14 aprilie 2012

Gugelhupf

Reteta aceasta este o reteta traditionala germana si am gasit-o in volumul 20 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Retete traditionale din bucatariile Europei”.  

INGREDIENTE:
  • 600 g faina alba 000 proaspat cernuta
  • 1 plic drojdie uscata - Dr. Oetker (un plic contine 7 g drojdie uscata)
  • 200 ml lapte caldut
  • 200 g zahar
  • 300 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 5 oua
  • 1 lingurita esenta de vanilie - Dr. Oetker
  • 1 lamaie mare
  • 100 g stafide
  • 120 g migdale decojite, maruntite
  • 100 ml rom
  • sare de mare fin macinata
  • 30 g unt pentru uns tava
  • 1 lingura cu faina pentru tapetat tava
  • 1 lingura cu zahar pudra pentru decor
MOD DE PREPARARE:
  • Stafidele se pun intr-un vas impreuna cu romul. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa aproximativ o ora la temperatura camerei.
  • Se mixeaza untul si zaharul pana la obtinerea unui amestec cremos.
  • Se incorporeaza treptat ouale in amestec (unul cate unul), cu ajutorul telului. Nu se adauga urmatorul ou pana cand precedentul nu a fost complet incorporat in amestec.
  • Se spala lamaia si se rade marunt pe razatoare coaja acesteia.
  • Se storc stafidele inmuiate in prealabil in rom.
  • Se dizolva drojdia in lapte caldut.
  • Se adauga amestecului de unt, zahar si oua pregatit anterior, esenta de vanilie, coaja rasa a lamaii, stafidele, migdalele si un praf de sare, amestecand compozitia.
  • Se incorporeaza drojdia dizolvata in lapte, turnand putin cate putin in amestecul pregatit, alternativ cu faina, adaugata treptat ”in ploaie”.
  • Se pregateste forma speciala pentru ”Gugelhupf”. Se unteaza forma cu unt si se tapeteaza cu faina. 
  • Se toarna compozitia in forma. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru pregatirea unui cozonac mare sau a doi cozonaci mai medii (in functie de dimensiunea formei / formelor folosite).
  • Se acopera forma / formele cu un prosop pentru bucatarie si se aseaza intr-un loc cald. Se lasa la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul (aproximativ 1 ora si jumatate - 2 ore).
  • Se incalzeste cuptorul la 170 grade C.
  • Cozonacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la 170 grade C, pana dobandeste o culoare frumoasa aurie (aprozimativ 40 de minute). In timpul pe care il petrece in cuptor cozonacul creste si din acest motiv este bine sa apreciati cu atentie dimensiunea tavii / dimensiunile tavilor.
  • Cozonacul copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se rastoarna tava pe un platou si se pudreaza suprafata cozonacului cu zahar pudra.

VA DORESC SARBATORI FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu