22 noiembrie 2012

Paine cu faina integrala de grau

Pentru pregatirea acestei paini aveti nevoie de o combinatie intre faina integrala de grau si faina alba (preponderenta este faina integrala de grau). Aluatul ce va rezulta din imbinarea celor doua tipul de faina  este diferit ca textura (comparativ cu cel pregatit exclusiv din faina alba). 

Faina integrala de grau contine toate componentele bobului de grau (cu alte cuvinte...”nimic nu se pierde” in macinarea bobului de grau). Acest fapt este deosebit de important, avand in vedere ca graul contine aminoacizi esentiali - ”caramizile” care contribuie la ”constructia” proteinelor. Comparativ cu faina alba, faina integrala de grau contine mai multe vitamine, minerale si mai multe fibre.

Daca aluatul pe care il pregatiti are nevoie de o cantitate mai mare de apa, puteti adauga apa suplimentar pe parcursul framantarii. Important este sa obtineti un aluat bine framantat, lipicios, insa moale si usor de modelat.

Sursa reteta - Paul Hollywood - ”100 Great Breads” -”Basic Whole-Wheat Bread”.

INGREDIENTE:
  • 300 g faina integrala de grau
  • 85 g faina alba proaspat cernuta si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • 8 g sare de mare fin macinata
  • 8,4 g drojdie uscata sau echivalentul in drojdie proaspata
  • 56,5 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 290 ml apa (in reteta originala este mentionat 350 ml apa insa eu am redus cantitatea de apa - pe parcursul framantarii va veti da seama cu exactitate care este cantitatea de apa necesara)
Este posibil deci ca pe parcursul framantarii aluatului sa aveti nevoie suplimentara de faina alba si / sau apa.

MOD DE PREPARARE:
  • Faina integrala de grau, faina alba, sarea, drojdia uscata, si untul se pun intr-un bol cu diametru mare (sarea se aseaza la distanta de drojdie). Se amesteca cu mainile aceste ingrediente.
  • Treptat se adauga apa si se framanta amestecul in continuare pana in momentul in care se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata.
  • Se aseaza aluatul pe o suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5-7 minute (este posibil ca pe parcursul acestui timp de lucru sa aveti nevoie suplimentara de faina).
  • Se lasa aluatul la dospit timp de o ora, intr-o camera calduta, acoperit si ferit de curent de aer.
  • Se incalzeste cuptorul la 220 grade C.
  • Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt (eu am folosit folie antiaderenta pentru copt).
  • Se modeleaza aluatul usor si se aseaza in tava. 
  • Se cresteaza suprafata aluatului. Se adauga faina la suprafata aluatului. 
  • Se coace aluatul timp de 30 de minute.
  • Painea coapta se raceste pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu