16 octombrie 2013

Challah

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
  • 600 g faina alba de grau proaspat cernuta (am folosit faina alba tip BL 55) impartita in doua parti: 100 g si respectiv 500 g
  • 7 g drojdie uscata
  • 150 ml apa calduta
  • 2 oua la temperatura camerei
  • 60 ml ulei de masline
  • 60 ml miere (am folosit miere de salcam)
  • 1,5 lingurita cu sare
Pentru pensularea aluatului:
  • un galbenus
  • o lingura cu apa
Pentru decor:
  • 1 si 1/2 lingurita cu seminte de mac
MOD DE PREPARARE:
  • Se amesteca intr-un bol mare drojdia, 100 g faina si 150 ml apa pana se obtine un amestec omogen. Se acopera bolul cu folie alimentara si se pastreaza la loc cald timp de 20 minute. Daca folositi un bol transparent veti observa ca in acest timp se formeaza numeroase bule mici in compozitie (in special la baza bolului).
  • Se adauga ouale, mierea, sarea, uleiul si treptat faina amestecand ingredientele cu mana pana la formarea unei sfere de aluat. 
  • Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta foarte bine cu mainile (aluatul este vartos si va necesita putin efort la framantat). Se framanta aluatul foarte bine cu mainile (aproximativ 10 minute) astfel incat la final sa fie fin si sa nu contina cocoloase in compozitie. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
  • Se pune aluatul intr-un bol mare, se acopera cu folie din plastic si se lasa sa dospeasca la loc cald pana isi dubleaza volumul (aproximativ o ora). 
  • Aluatul obtinut cantareste aproximativ 900 g. Se imparte aluatul in 6 parti egale (o parte de aluat cantareste aproximativ 150 g). Se modeleaza fiecare bucata de aluat sub forma unei sfere (se obtin astfel la final 6 sfere de aluat). Aluatul se acopera cu un bol pana in momentul in care urmeaza sa fie modelat.
  • Se intinde pe suprafata de lucru (eu nu am adaugat faina suplimentar) cu sucitorul o sfera de aluat astfel incat sa se obtina un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 3 mm. Pornind de la latura lunga a dreptunghiului de aluat se ruleaza aluatul cu degetele pana se obtine un rulou. La randul sau acesta se va modela cu degetele pe suprafata de lucru astfel incat sa dobandeasca forma unui snur cu marginile subtiate. Se procedeaza identic pentru fiecare sfera de aluat obtinand la final 6 snururi de aluat. Cele sase snururi de aluat se fixeaza la unul dintre capete si se impletesc.
  • Se lasa aluatul la dospit sub un prosop de bucatarie, la loc cald pana volumul sau creste de 1,5 ori (aluatul meu a dospit o ora).
  • Se incalzeste cuptorul la 175 C.
  • Se amesteca galbenusul de ou cu o lingura cu apa. Se pensuleaza suprafata aluatului cu acest amestec. Se presara seminte de mac la suprafata.
  • Se coace timp de 40 de minute la 175 grade C.
  • Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Happy world bread day!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu