12 octombrie 2013

Cafea Chia

Nu ma pot lipsi nici o zi de ”bucuria cofeinizata” a diminetii...

Va propun astazi o cafea sanatoasa si energizanta, o dovada ca acest lichid atat de indragit in lumea intreaga a reusit din nou sa se reinventeze... Incercati, o mica abatere de la rutina nu va face decat sa va bucure diminetile.

Printre ingredientele pe care le-am folosit se numara semintele de chia... Scriu cateva randuri despre ele pentru ca le consider absolut speciale. M-am obisnuit sa le adaug zilnic in cafea, in lapte, in sucurile de fructe, in iaurturi (sunt foarte versatile)... si sunt de o vreme portia mea de sanatate.

Semintele de chia sunt niste seminte ovale, micute, pestrite, frumos colorate (cafeniu deschis, alb, maro si negru) ce fac parte din familia mentei (Lamiaceae). Ele se gasesc din abundenta in partea centrala si de sud a Mexicului (unde au fost cultivate de azteci inca din epoca precolumbiana). Semintele de chia au reprezentat un ingredient apreciat atat in hrana de baza a aztecilor (cultura Nahua) & mayasilor cat si o parte importanta a ritualurilor lor religioase. Datorita faptului ca erau considerate valoroase, semintele de chia au fost o perioada ”moneda de schimb” (tributul si taxele localnicilor fata de nobilimea azteca erau platite in seminte de chia). In Mexic si Guatemala se foloseau traditional semintele de chia pentru pregatirea diferitelor preparate locale atat sub forma macinata cat si intregi (ele reprezentand o sursa valoroasa de hrana si un ingredient pretios al bauturilor nutritive). Se spune ca in scrierile vechi ale aztecilor semintele de chia au fost descrise ca fiind ”cele mai complexe surse de energie si putere” iar o singura lingurita cu seminte de chia era suficienta unui razboinic aztec intreaga zi.


In zilele noastre semintele de chia au devenit cunoscute in lumea intreaga si sunt considerate ”ingredientul minune” din dieta raw. Ele se cultiva in Mexic, Argentina, Bolivia, Ecuador, Guatemala, Australia (aceasta din urma fiind in anul 2008 cea mai mare producatoare de seminte de chia din lume). De regula se comercializeaza doar varianta bio a acestor seminte deoarece planta emana un miros ce indeparteaza insectele (si nu necesita astfel nici un fel de protejare chimica fata de daunatori).

Micutele seminte sunt bogate in acizi grasi omega 3, omega 6, omega 9, antioxidanti, fibre, calciu, fosfor, magneziu, mangan, fier si reprezinta o sursa importanta de proteine vegetale & aminoacizi esentiali. In cifre... semintele de chia contin de peste 30 de ori mai multi antioxidanti decat afinele, de aproximativ 6 ori mai mult calciu decat laptele integral, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli, de peste 8 ori mai mult omega 3 decat somonul, o cantitate dubla de acid folic decat sparanghelul, cu 25% mai multe fibre decat semintele de in. Semintele de chia absorb o cantitate de apa de 9 ori mai mare decat greutatea lor si nu contin gluten. Sunt usor digerabile si versatile (se pot consuma ca atare sau se pot adauga in diferite bauturi, budinci, iaurturi, deserturi, in paine, salate, sosuri, etc).

Am sentimentul ca am descoperit o comoara ascunsa in aceste seminte si le gasesc cu adevarat speciale. O clipa m-am gandit ca planta care ofera aceste seminte este una dintre acele binecuvantari pe care Dumnezeu ni le-a daruit in scopul prevenirii si tratarii unor diferite afectiuni. Nu generalizez insa cred cu tarie ca in natura se gasesc remediile pentru o mare parte dintre problemele zilnice cu care ne confruntam. Uneori suntem prea grabiti ca sa ajungem sa le cunoastem sau prea neincrezatori ca sa facem o incercare... Si daca totusi intr-o buna dimineata aveti nevoie de ceva gustos care sa va aduca energie pentru intreaga zi, ceva racoritor si revigorant... incercati ”Chia Coffee”...

Pentreu un plus de aroma eu am pregatit cafeaua la presa franceza. Daca folositi presa franceza aveti nevoie de cafea special macinata pentru ”French press”.

INGREDIENTE (pentru 2 portii):

Pentru cele doua straturi cu cafea:
  • 200 ml espresso proaspat preparat sau 200 ml cafea rece (dupa preferinte - pentru o aroma mai putin intensa se foloseste cafeaua pregatita la filtru). Folositi cafeaua preferata (eu am folosit cafea cu aroma de ciocolata si zmeura in urmatoarea proportie: 200 ml apa - 7,5 g cafea)
  • 2 lingurite cu sirop de agave (sau dupa preferinta)
  • 1si 1/4 lingurita cu seminte de chia
Pentru cele doua straturi cu lapte:
  • 200 ml cana cu lapte de soia cu vanilie
  • 1 si 1/4 lingura cu seminte de chia
  • un varf de cutit cu sare fin macinata
  • praf de scortisoara (optional)
Pentru topping / decor (optional, dupa preferinte):
  • Frisca
  • Sirop de agave
  • Sirop de ciocolata
  • Nuci macadamia
MOD DE PREPARARE:

Pentru straturile ce contin cafea (pentru aceste straturi se poate folosi espresso sau cafea, dupa preferinte). 
  • Se prepara espresso / cafeaua preferata si se pune intr-un vas de sticla (se poate folosi cafea fierbinte sau rece, dupa preferinte). Daca pregatiti cafeaua la presa franceza, urmati toti timpii de preparare pentru ca aceasta sa fie cat mai aromata.
  • Se adauga siropul de agave si se amesteca pana ce acesta se dizolva (daca folositi cafea rece siropul de agave se va dizolva mai greu decat in cafea fierbinte).
  • Se adauga in cafea 1 si 1/4 linguri cu seminte de chia, amestecand usor. 
  • Se aseaza vasul in frigider pana compozitia se raceste (in aceasta perioada semintele de chia absorb lichid si dobandesc o consistenta complet diferita - absorb multa apa iar expandarea lor dureaza cateva minute).

Pentru straturile ce contin lapte:
  • Lapte se incalzeste si se spumeaza. 
  • Se adauga in vas 1 si 1/2 lingura cu seminte de chia, sarea si scortisoara amestecand usor. 
  • Se aseaza vasul in frigider pana compozitia se raceste.

Pregatirea bauturii:
  • Se aseaza alternativ cele doua straturi pregatite in functie de preferinte pana aproape de limita superioara a paharului.
  • Se adauga unul dintre toppingurile preferate sau chiar toate cele trei toppinguri mentionate. Pentru decor se pudreaza limita superioara a paharului cu zahar pudra si se aseaza la suprafata stratului superior de lapte spumat cateva bucatele foarte mici de nuci macadamia.

Va doresc dimineti frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Cafelutele aduse de tine ma bucura de fiecare data. M-am gandit sa aduc si eu o cafeluta ;-) Te pup. Multumesc.

      Ștergere