10 aprilie 2013

Lumberjack Breakfast

Povestea spune că acest mic dejun, denumit „Lumberjack Breakfast”, a fost servit pentru prima dată în anul 1870, la un hotel din Vancouver, Canada. La vremea respectivă, s-a dorit a fi un mic dejun consistent, pregătit pentru cei care desfășurau pe parcursul zilei o muncă fizică grea, lucrând ca tăietori de lemne. „Lumberjack Breakfast” este o îmbinare între cartofi wedges, bacon, ouă și celebrele clătite canadiene cu sirop de arțar. Opțional, se poate adăuga peste cartofi, sosul preferat. 

INGREDIENTE:

Pentru cartofii wedges:
  • 9 cartofi de mărime medie - mică
  • 3 linguri cu ulei de măsline
  • 1/2 linguriță cu sare de mare fin macinată
  • 1/4 linguriță cu piper măcinat (eu am folosit amestec de piper alb, verde, negru)
Pentru clătitele cu sirop de arțar (pentru 5 - 6 clătite):
  • 140 g faină albă 000 proaspăt cernută
  • 5 g praf de copt
  • 1,5 g bicarbonat de sodiu alimentar
  • 1,5 g sare de mare fin măcinată
  • 15 g zahăr tos
  • 245 g lapte bătut
  • 1 ou
  • 42,5 g unt la temperatura camerei (moale, însă nu topit), tăiat bucățele și suplimentar, unt pentru coacerea clătitelor
  • sirop de arțar (după preferință)
Pentru bacon:
  • bacon (bacon canadian) feliat - felii subțiri de aproximativ 5 mm - 1 cm sau în funcție de preferință
  • 10 ml oțet din cidru
  • 15 ml sirop de arțar
  • zahăr brun (cât cuprindeți între două degete sau după preferință)
Pentru papara de ouă:
  • 6 ouă
  • 2 linguri cu smântână
  • 50 g unt 
  • sare de mare fin macinată
  • amestec de piper alb, verde și negru, măcinat
MOD DE PREPARARE:

Pentru cartofii wedges:
  • Cartofii se curăță, se spală și se taie în două jumătăți. Fiecare jumătate de cartof se taie în două jumătăți, obținând astfel sferturi de cartofi.
  • Cartofii astfel tăiați se șterg cu un prosop de bucătărie absorbant.
  • Se încălzește cuptorul la 190 grade C.
  • Cartofii pregătiți se pun într-un bol. Se pulverizează ulei de măsline pe suprafața cartofilor.
  • Se adaugă sarea, piperul măcinat și se amestecă ingredientele.
  • Cartofii se așează în tavă (ideal este să folosiți o tavă antiaderentă, cu bază în zig-zag, perforată.
  • Cartofii se coc în cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ 35 de minute (în acest timp, întoarceți cartofii dacă este necesar și pregătiți clătitele, șunca, papara de ouă).
Pentru clătitele cu sirop de arțar:
  • Se amestecă într-un bol făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și zahărul.
  • Se bate oul cu telul, într-un bol separat.
  • Se adaugă laptele bătut și untul, în bolul în care ați pus oul.
  • Se amestecă oul, laptele bătut și untul, până la obținerea unui amestec omogen (pentru acest timp de lucru se poate folosi mixerul electric).
  • Se adaugă treptat amestecul de făină, praf de copt, bicarbonat de sodiu, sare și zahăr, pregătit anterior. Se mixează compoziția (la viteză mică de mixare), până la obținerea unui amestec omogen.
  • Se topește puțin unt într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu (excesul de unt se îndepărtează cu un șervețel absorbant pentru bucătărie).
  • Se adaugă o parte din compoziție (aproximativ 80 ml) în tigaia încinsă. Se modelează compoziția din tigaie cu dosul unei linguri, astfel încât să dobândească formă rotundă. 
  • Se întoarce clătita, atunci când pe suprafața aluatului se formează mici bule care se sparg.
  • Clătitele coapte se așează pe o farfurie mare, unele peste altele (între clătitele coapte se așează șervețele umede, bine stoarse). Se acoperă clătitele cu o altă farfurie. Astfel, clătitele pregătite se păstrează calde și proaspete. 
  • Înainte de servire, se adaugă sirop de arțar pe suprafața clătitelor.
Pentru bacon:
  • Se încălzește cuptorul la 200 grade C.
  • Se amestecă oțetul din cidru, siropul de arțar și zahărul brun. Amestecul obținut se distribuie (după preferință) pe suprafața feliilor de bacon.
  • Se pun feliile de bacon pregătite pe o tavă antiaderentă (este preferabil să folosiți o tavă în care excesul de grăsime se colectează la una dintre extremitățile acesteia - în acest, mod grăsimea se va îndepărta de feliile de bacon în timpul pregătirii termice). Feliile de bacon se coc în cuptor timp de aproximativ 12 - 15 minute sau până se rumenesc după preferință.
Pentru papara de ouă:
  • Se pun ouăle într-un bol și se bat cu telul. Se adaugă smântâna și se amestecă ingredientele în continuare cu telul, până la obținerea unui amestec omogen.
  • Se prăjește amestecul în unt topit, amestecând din când în când cu o spatulă termorezistentă.
  • Se adaugă sare și piper, după preferință.

Vă doresc dimineți frumoase, alături de cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu