22 decembrie 2012

Paine pentru seara de Craciun

M-am gandit ca painea din seara de Craciun sa fie o paine speciala ca forma, o paine de care sa ne fie dor tot restul anului... si care sa dea o nota de sarbatoare in plus mesei.

Am facut o incercare (va fi o paine ”cu repetitie” :-) Este o paine pe care am pus pentru decor cirese confiate insa aluatul este cel al unei paini potrivite oricarui tip de mancare.

Am pornit de la o reteta pe care am gasit-o la Gourmandine dar pe care am modificat-o din punct de vedere al ingredientelor (am inlocuit sucul de portocale cu lapte, am exclus laptele praf etc) si am framantat aluatul cu mana (mi se pare cel mai potrivit mod pentru ajustarea ingredientelor astfel incat sa obtineti cum ar spune mama ”un aluat potrivit”).

INGREDIENTE:
  • 530 g faina 000 proaspat cernuta
  • 40 g zahar extrafin
  • 10 g sare de mare fin macinata
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 ou si 1 galbenus de ou pentru pensularea aluatului
  • 50 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 220 ml lapte caldut si 15 ml lapte pentru pensularea aluatului
  • coaja rasa a unei lamai
  • unt pentru untarea tavii
  • 1/2 lingurita cu seminte de susan
  • cateva cirese confiate
MOD DE PREPARARE:
  • Se pune intr-un bol faina, zaharul, coaja de lamaie rasa marunt pe razatoare, untul taiat bucatele, oul, sarea, drojdia (sarea se pune la distanta de drojdie - sarea inactiveaza drojdia).
  • Se adauga laptele treptat si se framanta pana se formeaza o masa de aluat. Cand toata cantitatea de faina de pe peretii vasului a fost incorporata in aluat, se pune aluatul pe o suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 6 - 7 minute. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
  • Se lasa aluatul sa dospeasca timp de o ora intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
  • Se cantareste aluatul. Aluatul pe care l-am framantat cantarea aproximativ 900 g (aluatul creste mult in perioada de dospire si trebuie remodelat putin inainte de a fi cantarit).
  • Se imparte cantitate totala de aluat in 16 parti egale care se modeleaza sub forma unor mici sfere (fiecare sfera mica pe care am modelat-o cantarea aproximativ 56 g). Aluatul se pastreaza acoperit pana in momentul in care este folosit.
  • Se unteaza tava de forma unui bradut.
  • Se aseaza sferele mici de aluat pe cinci randuri pastrand spatiu intre ele (o sfera de aluat in varf, doua sfere de aluat pe al doilea rand, trei sfere de aluat pe al treilea rand, patru sfere de aluat pe urmatorul rand, cinci sfere de aluat pe ultinul rand) si o sfera de aluat la baza (in portiunea centrala). Se acopera tava cu o folie alimentara.
  • Se lasa aluatul sa dospeasca in tava timp de 30 de minute, intr-un loc cald. Daca credeti ca aluatul are nevoie de mai mult timp pentru dospit il puteti lasa acoperit timp de o ora (aluatul meu a crescut mult si dupa 30 de minute ajunsese sa atinga folia alimentara).
  • Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
  • Se amesteca intr-un bol mic galbenusul de ou cu 15 ml lapte.
  • Se pensuleaza suprafata aluatului cu amestecul de ou si lapte.
  • Se presara la suprafata aluatului semintele de susan.
  • Se coace aluatul timp de 20 - 25 de minute pe nivelul intermediar al cuptorului, pana dobandeste o culoare frumoasa, aurie.
  • Se lasa painea coapta sa se raceasca pe un gratar.
  • Se decoreaza painea cu cirese confiate dupa preferinta.

Va doresc un DECEMBRIE frumos alaturi de cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu