20 iunie 2012

Clatite cu ciuperci

Reteta aluatului pentru clatite apartine lui Xabier Gutierrez si am gasit-o in cartea acestuia ”1000 Retete pentru incepatori si bucatari amatori”.

Desi am pregatit mai multe clatite (pe care le-am servit pur si simplu cu gem, sos de ciocolata sau branza telemea rasa marunt pe razatoare) am folosit pentru reteta in sine numai sase dintre ele.

INGREDIENTE:

Pentru clatite (pentru aproximativ 12 - 14 clatite):
  • 125 g faina 000 proaspat cernuta
  • 2 oua
  • 200 ml lapte
  • 100 g smantana
  • 30 g unt
Pentru umplutura:
  • 4 catei usturoi mari
  • 1/4 ceapa de marime medie
  • 2 ardei grasi rosii mari
  • 10 ciuperci champignon
  • 1 lingurita cu frunze de patrunjel maruntite
  • 1 lingurita cu frunze de marar maruntite
  • sare
  • amestec de piper alb, verde, negru si boia
  • 150 ml sos de tomate
  • ulei din floarea soarelui
  • 3 linguri cu cascaval ras marunt pe razatoare
Pentru servire:
  • smantana (optional)
MOD DE PREPARARE:

Pentru clatite:
  • Se bat ouale cu telul intr-un bol cu diametru mare. Se adauga laptele, smantana si se incorporeaza apoi faina proaspat cernuta. Se amesteca toate ingredientele cu ajutorul unei spatule astfel incat sa se obtina un amestec cat mai omogen posibil. Compozitia pregatita se trece printr-o sita.
  • Intr-o tigaie cu suprafata neaderenta se pune putin unt (eu obisnuiesc sa intind untul sau uleiul folosit la prepararea termica a catitelor cu un servetel absorbant pentru bucatarie, pe toata suprafata tigaii). Cand temperatura tigaii este optima se pune aproximativ 1/2 polonic din compozitia preparata anterior in tigaie si se intinde pe toata suprafata acesteia. Acest timp de lucru trebuie realizat in cel mai scurt timp. 
  • Clatitele se intorc cu grija (Xabier Gutierrez recomanda intoarcerea clatitei cu palmele) dar nu trebuie sa fie lasate prea mult timp in tigaie (urmeaza sa petreaca o perioada de timp in cuptor).
  • Clatitele se pun pe o farfurie (unele peste altele) si se acopera. Eu obisnuiesc sa asez intre ele prosoape  absorbante pentru bucatarie umezite in prealabil si le acopar apoi cu un alt prosop umezit.
Pentru umplutura:
  • Usturoiul se curata, se spala si se marunteste.
  • Ceapa se curata se spala si se taie marunt.
  • Ardeiul rosu se spala, se curata si se taie bucatele.
  • Ciupercile se curata, se spala foarte bine si se usuca stergand usor suprafata lor cu prosoape din hartie absorbante. Ciupercile se taie bucatele (eu am taiat si coditele lor).
  • Intr-o tigaie neaderenta se calesc in putin ulei ceapa, usturoiul, ardeiul rosu si ciupercile pregatite anterior. Se adauga sosul de tomate si se amesteca usor cu ajutorul unei linguri din lemn. Se condimenteaza dupa preferinte cu sare, amestesc de piper alb, verde, negru si boia. La final se adauga frunzele de patrunjel si mararul maruntit.
  • Se umplu clatitele pregatite cu compozitia pregatita si se ruleaza cu grija.
  • Se unteaza o tava termorezistenta si se aseaza in tava clatitele pregatite.
  • Se adauga la suprafata cascaval ras marunt pe razatoare si frunze de patrunjel maruntite.
  • Se incalzeste cuptorul la 180 grade C.
  • Se aseaza tava in cuptor aproximativ 7 - 10 minute, pana cand clatitele dobandesc la suprafata o culoare aurie.
  • Se servesc calde. Smantana se adauga optional inainte de servire.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu