8 mai 2012

Tagliatelle cu sos de usturoi

Imi plac pastele... dar pastele facute acasa... cele pe care le vad modelandu-se sub ochii mei, cele care imi amintesc de copilarie... Au fost vremuri in care strabunica mea imi spunea: ”Invata draga mea sa framanti aluatul si sa faci taitei”. Datorita respectului si iubirii ce i-o purtam zambeam doar fara sa rostesc cuvinte ce m-ar fi angajat in promisiuni pe care nu credeam ca le pot duce la bun sfarsit (imi spuneam pe vremea aceea in sinea mea ca nu voi face asemenea incercari probabil niciodata). ”Never say never” caci jobul de mama si sotie (la care am visat toata viata) a schimbat toate prioritatile mele si m-a adus in bucatarie cu norma intreaga. Incerc sa recuperez timpul pierdut... Ma reintorc cu sufletul acolo unde cineva drag imi spunea ”sa invat” sa bucataresc cu pasiune si responsabilitate, ”reinnod un fir”, imi fac putin curaj... si merg mai departe... 

Iata incercarea mea de astazi: framatarea aluatului pentru paste...

Reteta aluatului pentru paste (preparare manuala) am gasit-o in cartea ”Tehnici culinare si ustensile de bucatarie”.

Reteta sosului de usturoi am gasit-o in cartea ”Sosuri” - Kristiane Muller - Urban. Am modificat putin reteta in sensul ca am redus cantitatea de unt folosita (de la 6 linguri cu unt la 100 g unt).

INGREDIENTE:

Pentru aluat (pentru aproximativ 500 g):
  • 390 g faina alba proaspat cernuta
  • 4 oua mari
  • 2 lingurite cu ulei de masline extravirgin
Pentru sos:
  • 6 linguri cu ulei de masline extravirgin
  • 4 catei mari de usturoi
  • 4 ardei iuti uscati mici
  • sare de mare fin macinata
  • amestec de piper alb, verde, negru si boia
  • 6 linguri cu busuioc maruntit
  • 100 g unt
  • 100 g branzeturi pentru paste (optional)
MOD DE PREPARARE:
  • Se imparte cantitatea totata de faina (390 g) in doua parti: 315 g pentru a incepe framantarea aluatului si 75 g pentru a fi adaugata in compozitia acestuia progresiv, pe parcursul framantarii. Din prima parte (315 g faina) se formeza cu palmele pe suprafata de lucru o gramajoara iar in portiunea centrala a acesteia o adancitura suficient de mare incat sa incapa cele 4 oua.
  • Galbenusurile si albusurile se pun intr-un bol alaturi de uleiul de masline. Amestecul de oua si ulei se aseaza in adancitura formata anterior in gramajoara de faina.
  • Se bat ouale usor cu o furculita, pana cand acestea sunt amestecate complet, fara insa a incorpora faina asezata in portiunea laterala (”peretii” din faina care adapostesc amestecul de oua si ulei).
  • Se aduce faina dinspre periferie spre centru (cu furculita), amestecand-o cu ouale si uleiul. Se amesteca apoi cu mainile pana ce intreaga cantitate de faina a fost incorporata si s-a obtinut o masa aspra de aluat.
  • Se amesteca masa aspra de aluat cu mainile pana la formarea unei ”mingi”. Daca dupa incorporarea intregii cantitati de faina (din gramajoara initiala), aluatul este lipicios, se presara putina faina (din cea de a doua parte de faina - 75 g) la suprafata lui si se amesteca din nou.
  • Se curata planseta de resturile de aluat (daca este necesar) folosind o razuitoare de aluat. Se presara faina pe suprafata de lucru. Se framanta aluatul cu mainile timp de 10 minute, pana devine moale si matasos. In tot acest timp, se presara din cand in cand putina faina la suprafata aluatului si se continua framatarea pana cand aceasta este complet incorporata in masa de aluat. Daca pe parcursul framantarii aluatul devine moale sau lipicios, se presara faina la suprafata acestuia si se continua framantarea. La final, se da aluatului framantat forma unei ”mingi”. 
  • Se acopera aluatul cu un bol rasturnat si se lasa astfel timp de 30 de minute.
  • Dupa cele 30 de minute, se imparte aluatul in patru parti aproximativ egale.
  • Se intinde pe rand cu sucitorul infainat in prealabil, fiecare dintre cele patru portii de aluat (celelalte raman intre timp acoperite de bol) astfel incat grosimea acestuia sa ajunga la aproximativ 1cm.
  • Se pregateste masina pentru intins paste conform instructiunilor (se fixeaza pe blatul de lucru si se presara faina pe cilindrii masinii).
  • Se trece bucata de aluat pregatita printre cilindrii masinii in mod repetat, progresiv, spre pozitiile care permit intinderea aluatului mai subtire pana la penultima pozitie (daca va puteti vedea mana prin aluat, se considera ca aluatul este suficient de subtire - in caz contrar se trece aluatul si prin ultima ”iesire” - cea mai ingusta). Daca este necesar, se presara faina din cand in cand pe cilindrii masinii. Aluatul obtinut trebuie sa aiba grosimea de aproximativ 1mm.
  • Se aseaza cu grija bucatile de aluat pe suprafata de lucru infainata. Bucatile de aluat se taie in fasii lungi de aproximativ 25 cm. Se lasa aluatul timp de 10 - 20 de minute sa se usuce, timp in care se intoarce o data sau de doua ori.
  • Se pregateste mecanismul de taiere al masinii, conform instructiunilor.
  • Se introduc pe rand bucatile de aluat si se taie fasii. 
  • Se aseaza pe blatul de lucru infainat in prealabil sau pe o tava tapetata cu faina, separandu-le cu grija unele de altele. Se lasa sa se usuce timp de aproximativ 20 de minute (trebuie sa fie tari dar nu sfaramicioase).
  • Se pun pastele la fiert in apa clocotita in care s-a adaugat in prealabil sare. Orientativ, 100 g de paste au nevoie pentru fierbere de un litru de apa si 10 g de sare (aproximativ o lingurita cu sare). Dupa ce ati adaugat sarea, (inainte de a adauga pastele), amestecati usor cu o lingura din lemn. 
  • Eu am fiert pastele timp de 6 minute. Gustati-le dupa primele 2 minute de fierbere la interval de 20 - 25 de secunde (scotand cate o bucata pe farfurie si testandu-le atat la gust cat si cu muchia furculitei). Pastele sunt bine pregatite termic atunci cand va sunt pe plac (insa pentru acest timp de lucru trebuie sa aveti in vedere o eventuala pregatire termica ulterioara - in tigaie si clatirea pastelor cu apa rece - daca asa obisnuiti).
  • Ardeii iuti se taie in jumatate, se curata de seminte si se taie marunt sau se piseaza in piulita.
  • Usturoiul se taie felii subtiri si se caleste in tigaie cu uleiul de masline, pana se rumeneste. Se adauga ardeii iuti, amestecand usor cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Pastele preparate termic se strecoara cu ajutorul unei site si se pun intr-un bol cu diametru mare.
  • Se adauga amestecul de ulei, usturoi si ardei iute pregatit anterior.
  • Se condimenteaza cu sare si piper dupa preferinte (eu am folosit un amestec de piper alb, verde si negru).
  • Se adauga untul taiat felii foarte subtiri si busuiocul amestecand usor.
  • Pastele se servesc calde. Inainte de servire se presara la suprafata (optional) branzeturi pentru paste (dupa preferinta) rase marunt pe razatoare.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

2 comentarii:

  1. Sei BRAVISSIMA!!!Vreau si eu...:)
    Dani

    RăspundețiȘtergere
  2. Dani draga ”un avion este mereu in drum spre voi”.
    Te pup si iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere