10 ianuarie 2013

Vol-au-vent cu galbiori

”Vol-au-vent”... dupa cum sugereaza denumirea sunt atat de usoare incat ”le ia vantul”... Istoria vremii povesteste ca aceste aperitive (si denumirea lor) au aparut ca o idee a lui Antonin Careme care le-a prezentat pentru prima data in anul 1803 in patiseria sa din Paris (faimoasa patiserie din Rue de la Paix). Candva aceste gustari erau nelipsite de la orice petrecere.

Vol-au-vent sunt facute din ”aluat pufos” care dupa coacere se umple cu diferite amestecuri. In anii 70 se foloseau pentru umplutura creveti sau ciuperci taiate cu sos cremos. Maestrii bucatari francezi care doreau sa isi impresioneze clientii din restaurante realizau umplutura din carne de pui atent condimentata, foie gras, piure din fructe de mare, somon, homar si chiar trufe negre pasate, totul combinat intr-un mod ingenios.

Puteti folosi aluat preparat in casa sau aluat gata preparat (ultima varianta este evident mult mai usor si mai rapid de pregatit). Umplutura se poate realiza dupa preferinte si poate contine sau nu sos (eu am ales varianta fara sos si am pregatit umplutura cu galbiori - imi plac foarte mult aceste ciuperci, au un gust minunat). Nu suntem in perioada de aparitie a galbiorilor (nici macar aproape de ea nu suntem) asadar m-am bucurat de cei comercializati in magazine.

INGREDIENTE (pentru 14 bucati):
  • 350 g aluat foietaj gata preparat
  • 1 ou
  • 175 g galbiori (masa solida)
  • 1/2 ceapa de marime medie
  • 4 catei de usturoi
  • sare de mare fin macinata
  • amestec de piper alb, verde, negru
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • 40 g unt
MOD DE PREPARARE:
  • Se lasa aluatul sa se decongeleze la temperatura camerei.
  • Se intinde aluatul pe suprafata de lucru. Se pregatesc doua forme metalice identice, rotunde insa cu diametre diferite.
  • Se decupeaza aluatul cu ajutorul formei mari, rezultand un disc de aluat.
  • Se realizeaza apoi un decupaj de aluat identic (cu aceeasi forma).
  • Se decupeaza mijocul uneia dintre formele de aluat decupate anterior cu a doua forma metalica (cea care are diametrul mai mic, formandu-se astfel un inel de aluat al carui diametru exterior este identic cu cel al primei forme de aluat decupate). Se procedeaza identic pentru celelalte parti de aluat (din aluatul ramas se pot pregati saleuri).
  • Se bate oul intr-un bol cu un tel mic sau cu o furculita (eu trec oul de obicei printr-o sita deasa).
  • Se pensuleaza cu ou suprafata formelor decupate din aluat.
  • Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C.
  • Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt sau cu o folie pentru copt.
  • Se aseaza formele de aluat decupate in tava (peste discurile decupate din aluat se aseaza inelele decupate din aluat astfel incat marginile sa se suprapuna).
  • Se coc in cuptor la 180 grade C, pe nivelul intermediar al acestuia timp de aproximativ 8 minute (pana  dobandesc o culoare frumoasa aurie).
  • Cand aluatul este bine pregatit termic, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
  • Galbiorii se spala cu apa rece cu multa grija (sunt fragili si se rup usor). Se scurg de apa folosind servetele absorbante pentru bucatarie.
  • Ceapa se curata, se spala si se taie cubulete.
  • Usturoiul se curata, se spala si se taie marunt.
  • Ceapa se soteaza in uleiul de masline. Se adauga usturoiul taiat marunt.
  • Se adauga galbiorii (cei mai mari se taie in doua, cei mici se pastreaza intregi). Se amesteca usor pana ce apa lasata de ciuperci scade.
  • Se condimenteaza dupa preferinta cu sare si piper.
  • Se adauga untul si se amesteca ingredientele in continuare pana cand ciupercile sunt bine preparate termic.
  • Se incalzesc formele pregatite din aluat de foietaj (daca este necesar se preseaza putin partea centrala astfel incat sa poata cuprinde umplutura).
  • Se umplu formele din aluat cu umplutura pregatita. Optional compozitia poate contine (si) sos cremos.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

4 comentarii:

  1. Imi place reteta ta...am zis de mult ca voi face si eu dar inca nu am ajuns si la vol-au-vent...cred ca ma impingi cumva cu reteta ta. Galbiorii ii culegem din padure si i-am facut mereu cu omleta, sunt foarte gustosi. Numai bine, Nico

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt usor de pregatit daca folosesti aluat gata preparat si mai ales ai nevoie de putin timp (sunt genul de aperitive rapide si gustoase). Galbiorii sunt intr-adevar deliciosi! Iti multumesc!

      Ștergere
  2. Foarte buni si au crescut bine. Nu te mai saturi mancand. Mie imi place ca nu ai pus sos pentru ca inmoaie aluatul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sosul este optional (in functie de restul umpluturii, de preferintele fiecaruia, etc). Daca totusi, la un moment ti se pare potrivit (si) un sos, poti sa il adaugi numai inainte de servire. Iti multumesc!

      Ștergere