25 aprilie 2012

Linte verde

INGREDIENTE:
  • 400 g linte verde uscata
  • 1 lamaie de marime medie
  • 3 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • 25 g faina ”000”
  • 1 ceapa de marime medie
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingurita cu otet din vin
  • 1 lingurita cu boia
  • 1 lingurita cu zahar
  • sare de mare fin macinata
  • amestec de piper alb, verde, negru si boia
  • 50 - 75 ml apa calda
  • 100 ml smantana (optional)
MOD DE PREPARARE:
  • Lintea se alege cu grija, se spala si se pune la inmuiat in apa calduta timp de o ora si jumatate (sugestia Sandei Marin este de a pune lintea verde la inmuiat in apa calduta timp de doua ore).
  • Coaja lamaii se taie foarte subtire (evitand partea alba care are gust amar).
  • Lintea se pune la fiert in apa rece, alaturi de coaja de lamaie. Se fierbe lintea la foc mic timp de aproximativ 30 de minute.
  • Lintea fiarta se scurge de apa, folosind o sita cu diametrul mare.
  • Ceapa se curata, se spala, se taie cubulete si se caleste in ulei incins pana devine transparenta. Se adauga boiaua, apoi faina ”in ploaie”, amestecand rapid cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Se adauga 50 - 75 ml apa calda si se amesteca in continuare compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Se adauga (optional) smantana si se amesteca toate ingredientele cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Se adauga lintea fiarta, pregatita anterior, foaia de dafin (rupta in cateva bucatele) si zaharul, amestecand usor cu ajutorul unei linguri din lemn.
  • Se condimenteaza dupa preferinta cu sare, amestec de piper alb, verde, negru si boia.
  • Se lasa compozitia la foc potrivit, ”sa dea cateva clocote”.
  • Se indeparteaza foaia de dafin.
  • Lintea se serveste calda, alaturi de carne sau peste.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu