27 februarie 2013

Boema

Reteta o am de la Pupi, o prietena draga careia ii multumesc pentru reteta si pentru ca m-a incurajat atunci cand am inceput ”sa bucataresc”. Este un desert excelent care se poate pregati sub forma unei prajituri sau chiar sub forma unui tort. Iata ”drumul” parcurs...

INGREDIENTE:

Pentru blat:
  • 12 oua
  • 12 linguri cu zahar tos
  • 8 linguri cu faina alba proaspat cernuta
  • 4 linguri cu cacao proaspat cernuta
  • 6 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • un praf de sare
Pentru crema de frisca:
  • 350 - 400 g frisca batuta tare
  • 4 linguri cu zahar
  • 2 linguri cu iaurt de vanilie (bine inchegat)
Pentru crema de cacao si cafea:
  • 350 - 400 g frisca batuta tare
  • 8 linguri cu zahar tos
  • 2 linguri cu iaurt de vanilie (bine inchegat)
  • 2 linguri cu cafea instant (se pot adauga dupa preferinta 2-4 linguri cu cafea instant)
  • 4 linguri cu cacao proaspat cernuta
  • 1-2 lingurite cu apa calda
Pentru sirop:
  • 150 ml apa
  • zahar dupa preferinta
  • esenta de vanilie sau esenta de rom (dupa preferinta)
  • nutella (la temperatura camerei)
MOD DE PREPARARE:

Pentru blat:
  • Se incalzeste cuptorul la 180 grade C.
  • Faina si cacaoa se amesteca intr-un bol.
  • Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga treptat zaharul.
  • Se adauga unul cate unul galbenusurile si se incorporeaza in compozitie cu ajutorul unei linguri din lemn, amestecand usor de sus in jos.
  • Se adauga uleiul, amestecand usor pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Se adauga treptat amestecul de faina si cacao si se incorporeaza in amestec.
  • Se tapeteaza cu hartie pentru copt o tava dreptunghiulara cu dimensiunile de 30 x 35 cm sau o tava rotunda cu pereti detasabili si diametrul de 24 cm (in functie de cat de gros doriti sa fie blatul).
  • Se pune in tava compozitia pregatita.
  • Se coace blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade C.
  • Blatul copt se lasa sa se raceasca putin in tava apoi se aseaza pe un gratar pana la racirea completa. 

Pentru crema de frisca:
  • Zaharul se amesteca foarte bine cu iaurtul (pana ce zaharul s-a topit).
  • Se mixeaza amestecul de iaurt si zahar cu frisca bine batuta (pregatita anterior) insa pentru foarte putin timp (aproximativ 20 secunde).
Pentru crema de cacao si cafea:
  • Se amesteca foarte bine cafeaua instant, zaharul cu o lingurita cu apa calda.
  • Se adauga iaurtul si se omogenizeaza compozitia.
  • Se adauga treptat (cate o lingura odata) toata cantitatea de cacao prevazuta, amestecand dupa fiecare  dintre ele pana la obtinerea unui amestec omogen.
  • Compozitia obtinuta se amesteca usor cu frisca pana la obtinerea unui amestec omogen.
Pentru sirop:
  • Se pune la fiert intr-un vas apa si zaharul. Cand amestecul ajunge la temperatura de fierbere se lasa sa fiarba timp de 1 minut.
  • Cand zaharul s-a topit complet se ia vasul de pe foc si se adauga esenta de vanilie sau de rom (dupa preferinte).
Asamblarea desertului:
  • Se taie blatul in doua parti numai daca folositi o tava mai mica si considerati ca blatul trebuie taiat.
  • Se insiropeaza blatul cu siropul pregatit.
  • Se adauga un strat subtire de nutella intre blaturi sau la suprafata blatului unic.
  • Se adauga crema de cafea si cacao si se pune desertul la frigider pentru cateva minute.
  • Se adauga crema de frisca.
  • Se decoreaza desertul cu fulgi de ciocolata.
  • Se pastreaza la rece cateva ore inainte de servire.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Iti multumesc Gaby! Ma bucur sa stiu ca iti place desertul acesta si de asemenea ma bucur pentru ca ma vizitezi. Iti doresc o seara frumoasa!

      Ștergere
  2. Superb! deja salivez si te pup cu toata pofta data de tortulet, Nico

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O prietena de pe FB mi-a amintit de ”Boema” copilariei noastre (cea care se gasea la cofetarie in vremea aceea). Imi amintesc si eu de ea... Imi placea si atunci :-) Este un desert delicios (prajitura sau tort, merita incercat). Te pup si iti multumesc.

      Ștergere
  3. Superba prajitura! Ca dealtfel,tot ceea ce faci :)

    Te pup si te admir,
    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt o admiratoare a retetelor tale. Iti multumesc Dani. Te pup.

      Ștergere