14 iulie 2012

Scones

Scones sunt chifle traditionale irlandeze, preparate fara drojdie, in varianta dulce sau sarata. 

Reteta o am de la Pupi, o persoana foarte draga mie si o gospodina desavarsita. Autorul retetei este Paul Hollywood - ”100 Great Breads”.

INGREDIENTE:
  • 285 g faina 000 proaspat cernuta
  • 2 oua (un ou se foloseste in compozitia aluatului, celalalt se foloseste pentru pensularea aluatului)
  • 2 si 1/2 linguri cu zahar to
  • 3/4 lingura cu praf de copt (10 g praf de copt)
  • 55 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit), taiat bucatele
  • 125 ml lapte
  • 2 si 1/2 linguri cu stafide aurii
MOD DE PREPARARE:
  • Se amesteca intr-un bol ingredientele uscate: faina, praful de copt, zaharul.
  • Se bate oul cu putin lapte (din cei 125 ml lapte pregatiti pentru prepararea aluatului).
  • Se pun in bolul mixerului ingredientele in urmatoarea ordine: amestecul de faina, praf de copt si zahar, oul batut cu putin lapte, untul, laptele ramas. Se mixeaza ingredientele timp de exact 2 minute la viteza minima. 
  • In ultimele 5 secunde se adauga stafidele si se mixeaza aluatul pana la epuizarea celor 2 minute. Se obtine un aluat moale si foarte lipicios.
  • Aluatul se aseaza pe suprafata de lucru infainata in prealabil. Se intinde aluatul usor cu palmele sau cu sucitorul, pana ajunge la grosimea de 4 cm.
  • Se decupeaza bucati de aluat cu o forma rotunda (este indicata folosirea unei forme metalice cu diametrul de 7 cm, eu insa am folosit o forma cu diametrul de 6 cm).
  • Bucatile de aluat se pun pe tava tapetata in prealabil cu hartie pentru copt.
  • Oul ramas se amesteca intr-un bol mic, cu putina apa. Se pensuleaza suprafata aluatului cu grija, astfel incat sa nu ajunga lichid pe marginile aluatului (acest fapt impiedica ulterior cresterea acestuia).
  • Tava cu bucatile de aluat decupate se pastreaza la frigider timp de 30 de minute.
  • Se incalzeste cuptorul la 220 grade C.
  • Dupa cele 30 de minute, se scoate tava din frigider si se pensuleaza din nou suprafata aluatului cu amestecul de ou si apa, respectand aceleasi reguli.
  • Scones se coc in cuptor timp de 12 - 15 minute, pana dobandesc la suprafata o culoare frumoasa, aurie.
  • Se servesc caldute, cu unt si gem, la micul dejun (si nu numai). Noi am servit cu sos de ciocolata. Sunt delicioase!
VA DORESC ZILE FRUMOASE ALATURI DE CEI DRAGI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu