23 decembrie 2013

Turta dulce

Productia de turta dulce de anul acesta...


Reteta pentru turta dulce apartine Nicoletei Grofova careia ii multumesc. 

Pentru aluatul de turta dulce:
  • 750 g faina alba 000 proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainare suprafetei de lucru
  • 160 g miere de albine (eu am folosit miere de salcam)
  • 250 g zahar pudra proaspat cernut
  • 80 g margarina la temperatura camerei (moale insa nu topita) taiata bucatele
  • 6 oua (5 oua intra in compozitia aluatului si 1 ou este necesar pentru pensularea aluatului dupa coacere)
  • 2 lingurite cu bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura cu condimente pentru turta dulce (anul acesta am cumparat mixul de condimente gata preparat)
  • 1 si 1/2 lingura cu cacao proaspat cernuta
Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:
  • 1 albus de ou
  • 170 g zahar pudra proaspat cernut
  • 1 lingurita cu amidon alimentar
  • 1 lingurita cu zeama de lamaie
Pentru aluatul de turta dulce:

Pentru prepararea aluatului va este util un mixer cu putere mare si un bol cu o capacitate de min. patru litri (eu am folosit un stand mixer cu putere de 500 W la o treapta intermediara 3 - 4 si un bol cu o capacitate de 5 litri). 
  • Se pregatesc toate ingredientele necesare (ingredientele solide si ingredientele lichide).
  • Se pun in bolul mixerului urmatoarele ingrediente: faina, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, amestecul de condimente pentru turta dulce, cacao. Acestea reprezinta ingredientele solide. Inainte de a adauga urmatorul ingredient se amesteca usor cu autorul unei spatule.
  • Mierea de albine se pune intr-un vas si se incalzeste in cuptorul cu microunde timp de 1 minut la 800 W. Se adauga amestecului de ingrediente mierea astfel pregatita.
  • Se adauga margarina taiata bucatele (aflata la temperatura camerei).
  • Se adauga cele cinci oua (eu am pastrat ouale timp de 10 - 15 minute la temperatura camerei inainte de folosire).
  • Se mixeaza toate ingredientele pana se formeaza o compozitie omogena, densa insa usor de modelat.
  • Aluatul se inveleste in 3 - 4 bucati de folie alimentara si se pastreaza la frigider timp de cinci zile.
  • Dupa 48 de ore, se scoate aluatul de la frigider si se indeparteaza folia alimentara. Se portioneaza aluatul in trei parti (prima parte se pastreaza pe suprafata de lucru iar celelalte doua bucati de aluat se invelesc bine in folie alimentara si se pastreaza la rece pana vor fi folosite). 
  • Se lasa aluatul putin la temperatura camerei pana poate fi modelat (15 - 20 min in functie de temperatura din incapere - in bucataria mea erau 27 - 28 C).
  • Se infaineaza bine suprafata de lucru si sucitorul.
  • Aluatul se intinde cu ajutorul sucitorului infainat in prealabil pe suprafata de lucru astfel incat grosimea aluatului sa fie de 2 - 3 mm. Se decupeaza apoi din aluat formele dorite cu ajutorul formelor.
  • Se aseaza formele dealuat decupate in tava si daca este necesar se indeparteaza excesul de faina cu o pensula pentru patiserie.
  • Se coace aluatul la temperatura de 180 grade C timp de aproximativ 15 minute. Aluatul copt se va desprinde cu usurinta de tava dupa ce s-a racit putin. 
  • Se bate un ou intr-un bol mic si se amesteca cu putina apa (eu am trecut in trealabil oul printr-o sita deasa de doua ori). Cu acest amestec se pensuleaza turta dulce proaspat scoasa din cuptor, cat este fierbinte (astfel dobandeste un luciu aparte, deosebit de frumos).
  • Aluatul se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.
  • Se procedeaza similar pentru cele doua parti de aluat ramase.
  • Turta dulce coapta se pastreaza timp de doua zile in pungi din hartie / cutii de tabla bine inchise (nu se folosec pungile din plastic).

Pentru glazura cu care se decoreaza turta dulce:

Pentru pregatirea glazurii cu care urmeaza sa decorati turta dulce va este util un mixer de mana si un bol de mixare de marime medie.
  • Zaharul pudra se cerne de cateva ori printr-o sita deasa.
  • Se pune albusul de ou in bol si se mixeaza (initial la viteza mica de mixare) pana devine spuma.
  • Se adauga treptat zaharul pudra apoi amidonul si zeama de lamaie. Se mixeaza compozitia in continuare pana se formeaza un amestec omogen (eu am mixat amestecul timp de aproximativ 15 minute).
Decorarea:
  • Glazura se pune in pos (la contactul cu aerul se usuca foarte repede) si se decoreaza fiecare bucatica de turta dulce in parte dupa preferinte. 

                         VA DORESC SARBATORI FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

2 comentarii:

  1. Antonia, iarta-ma. Tu ai facut reteta mea de turta dulce si eu nici nu am observat. Am fost super ocupata, Lukas chiar si cu febra in ziua de Craciun, poate ca si asta este o explicatie. "Productia de anul acesta", asa cum ai numit-o, arata fantastic. Figurinele stralucesc si sunt imbracate in straie de sarbatoare. Sunt fericita pentru reusita ta. Te imbratisez din toata inima, Nico

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc. Datorita tie si retetei tale am invatat sa fac turta dulce. Te pup si ma bucur sa stiu ca iti place.

      Ștergere