6 februarie 2014

Rasgullas

Rasgullas (sau Rasagolas) este unul dintre cele mai apreciate dulciuri ale bucatariei indiene. Originea lor se afla in statul indian Orissa insa cei care au raspandit reteta in intreaga lume sunt bengalezii (de aceea reteta se gaseste adesea cu denumirea ”Bengali Rasgullas”).

Pentru reteta pe care am folosit-o ii multumesc lui Sharmilee J - ”Sharmis Passions”.

INGREDIENTE (pentru 15 bucati mini rasgullas):
  • 500 ml lapte
  • 19 ml suc de lamaie proaspat stors
  • 415 ml apa
  • 4-5 cuburi de gheata
  • un varf de lingurita cu cardamom
  • 130 g zahar
  • cateva nuci macadamia
MOD DE PREPARARE:
  • Laptele se pune intr-o oala la fiert. Cand laptele fiarbe se adauga zeama de lamaie si se amesteca pana se separa zerul. 
  • Se stinge apoi focul si se adauga cuburile de gheata amestecand in continuare pana ce acestea se topesc.
  • Se pune amestecul intr-o bucata de tifon asezata intr-un bol mare si se lasa sa curga apa rece peste intreaga compozitie (pentru a indeparta mirosul si gustul dat de lamaie).
  • Se stoarce foarte bine cu ajutorul tifonului pentru a indeparta excesul de apa (compozitia ramasa are marimea unei lamai de marime medie). Se lasa sa se scurga timp de 30 de minute.
  • Se framanta compozitia timp de aproximativ 10 minute, pana ”se leaga” foarte bine si dobandeste o consistenta asemanatoare unui aluat moale (de acest timp de lucru depinde textura finala a micutelor sfere de branza). In cazul in care acest timp de lucru nu este realizat corespunzator, sferele de branza se vor desface in timpul fierberii si nu isi vor mentine forma.
  • Se modeleaza cu palmele 13 - 15 sfere mici (suprafata lor trebuie sa fie cat mai neteda - in caz contrar exista riscul sa se desfaca in timpul fierberii). Numarul sferelor formate depinde de dimensiunea pe care doriti ca acestea sa o dobandeasca (eu am obtinut 15 bucati).
  • Se pun intr-o oala la foc mic - mediu apa si zaharul. Se adauga cardamom si se amesteca usor pana zaharul se topeste. 
  • Cand siropul fierbe se adauga cu grija, una cate una, sferele de branza modelate anterior. Se acopera oala cu un capac care sa permita aburului sa iasa in timpul fierberii (in caz contrar se ridica din 3 in 3 minute capacul oalei pentru evacuarea aburului). Se fierb sferele de branza la foc mic timp de 10 minute. La sfarsitul acestei perioade sferele de branza vor creste in dimensiune (este un indiciu ca sunt bine preparate termic).
  • Se lasa sa se raceasca complet. Se pastreaza la frigider timp de o ora inainte de servire.


  • Se adauga cateva bucatele nuci de macadamia la suprafata sferelor de branza inainte de servire.


  • Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

    4 comentarii:

    1. Frumoase,apetisante,simetrice,totul superb ca intotdeauna!!! ♥
      Dani

      RăspundețiȘtergere
    2. Răspunsuri
      1. Iti multumesc Andreea. In ultima vreme am cautat retete din bucataria indiana (intamplator am descoperit ca este o bucatarie frumoasa & interesanta). Te pup.

        Ștergere