interiorul ramane ”gol”.
  • Se scot din baia de ulei si se aseaza timp de cateva secunde pe un servetel absorbant.
  • Se servesc calde. Noi am adaugat la suprafata branza telemea rasa pe razatoare insa in copilarie le serveam cu mare placere si cu gem (de caise :-).

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu