20 ianuarie 2013

Capunti alla puttanesca

Reteta apartine bucatariei populare napoletane. Nu se cunoaste cu certitudine originea numelui retetei (mai exact originea celebrului sos ”alla puttanesca”). Unele povesti sustin ca reteta a fost inventata de femeile ”usoare” in incercarea lor de a pregati mancarea in timp cat mai scurt si fara prea mare ”bataie de cap”. Exista de asemenea presupuneri ca celebra reteta apartine de drept unei ”doamne” (patroana unui bordel din Napoli) care isi servea clientii cu acest fel de mancare (spaghete alaturi de un sos sarat, picant, aromat si plin de culoare). Exista in insemnarile vremii (si) o alta varianta a povestii care leaga numele acestei retete de cel al lui Sandro Petti, proprietarul restaurantului ”Rancio Fellone” din Ischia. Se spune ca intr-o seara, inainte de ora inchiderii, Sandro Petti a fost vizitat pe neastepate la restaurant de un grup mare de prieteni, dornici sa serveasca cina. Bucataria restaurantului era goala (se epuizasera chiar si proviziile) iar Sandro, pus in dificultate, le-a explicat ca nu are ingredientele necesare pentru a pregati cina. Unul dintre prietenii sai i-a spus: ”Ma dai Sandro, e tardi ed abbiamo fame, dove vuoi che andiamo... facci una puttanata qualsiasi” adica ”Este tarziu si ne este foame, unde vrei sa mergem... fa orice porcarie poti” (”puttanata” deriva este drept din cuvantul ”puttana” insa sensul sau poate fi acela de ”fara valoare”, ”orice”). In bucataria lui Sandro se gaseau in acel moment doar cateva dintre ingredientele sosului care avea sa il faca (probabil) celebru (daca istorioara lui este cea adevarata). Sosul a fost se pare agreat de musafirii sai si ulterior Sandro Petti a inclus acest tip de mancare (”spaghete alla puttanesca”) in meniul restaurantului sau. Reteta de baza a fost imbunatatita ulterior cu ceapa, usturoi si ansoa. In zilele noastre reteta variaza de la un bucatar la altul insa sosul a pastrat acelasi gust sarat, putin acrisor, picant si in acelasi timp aromat.

Capunti sunt paste ”speciale” din faina de grau dur, originare din Puglia (seamana oarecum cu niste barcute). Daca nu aveti la indemana capunti, puteti folosi spaghete (atat reteta clasica cat si reteta Nigellei Lawson, pe care am gasit-o in cartea sa ”Gateste cu pasiune”, foloseste acest tip de paste). 


INGREDIENTE (pentru 4-6 portii):
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • 8 fileuri de ansoa scurse de ulei
  • 2 catei de usturoi mari
  • 1/2 lingurita fulgi de ardei iute sau 1-2 linguri ardei iuti jalapeno rosii, murati (eu am folosit fulgi de ardei iute) - daca folositi ardei iuti rosii, murati, se feliaza sau se taie cuburi
  • 500 g paste (eu am folosit capunti insa in mod clasic se folosesc spaghete)
  • 400 g rosii si suc de rosii (conserva)
  • 150 g masline negre fara samburi
  • 2 linguri capere clatite si scurse (se pot folosi capere mici frantuzesti, ”nonpareille” - sunt mai mici dar au un gust intepator mai pronuntat decat cele mari)
  • 2-3 linguri frunze de patrunjel proaspat (optional)
  • sare de mare fin macinata
  • piper proaspar macinat
  • 4 linguri cu ulei de masline
MOD DE PREPARARE:
  • Pachetul de paste pe care l-am cumparat (”Capunti alla puttanesca”) a avut un amestec special de condimente pe care insa nu l-am folosit (l-am pastrat pentru o data viitoare si am urmat intocmai reteta din cartea Nigellei Lawson).
  • Pastele se fierb in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj.
  • Fileurile de ansoa se feliaza fin.
  • Usturoiul se curata, se spala si se feliaza fin (se poate folosi usturoi zdrobit, dupa preferinta).
  • Rosiile se taie bucatele.
  • Maslinele se taie marunt (eu le-am feliat doar).
  • Uleiul se pune intr-un wok cu diametru mare. Cand uleiul este incins se pun bucatelele de ansoa si se prajesc timp de aproximativ 3 minute, pana cand aproape se topesc.
  • Se adauga usturoiul si fulgii de ardei iute. Se lasa amestecul pe foc aproximativ un minut, amestecand continuu.
  • Se adauga rosiile, maslinele si caperele. Se lasa amestecul pe foc timp de aproximativ 10 minute, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa putin.
  • Se condimenteaza amestecul dupa preferinta.
  • Pastele fierte se scurg si se adauga peste sosul din wok. Daca este necesar puteti adauga suplimentar putina apa in care au fiert pastele (astfel se vor incorpora mai bine).
  • Se presara la suprafata patrunjel tocat (optional) inainte de servire.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

6 comentarii:

  1. Absolut delicios! Imi place foarte mult introducerea...eu chiar nu stiam nimic despre aceste paste si mai apoi imi plac si fotografiile care mi-au facut pofta si dorinta de incerca reteta. O duminica frumoasa, Nico

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Povestioarele sunt toate trei urmate de semne de intrebare (nu se cunoaste cu certitudine originea retetei). Este posibil ca oamenii sa fi ”dus mai departe” varianta care le-a placut cel mai mult. Personal imi place sa cred in povestioara lui Sandro Petti: din cateva ingrediente, talent si imaginatie, se nasc adesea ”minuni” in bucatarie. Iti multumesc!

      Ștergere
  2. Ce bune sunt cu sosul asta. Le-ai facut ca la carte!
    Stii ca nu am auzit de pasta asta,capunti. Ma duc sa vad ...din curiozitate...din ce regiune sunt.
    o saptamana buna ...te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Capunti sunt paste frumoase originare din partea de sud, mai exact din regiunea Puglia. Mi se pare ca seamana putin cu niste barcute (datorita acestei forme pastreaza parca mai mult sos pe suprafata lor).Iti multumesc! Te pup si va doresc la randul meu o saptamana frumoasa!

      Ștergere
  3. Esti tare priceputa la facut paste,bravissima!!!

    Te pup,
    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dani, tu si T sunteti specialisti in paste. Aprecierea ta ma onoreaza intotdeauna. Te pup si iti multumesc.

      Ștergere