24 iunie 2012

Prajitura ”Betivani”

Prajitura aceasta a fost una dintre prajiturile mele preferate in copilarie. Am gasit reteta in caietul bunicii. Nu am inteles niciodata de ce bunica a denumit aceste rondele delicioase cu biscuiti si miez de nuca tocmai ”Betivani”?! Cel mai probabil ca a primit reteta (si ea la randul ei) de la gospodine-prietene :-) care dintr-o ratiune sau alta au denumit prajitura in acest mod (am pastrat numele prajiturii in ideea in care cineva cauta retea dupa aceasta denumire).

INGREDIENTE:

Pentru blat:
  • 7 galbenusuri
  • 200 g zahar extrafin
  • 200 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 200 g biscuiti macinati
  • 300 g miez de nuca maruntit
Pentru spuma de albusuri:
  • 7 albusuri
  • 10 linguri cu zahar pudra proaspat cernut
  • 8 linguri cu zahar tos
Pentru decor:
  • granule colorate din ciocolata / zahar
MOD DE PREPARARE:

Pentru blat:
  • Se mixeaza galbenusurile cu 200 g zahar pana cand acesta din urma se topeste iar amestecul devine cremos, omogen si se deschide la culoare. Amestecul de galbenusuri si zahar se bate cu telul in bain - marie, timp de cateva minute. Se adauga biscuitii macinati, nucile macinate si untul. Se amesteca toate ingredientele mentionate anterior. Se obtine un amestec consistent ce se inveleste in folie din plastic pentru bucatarie si se pastreaza astfel la frigider pentru cel putin o ora.
  • Dupa perioada petrecuta la rece, se pune compozitia pe blatul de lucru si se intinde cu sucitorul astfel incat grosimea blatului obtinut sa fie de aproximativ 0,8 mm - 1 cm.
  • Se decupeaza mici discuri din blatul pregatit, cu ajutorul unei forme rotunde (de preferinta cu margini ascutite) cu diametrul de aproximativ 4 - 4,5 cm si se aseaza pe o tava mare, la distanta unele de altele. Se pastreaza la frigider pana urmeaza a fi folosite.

Pentru spuma de albusuri:
  • Albusurile se mixeaza pana se obtine o consistenta spumoasa. Se adauga 10 linguri cu zahar pudra si se mixeaza in continuare amestecul. Amestecul de albusuri si zahar se bate cu telul in bain - marie timp de cateva minute.
  • Intre timp se topesc intr-un vas 8 linguri cu zahar. Zaharul topit se adauga treptat in bolul cu albusurile batute spuma. Se bate compozitia cu telul timp de 2 - 3 minute.
  • Spuma de albusuri pregatita se aseaza cu posul la suprafata formelor decupate din blat (care asteapta in frigider). 
  • Se decoreaza la suprafata cu granule din ciocolata sau zahar, dupa preferinta.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

2 comentarii:

  1. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru apreciere si va doresc o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere