16 octombrie 2013

Parathas

Paratha este o paine traditionala indiana plata, pregatita din aluat nedospit (nu contine drojdie), originara din partea de nord a Indiei. Se spune ca ”Paratha” se pregatea inca din cele mai vechi timpuri vedice (perioada vedica este ”Perioada zeilor” si ea cuprinde intervalul de timp 1700 - 650 I.H.).

Denumirea ”Paratha” provine de la asocierea a doua cuvinte: ”Parat” (in limba hindi) si ”Atta”(in limba urdu) ceea ce in traducere inseamna ”straturi de faina gatita”. Treptat, aceasta paine plata s-a raspandit pe toata suprafata ”subcontinentului Indian” (India, Bangladesh, Bhutan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka), consumandu-se cu precadere la micului dejun. Emigrantii indieni au dus cu ei ”Paratha” in Malaezia, Mauritius si Myanmar, raspandind astfel aceasta painica plata atat de apreciata.

”Paratha” se prepara din ingrediente putine (faina integrala de grau, apa, sare, ghee sau ulei vegetal) si se prepara termic pe o suprafata plana sau usor concava cu o cantitate mica de ulei. Modul de preparare presupune o ”stratificare” a foii de aluat care formeaza ”Paratha”. Modelarea aluatului se poate face in forma rotunda, triunghiulara, dreptunghiulara sau patrata. Parathas se pregatesc simple sau in combinatie cu anumite verdeturi, seminte (”Jeera Parathas”), cu umplutura de legume (”Aloo Parathas”) sau cu branza indiana proaspata preparata prin coagulare din lapte de vaca (”Paneer Parathas”). ”Paratha” se serveste in mod traditional fierbinte, simpla sau alaturi de putin curry picant, ghee, chutney, un sos preparat din legume si carne, iaurt si muraturi. In anumite zone, Paratha se serveste rulata si se inmoaie in ceai.
Iata prima mea incercare de a pregati ”Parathas”...

INGREDIENTE (pentru 6 bucati):
  • 180 g faina integrala de grau si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • 80 ml apa (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mica sau mare de apa, in functie de faina pe care o folositi)
  • 1,5 g sare fin macinata
  • 10 linguri cu ghee - unt clarificat 
MOD DE PREPARARE:
  • Se amesteca intr-un bol faina si sarea. Se adauga apa treptat si se framanta ingredientele cu mana pana intreaga cantitate de faina a fost incorporata.
  • Aluatul pregatit se aseaza pe suprafata de lucru putin infainata si se framanta cu mana pana la formarea unui aluat (relativ ferm).
  • Se lasa aluatul pregatit acoperit timp de 15 minute.
  • Se framanta putin aluatul cu mana si se imparte apoi in doua parti egale. Fiecare dintre cele doua parti de aluat se imparte la randul ei in alte 3 parti egale (la finalul acestui timp de lucru veti avea 6 parti egale de aluat). Fiecare din cele sase parti de aluat se framanta putin apoi se modeleaza sub forma unei mici sfere (la finalul acestui timp de lucru veti avea 6 sfere de aluat). Aluatul aflat in asteptare (care urmeaza sa fie modelat) se acopera pana in momentul in care este folosit. Fiecare dintre cele 6 sfere de aluat se va modela pe rand.
  • Se trece prima sfera de aluat prin faina sau se aseaza pe suprafata de lucru infainata, presarand de asemenea faina pe suprafata ei. 
  • Se intinde aluatul cu sucitorul pana se obtine un disc cu o grosime de aproximativ 2-3 mm.
  • Se pensuleaza cu ghee jumatate din suprafata discului de aluat cu ajutorul unei pensule de patiserie.
  • Se pliaza si se suprapune jumatatea neunsa a discului de aluat peste jumatatea de aluat unsa astfel incat la final sa rezulte un semicerc.
  • Se pensuleaza cu ghee jumatate din suprafata semicercului format.
  • Se pliaza si se suprapune jumatatea neunsa a semicercului de aluat peste jumatatea unsa astfel incat la final aluatul sa dobandeasca o forma asemenetoare unui triunghi (una dintre laturi este rotunjita).
  • Se procedeaza identic pentru fiecare dintre cele sase parti de aluat. Aluatul nefolosit se pastreaza acoperit pana in momentul in care este utilizat.
  • Se infaineaza fiecare parte de aluat modelata anterior si se intinde putin cu sucitorul astfel incat grosimea sa fie de aproximativ 2-3 mm (daca aluatul este mai subtire, ”Paratha” va fi prea uscata dupa coacere).
  • Se aseaza pe rand fiecare bucata de aluat intr-o tigaie incalzita in prealabil. Se lasa aluatul aproximativ 1 minut - 1 minut si jumatate, pana incepe sa se umfle. Cand aluatul incepe sa se umfle, se preseaza usor cu ajutorul unei spatule pentru ca procesul de coacere sa fie uniform.
  • Se intoarce aluatul si se coace aproximativ 1 minut. Timpul de coacere este variabil in functie de grosimea aluatului pe care l-ati pregatit si de preferinte (daca va place ca ”Paratha” sa fie ceva mai uscata atunsi timpul de coacere trebuie sa creasca putin).
  • Fiecare bucata de aluat coapta se pensuleaza cu ghee la suprafata.
  • ”Parathas” se servesc calde.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Ca tot ceea ce faci,ti-a iesit de nota 10!!!
    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult Dani! Intotdeauna vei avea un loc special in ”Bucataria Antoniei”.

      Ștergere