21 iulie 2012

Sufleu cu migdale

Sufleul este un desert minunat realizat prin incorporarea unei spume usoare de albus de ou intr-un aluat aromat.

In cuptor, sufleul creste peste marginile vasului de copt. Trebuie servit imediat ce a fost scos din cuptor, inainte de a ”pierde din inaltime” (aproximativ 1 minut).

Reteta sufleului de migdale am gasit-o in volumul 4 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Dulciuri”.

INGREDIENTE (pentru 8 portii):

Pentru sufleu:
  • 200 ml lapte
  • 80 g faina 000 proaspat cernuta
  • 40 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • 80 g migdale decojite, fin macinate
  • 40 g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • sare de mare fin macinata
  • 30 g unt pentru untat vasele pentru sufleu
  • 3 linguri cu zahar pentru tapetarea vaselor pentru sufleu
Pentru decor:
  • 30 g migdale fulgi
  • 1 lingura cu zahar pudra proaspat cernut (optional)
MOD DE PREPARARE:
  • Se pune la fiert (la foc mic) intr-o cratita laptele, zaharul, zaharul vanilat, untul si un praf de sare, amestecand continuu cu ajutorul unei linguri din lemn. Cand amestecul ajunge aproape de temperatura de fierbere, se ia vasul de pe foc si se adauga faina ”in bloc”, amestecand rapid cu o lingura din lemn, pana cand compozitia se desprinde cu usurinta de pe peretii vasului si se formeaza ”o minge de aluat”. Aluatul pregatit se pune intr-un vas si se lasa sa se raceasca timp de 15 minute la temperatura camerei.
  • Se pregatesc intre timp vasele pentru sufleu. Eu am folosit 8 vase pentru sufleu cu diametrul exterior de 9 cm, diametrul interior de 7,5 cm si inaltimea 5 de cm.
  • Vasele pentru sufleu se unteaza si se tapeteaza apoi cu zahar.
  • Cand compozitia pregatita s-a racit, se adauga pe rand galbenusurile (nu se adauga un alt galbenus daca cel adaugat anterior nu a fost complet incorporat). Pentru acest timp de lucru, se poate folosi mixerul electric cu paletele spiralate.
  • Se adauga migdalele fin macinate si se mixeaza compozitia timp de 20 de secunde.
  • Albusurile se mixeaza pana se obtine o spuma consistenta.
  • Albusurile spuma se incorporeaza in compozitia pregatita anterior. 
  • Compozitia se pune in formele pregatite astfel incat sa nu se depaseasca 3/4 din capacitatea acestora.
  • Se presara la suprafata cativa fulgi se migdale.
  • Se coc in cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade C, timp de 15 - 20 de minute (in carte este specificat timpul de 25 de minute insa mi s-a parut destul de mult). Eu am copt sufleurile timp de15 minute.
  • Se servesc imediat (fierbinti). Optional se presara la suprafata zahar pudra.

VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu