Povestea spune că acest mic dejun, denumit „Lumberjack Breakfast”, a fost servit pentru prima dată în anul 1870, la un hotel din Vancouver, Canada. La vremea respectivă, s-a dorit a fi un mic dejun consistent, pregătit pentru cei care desfășurau pe parcursul zilei o muncă fizică grea, lucrând ca tăietori de lemne. „Lumberjack Breakfast” este o îmbinare între cartofi wedges, bacon, ouă și celebrele clătite canadiene cu sirop de arțar. Opțional, se poate adăuga peste cartofi, sosul preferat.
INGREDIENTE:
Pentru cartofii wedges:
- 9 cartofi de mărime medie - mică
- 3 linguri cu ulei de măsline
- 1/2 linguriță cu sare de mare fin macinată
- 1/4 linguriță cu piper măcinat (eu am folosit amestec de piper alb, verde, negru)
Pentru clătitele cu sirop de arțar (pentru 5 - 6 clătite):
- 140 g faină albă 000 proaspăt cernută
- 5 g praf de copt
- 1,5 g bicarbonat de sodiu alimentar
- 1,5 g sare de mare fin măcinată
- 15 g zahăr tos
- 245 g lapte bătut
- 1 ou
- 42,5 g unt la temperatura camerei (moale, însă nu topit), tăiat bucățele și suplimentar, unt pentru coacerea clătitelor
- sirop de arțar (după preferință)
Pentru bacon:
- bacon (bacon canadian) feliat - felii subțiri de aproximativ 5 mm - 1 cm sau în funcție de preferință
- 10 ml oțet din cidru
- 15 ml sirop de arțar
- zahăr brun (cât cuprindeți între două degete sau după preferință)
Pentru papara de ouă:
- 6 ouă
- 2 linguri cu smântână
- 50 g unt
- sare de mare fin macinată
- amestec de piper alb, verde și negru, măcinat
MOD DE PREPARARE:
Pentru cartofii wedges:
Pentru cartofii wedges:
- Cartofii se curăță, se spală și se taie în două jumătăți. Fiecare jumătate de cartof se taie în două jumătăți, obținând astfel sferturi de cartofi.
- Cartofii astfel tăiați se șterg cu un prosop de bucătărie absorbant.
- Se încălzește cuptorul la 190 grade C.
- Cartofii pregătiți se pun într-un bol. Se pulverizează ulei de măsline pe suprafața cartofilor.
- Se adaugă sarea, piperul măcinat și se amestecă ingredientele.
- Cartofii se așează în tavă (ideal este să folosiți o tavă antiaderentă, cu bază în zig-zag, perforată.
- Se amestecă într-un bol făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și zahărul.
- Se bate oul cu telul, într-un bol separat.
- Se adaugă laptele bătut și untul, în bolul în care ați pus oul.
- Se amestecă oul, laptele bătut și untul, până la obținerea unui amestec omogen (pentru acest timp de lucru se poate folosi mixerul electric).
- Se adaugă treptat amestecul de făină, praf de copt, bicarbonat de sodiu, sare și zahăr, pregătit anterior. Se mixează compoziția (la viteză mică de mixare), până la obținerea unui amestec omogen.
- Se topește puțin unt într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu (excesul de unt se îndepărtează cu un șervețel absorbant pentru bucătărie).
- Se adaugă o parte din compoziție (aproximativ 80 ml) în tigaia încinsă. Se modelează compoziția din tigaie cu dosul unei linguri, astfel încât să dobândească formă rotundă.
- Se întoarce clătita, atunci când pe suprafața aluatului se formează mici bule care se sparg.
- Clătitele coapte se așează pe o farfurie mare, unele peste altele (între clătitele coapte se așează șervețele umede, bine stoarse). Se acoperă clătitele cu o altă farfurie. Astfel, clătitele pregătite se păstrează calde și proaspete.
- Înainte de servire, se adaugă sirop de arțar pe suprafața clătitelor.
Pentru bacon:
- Se încălzește cuptorul la 200 grade C.
- Se amestecă oțetul din cidru, siropul de arțar și zahărul brun. Amestecul obținut se distribuie (după preferință) pe suprafața feliilor de bacon.
- Se pun feliile de bacon pregătite pe o tavă antiaderentă (este preferabil să folosiți o tavă în care excesul de grăsime se colectează la una dintre extremitățile acesteia - în acest, mod grăsimea se va îndepărta de feliile de bacon în timpul pregătirii termice). Feliile de bacon se coc în cuptor timp de aproximativ 12 - 15 minute sau până se rumenesc după preferință.
Pentru papara de ouă:
- Se pun ouăle într-un bol și se bat cu telul. Se adaugă smântâna și se amestecă ingredientele în continuare cu telul, până la obținerea unui amestec omogen.
- Se prăjește amestecul în unt topit, amestecând din când în când cu o spatulă termorezistentă.
- Se adaugă sare și piper, după preferință.
Vă doresc dimineți frumoase, alături de cei dragi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu