Povestea vremii spune ca ”Lumberjack Breakfast” este un mic dejun care a fost servit pentru prima data in anul 1870, la un hotel din Vancouver. La vremea respectiva, s-a dorit a fi un mic dejun consistent, potrivit pentru cei care desfasoara pe parcursul zilei o munca fizica grea. Este o imbinare intre cartofi wedges, bacon, oua si celebrele clatite canadiene cu sirop de artar. Optional, se poate adauga peste cartofi, sosul preferat.
INGREDIENTE:
Pentru cartofii wedges:
- 9 cartofi de marime medie - mica
- 3 linguri cu ulei de masline
- 1/2 lingurita cu sare de mare fin macinata
- 1/4 lingurita cu piper (eu am folosit amestec de piper alb, verde, negru)
Pentru clatitele cu sirop de artar (pentru 5-6 clatite):
- 140 g faina alba 000 proaspat cernuta
- 5 g praf de copt
- 1,5 g bicarbonat
- 1,5 g sare de mare fin macinata
- 15 g zahar tos
- 245 g lapte batut
- 1 ou
- 42,5 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele si suplimentar unt pentru coacerea clatitelor
- sirop de artar (dupa preferinta)
Pentru bacon:
- bacon (canadian bacon)
- 10 ml otet din cidru
- 15 ml sirop de artar
- zahar brun (cat cuprindeti intre doua degete sau dupa preferinta)
Pentru ouale papara:
- 6 oua
- 2 linguri cu smantana
- 50 g unt
- sare de mare fin macinata
- amestec de piper alb, verde si negru
MOD DE PREPARARE:
Pentru cartofii wedges:
Pentru cartofii wedges:
- Cartofii se curata, se spala si se taie apoi in doua jumatati. Fiecare jumatate de cartof obtinuta se taie la randul ei in doua jumatati, obtinand astfel sferturi de cartofi.
- Se incalzeste cuptorul la 190 grade C.
- Cartofii astfel taiati se sterg cu un prosop de bucatarie absorbant.
- Cartofii pregatiti se pun intr-un bol. Se pulverizeaza deasupra cartofilor ulei de masline (se distribuie uleiul cu mana pe suprafata cartofilor).
- Se adauga sare, amestec de piper alb, verde, negru si se amesteca astfel incat condimentele sa se distribuie pe suprafata cartofilor.
- Cartofii astfel pregatiti se aseaza in tava (ideal este sa folositi o tava antiaderenta cu baza in zig-zag, perforata.
- Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta, praful de copt, bicarbonatul, sarea si zaharul.
- Oul se bate cu telul intr-un bol separat.
- Se adauga laptele batut si untul.
- Se amesteca oul, laptele batut si untul pana la obtinerea unui amestec omogen (daca va este mai comod puteti folosi mixerul electric pentru acest timp de lucru).
- Se adauga treptat, amestecul de faina, praf de copt, bicarbonat, sare si zahar pregatit anterior. Se mixeaza compozitia la viteza mica pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se topeste putin unt intr-o tigaie antiaderenta la foc mediu (excesul se indeparteaza cu un servetel absorbant pentru bucatarie).
- Se adauga o parte din compozitie (aproximativ 80 ml) in tigaia incinsa. Se modeleaza compozitia din tigaie cu dosul unei linguri astfel incat sa dobandeasca o forma rotunda.
- Cand au aparut bule pe suprafata alatului care se coace, clatita trebuie intoarsa cu ajutorul unei spatule termorezistente.
- Clatitele coapte se aseaza pe o farfurie mare, unele peste altele (cu servetele umede si bine stoarse intre ele), acoperite apoi cu o alta farfurie (in acest fel clatitele se pastreaza calde si proaspete).
- Inainte de servire se adauga sirop de artar pe suprafata clatitelor.
Pentru bacon:
- Se taie feliile de bacon subtiri aproximativ 5 mm - 1 cm (in functie de preferinta) - eu am taiat feliile de bacon subtiri.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Optional se poate pregati un amestec realizat din otet din cidru, sirop de artar, zahar brun. Pe suprafata feliilor de bacon se pune (dupa preferinta) amestecul obtinut anterior.
- Se aseaza feliile de bacon pregatite intr-o tava antiaderenta (este preferabil sa folositi o tava in care excesul de lichid se acumuleaza la una dintre extremitatile acesteia - in acest mod grasimea eliberata se va scurge si se va indeparta de feliile de bacon din tava).
- Feliile de bacon se coc in cuptor timp de aproximativ 12 - 15 minute sau pana se rumenesc dupa preferinta.
Pentru ouale papara:
- Ouale se bat intr-un bol cu telul. Se adauga smantana si se amesteca ingredientele in continuare cu telul pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se prajesc ouale in untul topit, amestecand din cand in cand cu o spatula.
- Se condimenteaza cu sare si piper dupa preferinta.
Va doresc dimineti frumoase alaturi de cei dragi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu