30 mai 2012

Briose cu rosioare

Am gasit reteta aceasta in revista ”Bucataria de azi”, un numar ceva mai vechi (luna mai 2010).

Este unul dintre cele mai bune aluaturi pe care le-am pregatit (este pufos si are aroma de rozmarin).

INGREDIENTE (pentru 15 briose):
  • 1 cartof mare
  • 500 g faina 000 proaspat cernuta
  • 250 ml apa calduta
  • 4 linguri cu ulei de masline extravirgin
  • 1 plic cu drojdie uscata (7g)
  • 1 lingurita cu zahar tos
  • 1 lingurita rasa cu sare
  • 10 rosioare
  • 100 g masline negre
  • rozmarin
  • 1 ou
  • 30 g unt pentru pregatirea formelor (daca folositi forme speciale metalice pentru briose)
MOD DE PREPARARE:
  • Cartoful se fierbe in apa cu sare si se paseaza (ca si pentru piure).
  • Se spala rosioarele. Se scot samburii maslinelor.
  • Se dizolva zaharul in putina apa calduta.
  • Se dizolva drojdia in putina apa calduta.
  • Intr-un bol mare se pune uleiul de masline, apa, sarea, rozmarinul, faina proaspat cernuta, zaharul si drojdia dizolvate in putina apa calduta (din cei 250 ml), cartoful pasat. Se framanta ingredientele pana la obtinerea unui aluat elastic, care se desprinde de maini.
  • Se lasa aluatul intr-un bol mare, acoperit, in loc caldut, timp de doua ore (in acest timp aluatul creste foarte mult).
  • Se unteaza formele metalice speciale pentru briose apoi se tapeteaza cu un strat subtire de faina. Se pot folosi si hartiutele speciale pentru briose insa este posibil ca datorita consistentei aluatului acestea sa se desprinda mai greu dupa coacere.
  • Se rup cu mana bucatele de aluat si se pun in formele pregatite / hartiutele speciale pentru briose.
  • Se acopera tava cu un prosop pentru bucatarie si se lasa aluatul sa creasca la loc cald inca 30 de minute.
  • Se taie bucatele rosioarele si maslinele (dupa preferinta).
  • In cele 30 de minute aluatul mai creste putin...
  • Se aseaza la suprafata aluatului bucatele de rosioare si de masline (dupa preferinta).
  • Se incalzeste cuptorul.
  • Se pensuleaza suprafata aluatului cu ou batut.
  • Briosele se coc in cuptorul incins in prealabil, pe nivelul intermediar al acestuia, timp de aproximativ 20 - 25 de minute (pana dobandesc o culoare usor aurie la suprafata).

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Un comentariu:

  1. ce pufoase sant numai bune ca aperitiv si intr o zi de post ,o zi buna iti doresc

    RăspundețiȘtergere