1 iunie 2014

Paine cu lapte II

Va rog sa ma credeti pe cuvant ca este una dintre cele mai frumoase si mai bune paini dintre toate cele pe care le-am pregatit pana acum. Aluatul se pregateste usor iar modelarea desi poate parea la prima vedere putin mai laborioasa, este cat se poate de simpla. Pentru reteta ii multumesc Mihaelei (”Pasiunile Mihaelei”) in a carei bucatarie poposesc cu drag ori de cate ori am ocazia.

INGREDIENTE:
  • 500 g faina alba tip 550 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • 250 ml lapte UHT 1,5 % caldut
  • 100 g unt nesarat la temperatura camerei (moale insa nu topit, taiat bucatele)
  • 2 oua si un galbenus la temperatura camerei (2 oua intra in compozitia aluatului iar galbenusul este folosit pentru pensularea suprafetei aluatului dospit)
  • 1 lingurita cu zahar
  • 1 lingurita cu sare fin macinata
  • 2 linguri cu ulei de masline extravirgin (am folosit ulei de masline cu rozmarin) si ulei pentru pregatirea bolului in care urmeaza sa dospeasca aluatul si a vasului pentru copt
  • 7 g drojdie uscata
MOD DE PREPARARE:
  • Se pregatesc toate ingredientele. Faina se lasa cu o seara inainte la temeratura camerei.
  • Se topeste untul la foc mic, amestecand usor cu o lingura din lemn. Untul topit se lasa sa se raceasca.
  • Se bat ouale usor cu telul.
  • Se pun intr-un bol faina proaspat cernuta, drojdia uscata, zaharul, uleiul, ouale pregatite anterior si sarea.
  • Se adauga treptat laptele caldut si se amesteca ingredientele cu mana pana la formarea unei mase de aluat.
  • Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata. Se framanta aluatul cu mainile timp de aproximativ 10 minute. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
  • Se pensuleaza cu ulei peretii unui bol mare. Se aseaza aluatul in bol. Bolul se acopera cu folie alimentara a carei suprafata a fost pensulata in prealabil cu putin ulei.
  • Se lasa aluatul sa dospeasca timp de 1 ora si 30 de minute (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un loc cald, ferit de curet de aer.
  • Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta putin. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
  • Se imparte masa de aluat in 8 parti egale folosind un cantar de bucatarie. Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa la temperatura camerei (intr-un loc ferit de curent de aer) timp de 10 minute.
  • Se intinde cu sucitorul putin infainat fiecare parte de aluat astfel incat sa dobandeasca forma unui dreptunghi cu grosimea de 0,5 cm. La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 8 dreptunghiuri de aluat aproximativ egale ca dimensiuni.
  • Se pensuleaza cu unt topit suprafata fiecarui dreptunghi de aluat. Cel mai probabil ca nu veti folosi intreaga cantitate de unt topit pentru acest timp de lucru. untul topit ramas va fi folosit ulterior pentru a pensula suprafata painii proaspat scoasa din cuptor.
  • Se suprapun doua cate doua dreptunghiurile de aluat astfel incat la final vor rezulta 4 parti de aluat.
  • Se ruleaza fiecare dintre cele patru parti de aluat in parte, pe latura lunga a dreptunghiului. La finalul acestui timp de lucru se obtin 4 rulouri dealuat cu dimensiuni aproximativ egale.
  • Se taie capetele rulourilor de aluat (lungimea capetelor de aluat taiate trebuie sa fie de aproximativ 4 cm). La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 8 bucati de aluat (capetele rulourilor de aluat).
  • Se taie fiecare parte de aluat ramasa in cate 4 triunghiuri de aluat. La finalul acestui timp de lucru vor rezulta 16 dreptunghiuri de aluat.
  • Se pensuleaza cu ulei si se tapeteaza cu faina o oala inalta cu diametrul de 24 cm.
  • Se aseaza un capat al unui rulou in centrul oalei iar celelalte in jurul ei.
  • Se aseaza triunghiurile de aluat alternativ, unele langa altele in jurul capetelor rulourilor (la marginea oalei).
  • Se acopera oala cu folie alimentara si se lasa timp de o ora la temperatura camerei intr-un loc caldut si ferit de curent.
  • Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
  • Se pensuleaza suprafata aluatului cu galbenusul de ou.
  • Se coace aluatul timp de aproximativ 40 minute sau pana ce este bine copt.
  • Se scoate oala din cuptor si se pensuleaza suprafata painii cu untul topit ramas.
  • Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

6 comentarii:

  1. Ai pregatit o painica minunata!!! Cit despre rabdarea si maiestria de care dai dovada,nu pot decit sa te admir...<3

    Te pup,Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dani draga mea, se pregateste atat de usor painica aceasta... O sa iti placa daca incerci sa o pregatesti, sunt sigura. Te pup si iti multumesc.

      Ștergere
  2. Felicitari! Foarte utila retetea , o voi folosi astazi. Iar blogul exceptional! Va recomand un site cu retete bune care il folosesc si eu , acesta este retete culinare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc Danna pentru mesaj! Sarbatori fericite iti doresc!

      Ștergere
  3. Buna seara,am o intrebare,referitor la coacerea painii,oala este smaltuita,e buna?nu pateste nimic in cuptor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Sorina, Imi cer scuze pentru ca raspund cu intarziere. Eu am copt painea intr-o oala din inox obisnuita. Trebuie sa te asiguri ca vasul pe care doresti sa il folosesti este rezistent la cuptor si ca iti permite sa il introduci in cuptorul preincalzit (totul depinde de materialul din care vasul tau este realizat). Nu sunt sigura dar cred ca tu te referi la o cratita din fonta (emailata in interior și în exterior). Acestea din urma sunt folosite pentru cuptorul clasic si / sau electric dar trebuie ferite de socul termic (inclusiv dupa folosire cand trebuie lasate sa se raceasca complet inainte de a fi spalate). Iti doresc sarbatori frumoase alaturi de cei dragi, spor in bucatarie si in tot ceea ce faci!

      Ștergere