14 octombrie 2013

Cong you bing

”Cong you bing” este un snack traditional chinezesc din zona Shanghai, servit la micul dejun (insa nu numai), adesea alaturi de sos de soia sau sos cu ghimbir. In fapt acest snack este asemanatoar unei clatite (ceva mai groasa decat clatitele europene clasice) sau poate unei ”paini plate”, contine ceapa verde sau praz (dupa preferinte) si este pregatit din aluat nedospit, realizat din doar doua ingrediente: un amestestec de faina cu apa. Pentru pregatire aveti nevoie de doua tipuri de ulei: ulei de susan si ulei de arahide.

”Cong you bing” a fost la origine o mancare pregatita pe strada (pregatita si vanduta de comercianti ambulanti) insa in zilele noastre se comercializeaza in China atat in restaurante cat si pe strada sau in raioanele supermarketurilor locale (congelat). In Shanghai, in zona Huaihai Zhong Lu (in apropiere de Nanchang Lu) exista un restaurant unde se serveste ”Chong you bing” pregatit dupa aceeasi reteta neschimbata de mai bine de 41 de ani iar succesul in randul cumparatorilor nu a incetat sa se pastreze (locatia a ramas la fel de apreciata chiar daca trecerea timpului si-a spus si in acest caz cuvantul).

In China circula o istorioara legata de ”Cong you bing”. Chinezii spun cu mandrie ca blatul de pizza deriva de fapt din ”Cong you bing”. Povestea vremii spune ca la intoarcerea sa din China, vestitul comerciant venetian Marco Polo a adus cu el in Europa aceste ”Cong you bing”. Impresionat de gustul acestui preparat care ii lipsea in Europa, exploratorul a cautat bucatari care sa pregatesca pentru el acest snack intr-un mod similar celui pe care il vazuse in China. Se spune ca intr-o zi, aflat fiind la o petrecere a unui bun prieten, exploratorul a cunoscut un bucatar sef din Napoli, care s-a aratat dispus sa faca o incercare si sa reproduca gustul preparatului chinezesc cu toata savoarea sa, asa cum dorea Marco Polo. Bucatarul s-a tinut de cuvant si a incercat in prezenta vestitului explorator timp de jumatate de zi sa pregateasca preparatul pe care acesta din urma il servise in China. Se pare insa ca bucatarul nu a avut succesul asteptat si ca savoarea acestui preparat chinezesc (aparent foarte usor de pregatit) nu este tocmai facil de reprodus (cu siguranta bucatarii chinezi aveau micile lor secrete). In urma descrierilor lui Marco Polo privind preparatul final, bucatarul incorporase bucatelele de ceapa verde in aluat, ceea de facea cea aspectul final sa nu fie identic cu cel pe care exploratorul il vazuse in China (bucatelele de ceapa ”nu se ascundeau” suficient de mult in interiorul aluatului -se pare ca acest secret al bucatarilor chinezi era legat in mod direct de priceperea si indemanarea lor). Se spune ca intr-un tarziu ideea ca bucatelele de ceapa verde trebuie asezate la suprafata aluatului (care ulterior urmeaza a fi rulat) si nu in compozitia acestuia, a apartinut lui Marco Polo. Se spune ca aceasta incercare... a fost cea insotita de succes caci rezultatul a fost foarte apreciat de cei din jur. Mai tarziu, bucatarul s-a intors la Napoli si pornind de la informatiile furnizate de Marco Polo, a adaugat ingrediente suplimentare, a modificat aluatul si a adus ”la lumina” predecesorul blatului de pizza. Istorioarele italienilor spun insa ca predecesorul blatului de pizza a existat inainte ca bucatarul din Napoli sa modifice reteta adusa din China de catre Marco Polo. Adevarul... probabil ca nu va fi cunoscut niciodata...

Timpul a facut ca retetele petru ”Cong you bing” sa fie modificate de la un bucatar la altul (asadar sursele de inspiratie sunt numeroase in zilele noastre). Sursa mea de inspiratie a fost reteta din ”Mrs. Chiang s Szechwan Cookbook”. Iata incercarea mea...

INGREDIENTE (pentru 6 bucati):
  • 375 g faina alba proaspat cernuta si in plus faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • 235 ml apa (la temperatura camerei)
  • 6-10 fire de ceapa verde (in functie de marimea lor)
  • 1 1/2 lingurita cu ulei de susan (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de ulei decat cea mentionata anterior)
  • 1 lingurita cu sare fin macinata
  • 6 linguri cu ulei de arahide (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de ulei decat cea mentionata anterior)
MOD DE PREPARARE:
  • Se pun intr-un bol faina proaspat cernuta si apa. Se amesteca cele doua ingrediente cu ajutorul unei spatule (sau cu mana) pana se formeaza un aluat ”aspru”, consistent iar faina a fost incorporata in intregime.
  • Se aseaza aluatul format pe o suprafata plana, usor infainata in prealabil. Se framanta aluatul foarte bine cu mana. Se modeleaza aluatul cu palmele sub forma unei sfere si se acopera cu un bol. Aluatul astfel pregatit se lasa in repaus, (acoperit), timp de 30 minute (in aceasta perioada aluatul isi modifica putin consistenta, devine mai fin, mai ”matasos”).
  • Se framanta aluatul cu mainile timp de aproximativ un minut. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. Se imparte aluatul (aproximativ) in doua jumatati. Fiecare dintre cele doua parti de aluat se framanta timp de cateva secunde apoi se modeleaza sub forma unor sfere. Aluatul este in general lipicios si din aceasta cauza putin incomod de modelat insa nu trebuie sa adaugat suplimentar faina (doar daca acest lucru este strict necesar).
  • Ceapa verde se curata, se spala si se taie rondele foarte subtiri (puteti face acest lucru in perioada de 30 minute in care aluatul se afla in asteptare). Este important sa taiati bucatelele de ceapa cat mai subtire deoarece reusita retetei depinde (si) de acest lucru. Cu cat bucatelelede ceapa verde vor fi mai subtiri (mai mici) cu atat aluatul va putea fi rulat ulterior mai usor (fara sa se rupa).
  • Se stropeste suprafata de lucru cu ulei de susan (uleiul se intinde bine cu palma pe intreaga suprafata de lucru - astfel aluatul va fi modelat corespunzator fara sa se lipeasca de suprafata de lucru). Aluatul poate fi intins ulterior cu sucitorul sau cu palmele insa daca folositi un sucitor este important ca suprafata acestuia sa fie unsa in prealabil cu ulei de susan (pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de sucitor).
  • Se aseaza una dintre sferele de aluat pe suprafata pregatita in prealabil (cealalta sfera de aluat se pastreaza acoperita cu un bol pana in momentul in care urmeaza sa fie modelata). Se aplatizeaza aluatul cu palmele unse cu ulei sau se poate intinde aluatul direct cu sucitorul (eu am platizat putin aluatul initial cu palmele apoi l-am intins cu sucitorul). Aluatul trebuie intins uniform sub forma unui dreptunghi cu laturile de aproximativ 20 x 25 cm (aluatul nu trebuie sa fie foarte subtire deoarece exista riscul ca in timpul executarii ruloului sa se rupa).
  • Se presara jumatate din cantitatea de sare pregatita la suprafata aluatului apoi se apasa aluatul usor cu palmele (datorita suprafetei de lucru si a suprafetei sucitorului pregatite in prealabil, pe suprafata aluatului exista un straf foarte subtire de ulei).
  • Se stropeste suprafata aluatului cu ulei de arahide apoi se intinde uleiul foarte bine cu palmele.
  • Se adauga la suprafata aluatului jumatate din cantitatea de ceapa verde pregatita anterior. Se apasa bucatelele de ceapa verde pe suprafata aluatului cu palmele, usor, cu multa grija (aluatul nu trebuie sa se rupa).
  • Se ruleaza uniform dreptunghiul de aluat pe latura lunga proximala astfel incat sa se obtina un rulou de aluat (este foarte important ca aluatul sa nu se rupa). Se strang putin cu degetele ambele capete ale ruloului astfel incat compozitia sa poata fi pastrata in interior.
  • Se taie ruloul de aluat obtinut in trei parti egale. Se strang cu degetele capetele rulourilor de aluat astfel obtinute (raman de ”sigilat” cate un capat pentru rulourile laterale si ambele extremitati pentru ruloul central). Ulterior, eu am introdus putin cu degetele marginile aluatului in interiorul ruloului. Fiecare dintre cele trei parti ale ruloului de aluat (obtinute prin taiere) se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma aproximativ sferica (este foarte important ca dimensiunea fiecarei sfere obtinute sa fie mai mica decat cea a unei mingi de tenis si de asemenea este esential ca in tot acest timp aluatul sa nu se rupa). 
  • Se procedeaza identic pentru cealalta parte de aluat (pastrata pana in acest moment acoperita), obtinandu-se astfel sase sfere din aluat ce contin ceapa verde taiata bucatele.
  • Fiecare dintre cele sase sfere de aluat mentionate anterior se aplatizeaza cu palma usor (astfel incat aluatul sa nu se rupa). La final trebuie sase obtina un disc de aluat cu diametrul putin mai mic de 20 cm (eu am intins discul de aluat astfel incat diametrul sau a fost aproape 20 cm). Aluatul este intins corect atunci cand bucatelele de ceapa sunt pastrate in grosimea acestuia, chiar daca se vad prin transparenta acestuia. Asigurati-va de asemenea ca in tot acest timp pe suprafata aluatului este o cantitate suficienta de ulei pentru ca acesta sa poata fi modelat optim). Se procedeaza identic pentru fiecare dintre cele sase sfere de aluat pregatite anterior.
  • Se incinge uleiul de arahide folosit pentru pregatirea termicaintr-o tigaie antiaderenta (stratul de ulei folosit nu trebuie sa depaseasca inaltimea de 0,4 mm).
  • Se aseaza cu grija cate un disc de aluat in tigaia cu ulei incins. Se prajeste aluatul pe fiecare fata aproximativ 3 minute sau pana este bine preparat termic si dobandeste o culoare frumoasa aurie.
  • Aluatul preparat termic se aseaza pe un servetel absorbant din hartie pentru bucatarie (pentru a indeparta excesul de ulei).
  • Se taie fiecare bucata in parte in 8 bucati de forma aproximativ triunghiulara (eu am folosit la taiere rola pentru pizza). Se serveste alaturi de diferite sosuri.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

4 comentarii:

  1. Dupa cum arata,trebuie sa fie tare bune! :)

    Dani

    RăspundețiȘtergere
  2. FOARTE BUN. CHIAR IMI PLACE MULT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Te astept in ”Bucataria Antoniei” ori de cate ori ai un ragaz.

      Ștergere