8 aprilie 2013

Paine cu faina integrala de grau si faina de secara

INGREDIENTE:
  • 450 g faina integrala de grau
  • 50 g faina de secara
  • 10 g sare de mare fin macinata
  • 8 g drojdie uscata sau echivalentul in drojdie proaspata
  • 60 ml ulei de masline
  • 360 ml apa calduta
MOD DE PREPARARE:
  • Faina integrala de grau, faina de secara, sarea, drojdia uscata si uleiul se pun intr-un bol cu diametru mare (sarea se aseaza la distanta de drojdie deoarece o inactiveaza).
  • Treptat se adauga apa (este posibil ca pe parcursul framantarii aluatului sa aveti nevoie de o cantitate mai mica sau mai mare de apa) si se framanta amestecul cu mainile pana in momentul in care se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului este incorporata.
  • Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framantacu mainile timp de 5-7 minute (este posibil ca pe parcursul acestui timp de lucru sa aveti nevoie suplimentara de faina).
  • Se lasa aluatul la dospit timp de o ora, intr-o camera calduta, acoperit si ferit de curent de aer.
  • Se pune din nou aluatul pe suprafata de lucru si se framanta putin. Se modeleaza aluatul astfel incat sa dobandeasca forma unei sfere.
  • Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt.
  • Se pune aluatul in tava si se acopera cu un bol sau un prosop de bucatarie. Se lasa aluatul sa dospeasca in tava timp de o ora.
  • Se incalzeste cuptorul la 220 grade C.
  • Se adauga faina la suprafata aluatului. 
  • Se cresteaza suprafata aluatului dupa preferinta.
  • Se coace aluatul timp de 30 - 35 de minute.
  • Painea coapta se raceste pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Nu putea sa fie decit o alta painica delicioasa!!!

    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place si mie foarte mult painea cu faina integrala de grau. Iti multumesc. Te pup si iti doresc o zi frumoasa!

      Ștergere