28 februarie 2014

”Making Artisan Pasta”

Iubesc foarte mult cartile (mi-au fost de-a lungul anilor cei mai buni prieteni). Cu toata avalansa informatiilor oferite pe internet, am continuat sa cumpar carti... cu aceeasi dorinta, cu aceeasi bucurie... Nici un alt mijloc informational nu poate inlocui cartea si nu poate oferi informatia in modul in care aceasta o face. Cu siguranta cunoasteti bucuria, emotia si totodata linistea ce se cuibaresc in suflet de fiecare data cand mainile ating o carte frumoasa. Nu m-am plans niciodata de plictiseala... pentru ca am avut carti. Nu m-am plans niciodata de lipsa prietenilor... pentru ca am avut carti. ”Cartea, va usureaza viata, va ajuta prieteneste sa va descurcati in valmasagul pestrit, furtunos al gandurilor, sentimentelor si intamplarilor din viata; ea va invata sa respectati omul si pe voi insiva, ea va inaripeaza mintea si inima cu simtamantul dragostei pentru lume, pentru om” (Maxim Gorki).

Daca vreodata simtiti ca povara zilei va copleseste, amintiti-va ca o carte stie sa vindece suflete si sa deschida noi orizonturi...

Astazi vreau sa va povestesc despre o carte draga sufletului meu, pe care o gasesc utila pentru orice pasionat de gastronomie: ”Making Artisan Pasta - How to make a world of handmade noodles, stuffed pasta, dumplings and more”.

Cartea va ofera posibilitatea de a  intreprinde o calatorie in deliciosul univers al pastelor si de a invata sa pregatiti acasa multe tipuri de paste. Pastele uscate sunt usor de gatit insa daca doriti sa savurati paste proaspete pregatite in bucataria proprie (”Pasta fatta a casa”), paste aromate, colorate si taiate dupa preferintele voastre, cartea aceasta va va fi cu siguranta utila. Veti descoperi treptat ca prepararea pastelor nu este deloc dificila si veti fi rasplatiti cu preparate deosebit de gustoase. Exista paste tentante din punct de vedere vizual iar experimentarea diferitelor forme si culori face ca prepararea si savurarea acestora sa fie mai placute. 

Cartea, ce poarta semnatura unei nume de exceptie, Aliza Green, cuprinde 176 pagini, este impartita in doua parti (in total 8 capitole) si va este oferita de BOOKS EXPRESS. Fiecare capitol este ilustrat cu imagini de calitate deosebita si indrumari (pas cu pas) legate de pregatirea pastelor. Cuvantul introductiv al cartii apartine de asemenea unui nume sonor: Cesare Casella (”Italian Culinary Academy”).

Iata cuprinsul cartii (scriu aceste detalii in speranta ca va puteti face o idee despre continut si despre modul in care aceasta carte va poate fi utila):

INTRODUCTION: Making your own pasta: Saving time, ensuring quality

PART I - THE BASICS

CHAPTER I:
  • Pasta ingredients.
  • Selecting ingredients:
 1. Flour:
- Wheat - Parts of the wheat kernel;
- Protein percentages of flour;
- More about gluten;
- Ash content and extraction rate in flour;
- Types of wheat flour: Italian Doppio Zero (00), Unbleached All-Purpose, Durum & Semolina, Pasta flour mix, Whole wheat, Spelt, Farro;
- Other flours: Chestnut, Buckwheat, Rye, Chickpea, Rice;
- Measuring flour;
- Grinding whole grains for flour;
- Pasta flour mix
2. Eggs:
- Choosing eggs
- Egg grades and sizes
- U.S and European egg sizes
- Freshness of eggs
- Salmonella and fresh pasta
3. Water
- How much liquid pasta dough absorbs
- Pasta al dente

CHAPTER II:
  • Making pasta dough from wheat and other flours
  • Mastering the art of making pasta dough
  • Basic egg pasta dough by hand
  • Basic egg pasta dough using a heavy-duty stand mixer
  • Basic egg pasta dough using a food processor
  • Using other flours to make pasta dough: whole wheat pasta dough, buckwheat pasta dough, rye pasta dough, cornmeal - chipotle pasta dough, semolina pasta dough (methods and recipes).
  • Methods for forming pasta: handmade pasta tips, hand stretched pasta dough, rolling pasta with wood, rolling pasta dough with a sheeter, extruding - another way to form pasta.
CHAPTER III:
  • Flavoring pasta dough (methods and recipes): roasted red pepper pasta dough, asparagus pasta dough, spinach pasta dough, red beet ăpasta dough, squash pasta dough, red wine pasta dough, porcini mushroom pasta dough, saffron - white wine pasta dough, squid ink pasta dough, chocolate pasta dough, lemon - pepper pasta dough.
  • Pasta cooking tips.
PART II - THE PASTA

CHAPTER IV: 
  • Dumplings
  • Potato gnocchi
  • Semolina gnocchi (gnocchi a la romana)
  • Ravioli gnudi
  • Matzo balls
  • Spaetzle
  • Passatelli
CHAPTER V:
  • Pasta sheets
  • Comparing pasta sheets and commercial extruded pasta
  • How to care for your pasta sheeter
  • Maltagliati
  • Maltagliati in Puglia
  • Laminated parsley pasta
  • Lasagna: (Onano lentil lasagna, Braised green lentils, Besciamella sauce and pasta, Assemble the lasagna)
  • Cannelloni (Prepare the filling, roll the pasta)
CHAPTER VI:
  • Making cut pasta
  • A fettuccine by any other name
  • A world of asian noodles
  • Chinese noodles: wheat flour noodles (La mian, Lo mein, Mee pok, Misua, Saang mein, You mian - Thin noodles); Rice and bean starch noodles (Fen si - Cellophane noodles or bean threads, Lai fun, Mi fen - Rice vermicelli, Shahe fen, Yin zhen fen or lao shu fen)
  • Japanese noodles: Ramen, Shirataki, Soba, Somen
  • Hand rolled alsatian nouilles
  • Pasta in France
  • Cappellini
  • Ideas for seafood broths
  • Porcini tagliatelle
  • Straw and hay
  • Pappardelle and tagliolini
  • Pasta alla chitarra
  • Buckwheat pizzoccheri
  • Japanese udon noodles
CHAPTER VII:
  • Specialty hand-formed pasta
  • Traditional pasta sauces
  • Pasta shapes and body parts
  • Ricotta cavatelli from puglia
  • Sardinian maloreddus
  • A trio of traditional pasta sauces (Rose sauce, Brown butter and sage sauce, Lamb ragu)
  • Genoese chestnut corzetti
  • Garganelli
  • Chinese cat s ear noodles (mao er duo)
  • Pugliese orechiette
  • Umbrian ombrichelli
  • Greek trahana
CHAPTER VIII:
  • Stuffed pasta
  • Traditional pasta making tools
  • Ravioli tips
  • How to cook ravioli
  • How to freeze ravioli and other stuffed pasta
  • Howto refrigerate ravioli and other stuffed pasta
  • Making ravioli using a plaque
  • Tortelloni
  • Tortellini
  • True and authentic tortellino
  • Caramelle
  • Pierogi (Variation: shaping pierogi by hand)
  • Pot stickers
  • Ukrainian sour cherry vareniki
  • Genoese pansotti
  • Giant asparagus raviolo with soft-cooked egg
  • Turkish manti
  • Siberian pelmeni
Am incercat in cele de mai sus sa punctez cateva elemente care pot fi orientative cu privire la continutul cartii. Toate retetele din aceasta carte sunt prezentate pas cu pas si sunt insotite de fotografii de o calitate exceptionala. Pentru majoritatea retetelor este prezentata suplimentar si metoda veche, traditionala de pregatire.

Cartea a fost publicata in anul 2012 - Editura Quarry Books si cuprinde 176 pagini.

2 comentarii:

  1. De unde se ppoate comanda cartea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Lira, Imi cer scuze pentru ca raspund cu intarziere. In text, la cateva randuri sub imaginea cartii exista un link care te conduce spre Books Express. Iti doresc sarbatori frumoase alaturi de cei dragi!

      Ștergere