12 mai 2012

Colac dulce cu miere si migdale

Reteta acestui aluat am gasit-o la ”Gourmandine” careia ii multumesc. ”Am transformat” aluatul intr-un colac impletit. Iata ce a urmat...

INGREDIENTE (pentru un colac):

Pentru aluat:
  • 125 ml lapte caldut
  • 125 ml apa calduta
  • 80 g unt topit (eu am topit untul in cuptorul cu microunde)
  • 1 ou
  • 1 lingurita rasa cu sare de mare fin macinata
  • 150 g zahar tos 
  • 550 g faina 000 proaspat cernuta
  • 1 plic cu drojdie uscata - Dr.Oetker (1 plic contine 7 g drojdie uscata)
Pentru umplutura:
  • 20 g unt topit (in cuptorul cu microunde)
  • 70 g migdale decojite macinate / maruntite
Pentru pensularea aluatului inainte de coacere:
  • 50 ml  lapte la temperatura camerei
  • 1 galbenus
Pentru pensularea colacului dupa coacere (insiropare):
  • 300 ml apa
  • 150 g zahar tos
  • 1 plic cu zahar vanilat - Dr. Oetker
  • 1 sticluta cu esenta de rom - Dr. Oetker
  • coaja rasa a unei lamai mari
Pentru pensularea / decorarea colacului dupa insiropare:
  • 4 linguri cu miere
  • 70 g migdale decojite macinate
MOD DE PREPARARE:

Pentru aluat:
  • Se pun ingredientele pregatite pentru prepararea aluatului in cuva masinii pentru paine in ordinea urmatoare: apa calduta, laptele caldut, untul topit, oul, sarea, zaharul, faina, drojdia. Se seteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata acestui program este de aproximativ 1 ora si 25 de minute).
  • Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru, infainata in prealabil.
  • Se impleteste colacul dupa preferinta (modul in care am procedat eu este doar o sugestie). Se infaineaza suprafata de lucru. Se intinde cu sucitorul o foaie de aluat cu dimensiuni de aproximativ 40 cm x 45 cm (aluatul este elastic si se intinde putin mai greu). Se pensuleaza la suprafata cu putin unt  topit (aproximativ 20 g unt). Se presara la suprafata migdale decojite maruntite (respectand marginile aluatului - aproximativ 5 cm). Se ruleaza foaia de aluat pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 45 cm. Se aseaza ruloul de aluat astfel incat marginea libera sa fie asezata pe suprafata de lucru. Se taie ruloul obtinut pe toata lungimea sa, obtinand in acest mod doua jumatati ce se impletesc. Se unesc cele doua capete intre ele, obtinand astfel un colac impletit. Colacul obtinut se aseaza intr-o tava mare (tava cuptorului) tapetata cu hartie pentru copt. Se lasa aluatul sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut, acoperit cu un prosop pentru bucatarie (in acest timp aluatul creste foarte mult - isi dubleaza aproape volumul).
Pentru amestecul de lapte si galbenus:
  • Se amesteca intr-un bol 50 ml lapte si un galbenus de ou pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Se pensuleaza aluatul pregatit in tava cu acest amestec, folosind o pensula pentru patiserie. 
Pentru sirop:
  • Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 plic cu zahar vanilat si o sticluta cu esenta de rom. Se amesteca ingredientele usor cu ajutorul unei linguri din lemn si se lasa sa fiarba la foc mic pana la obtinerea unui sirop. 
  • Se spala lamaia si se rade coaja acesteia marunt pe razatoare.
  • Siropul obtinut se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este caldut (nu trebuie sa se raceasca complet) se adauga coaja rasa a lamaii si se amesteca compozitia cu ajutorul unei linguri din lemn. Se lasa sa se raceasca in continuare la temperatura camerei.
  • Cuptorul se incalzeste intre timp, moderat.
  • Colacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la foc moderat, timp de aproximativ 20 de minute, pana dobandeste o culoare aurie, foarte frumoasa. 
  • Colacul se pensuleaza cu siropul de zahar pregatit in prealabil, folosind o pensula pentru patiserie.
  • Colacul insiropat se pensuleaza cu miere. 
  • Se adauga la suprafata migdale macinate.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu