28 ianuarie 2013

Paine cu lapte

Astazi v-am adus o paine putin diferita de cele de pana acum... nu prin aluat ci prin forma... o paine pe care am iubit-o din prima clipa in care am vazut cat de frumos creste (inca mai stau si privesc painile prin geamul usii cuptorului). 

Reteta apartine lui Paul Hollywood si este publicata in cartea acestuia ”100 Great Breads”. Reteta de baza este cea a unei paini dulci, cu lapte (laptele da o aroma si o textura aparte painii) insa puteti sa reduceti cantitatea de zahar dupa preferinte. Eu am crestat aluatul in mod diferit (lucrul acesta depinde insa de forma pe care doriti sa o imprimati painii). 

INGREDIENTE:
  • 500 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • 9 g sare de mare fin macinata
  • 50 g zahar pudra (eu am pus in compozitie 40 g zahar pudra - ajustati cantitatea de zahar dupa preferinte)
  • 75 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 8,4 g drojdie uscata
  • 295 ml lapte caldut
MOD DE PREPARARE:
  • Faina, sarea, zaharul, untul si drojdia se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). 
  • Se adauga laptele treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile pana cand intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata in aluat. Se formeaza un aluat moale, usor de modelat, putin lipicios la inceput (daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau lapte in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut).
  • Se pune aluatul obtinut pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5 minute.
  • Aluatul framantat se pune din nou in bol si se lasa sa dospeasca acoperit, intr-o incapere calduta, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.
  • Se pune aluatul pe suprafata de lucru putin infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca o forma rotunda (sau alungita, dupa preferinte).
  • Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt / folie antiaderenta pentru copt.
  • Se pune aluatul in tava pregatita, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 1 ora.
  • Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
  • Se presara putina faina la suprafata aluatului si se cresteaza dupa preferinta.
  • Se coace painea timp de 25 - 30 de minute.
  • Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

4 comentarii:

  1. Ai pregatit o alta painica minunata!

    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place si mie painica aceasta. Am taiat suprafata aluatului asa pentru prima data (a fost o incercare).Iti multumesc. Te pup.

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa painea, felicitari! Nu am vazut asa o paine pana acum dar arata super.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc Marian. Este un joc, poti sa tai suprafata painii de fiecare data diferit...

      Ștergere