24 noiembrie 2014

Grisine

INGREDIENTE:
  • 350 g faina alba tip 550 proaspat cernuta, aflata la temperatura camerei si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • 1 si 1/2 lingurita cu sare fina
  • 6 g drojdie uscata
  • 200 ml apa calduta si suplimentar o lingurita cu apa la temperatura camerei
  • 3 linguri cu ulei de masline si suplimentar 1 lingurita cu ulei pentru pregatirea bolului in care aluatul este pus la dospit si pensularea aluatului inainte de a fi pus in cuptor
  • 1 linguruta cu susan sau sare grunjoasa (dupa preferinta)
  • 1 galbenus (optional) - inainte de a fi pus in cuptor, aluatul poate fi pensulat cu putin ulei sau cu un amestec galbenus - apa (1-2 lingurite cu apa). Folosind galbenus, grisinele vor avea un aspect auriu, mai frumos decat in cazul pensularii cu ulei.
MOD DE PREPARARE:
  • Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta si sarea. In mijloc se face o adancitura cu dosul palmei. 
  • In adancitura formata se aseaza drojdia uscata apoi uleiul de masline si apa calduta.
  • Se amesteca toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina a fost incorporata.
  • Se aseaza aluatul pe o suprafata plana, usor infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de 5 - 10 minute. Se modeleaza aluatul framantat sub forma unei sfere.
  • Se pensuleaza cu putin ulei peretii unui bol mare. Se aseaza aluatul in bolul pregatit, se acopera cu folie alimentara si se lasa sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent, timp de o ora (sau pana aluatul isi dubleaza volumul).
  • Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta usor timp de 20 - 30 de secunde. 
  • Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere apoi se intinde cu sucitorul pe suprafata de lucru pana se obtine un dreptunghi de aluati cu laturile de aproximativ 20 cm x 23 cm.
  • Se taie aluatul in 3 bucati egale cu lungimea de 20 cm. Fiecare dintre aceste trei bucati se taie la randul ei in 10 parti egale, cu lungimea de 20 cm. La final vor rezulta 30 fasii de aluat.
  • Se ruleaza aluatul intre palme sau pe suprafata de lucru astfel incat lungimea fasiilor sa ajunga la 30 cm.
  • Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
  • Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi cu dimensiunea de 35 cm x 40 cm.
  • Se aseaza in tava fasiile de aluat (la distanta unele de altele), se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa timp de 10 - 15 min la temperatura camerei, intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
  • Se pensuleaza suprafata aluatului (dupa preferinte) cu putin ulei sau cu un galbenus amestecat in prealabil cu putina apa (1-2 lingurite cu apa).
  • Se presara la suprafata susan sau sare grunjoasa (dupa preferinte).
  • Se coc timp de 15 minute in cuptorul preincalzit, pana devin aurii (daca este necesar, dupa 10 minute, grisinele se pot intoarce in tava).

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

2 comentarii: