28 aprilie 2012

Briose rasturnate

Ma gandesc de ceva vreme la aceasta reteta (mai exact la combinatia ingredientelor :-). Noi suntem mari amatori de carne de pui si branzeturi, asa incat am considerat aceste ingrediente ca fiind ”obligatorii”. Iata ce a rezultat...

INGREDIENTE (pentru 4 portii - am folosit forme mari cu 16 onduleuri):
  • 200 g carne de pui fiarta (piept de pui dezosat fiert in apa cu sare)
  • 230 g amestec de legume congelat Mexican Mix (acest amestec de legume contine rondele ondulate de morcovi, porumb dulce, mazare, fasole verde taiata, ardei gras rosu)
  • 2 cepe rosii de marime medie
  • 110 g branza telemea de capra
  • 100 g cascaval
  • 200 ml smantana
  • 5 oua mari
  • sare de mare fin macinata
  • amestec de piper si usturoi
  • boia dulce
  • frunze de marar maruntite
  • ulei de floarea soarelui
  • 30 g unt pentru untat formele
  • faina pentru tapetat formele
MOD DE PREPARARE:
  • Carnea de pui fiarta se taie marunt.
  • Amestecul de legume congelate se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care s-a adaugat in prealabil putina sare. Dupa ce apa a atins din nou temperatura de fierbere, se lasa legumele la fiert timp de cateva minute. Se strecoara apoi amestecul de legume cu ajutorul unei site, saparand in acest mod legumele de apa in care au fiert. Se lasa amestecul de legume in sita timp de cateva minute apoi se pun legumele intr-un bol.
  • Ceapa se curata, se spala si se taie bucatele.
  • Se caleste ceapa in ulei de floarea soarelui, la foc moderat, amestecand cu o lingura din lemn.
  • Se adauga in tigaie carnea de pui pregatita anterior si se amesteca usor cu ajutorul unei linguri din lemn timp de 1-2 minute.
  • Se adauga in tigaie legumele pregatite anterior si se amesteca usor cu ajutorul unei linguri din lemn timp de 1-2 minute. Se condimenteaza amestecul cu sare (dupa preferinta - se tine cont de faptul ca atat carnea cat si legumele au fiert anterior in apa cu sare), amestec de piper si usturoi.
  • Amestecul pregatit se pune intr-un bol.
  • Branza telemea de capra se rade marunt pe razatoare si se adauga apoi amestecului de carne si legume. Se amesteca ingredientele usor (pentru a nu zdrobi legumele) cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Ouale se bat cu telul intr-un bol apoi se adauga amestecului de carne si legume pregatit anterior. Se amesteca ingredientele usor cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
  • Se unteaza formele pregatite cu unt si se tapeteaza apoi cu faina.
  • Compozitia pregatita se aseaza in forme. 
  • Cascavalul se rade marunt pe razatoare si se prasara la suprafata (timp de lucru optional) daca alegeti ”sa rasturnati” briosele pe farfurie, dupa coacere.
  • Se aseaza formele metalice in tava cuptorului. 
  • Briosele se coc la foc moderat, pe nivelul intermediar al cuptorului, timp de 20 - 30 de minute, pana cand dobandesc la suprafata o crusta frumoasa, aurie.
  • Cand sunt coapte, briosele se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca putin in forme.
  • Briosele se scot din forme si se aseaza pe farfurii sau ”se rastoarna”, (ornand ulterior suprafata acestora dupa preferinta). Daca alegeti prima varianta si asezati cascaval ras la suprafata acestora (inainte de coacere), briosele scoase din cuptor vor fi pregatite pentru a fi servite.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

2 comentarii:

  1. Reteta asta am s-o incerc imediat dupa ce ma intorc din vacanta!Arata minunat...:)
    Dani

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc! Este o mare bucurie pentru mine sa stiu ca iti place ceea ce pregatesc.

    RăspundețiȘtergere