23 noiembrie 2013

Paine cu migdale

Am facut cateva promisiuni (legate de retete) pe FB. Una dintre ele este ”Painea cu migdale” (reteta lui Paul Hollywood - ”Almond Bread”), cea pe care eu am modificat-o putin in continut si mult in forma, cand am pregatit ”Paine alba III”. In fapt, timpii de lucru sunt aproape identici (spun ”aproape” pentru ca singura diferenta consta in adaugarea migdalelor).

”Almond Bread” este una dintre acele paini de care P.H. se simte legat in mod deosebit (si pe care a invatat sa o pregateasca in timpul perioadei petrecute in Cipru). Este o paine minunata, mai ales atunci cand este servita prajita si cu putin unt...

Reteta lui P. H. este publicata in cartea sa ”100 Great Breads”. 

INGREDIENTE:
  • 480 g faina alba de grau tip 550 proaspat cernuta
  • 17 g sare fin macinata
  • 7 g drojdie uscata
  • 30 g zahar pudra proaspat cernut
  • 50 g unt la temperatura camerei, taiat bucatele
  • 280 ml amestec de apa si lapte (eu am folosit 100 ml lapte si 180 ml apa)
  • 65 g migdale decojite si maruntite
  • 40 g fulgi de migdale decojite
MOD DE PREPARARE:
  • Se pun intr-un bol mare faina proaspat cernuta, zaharul pudra, untul, drojdia si sarea (drojdia si sarea nu sunt ”prietene” si din acest motiv se vor aseza la distanta una de alta - sarea inactiveaza drojdia).
  • Se adauga treptat lichidul (apa si lapte), amestecand ingredientele cu mana, pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina din bol a fost incorporata.
  • Aluatul se aseaza pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta cu mainile (aproximativ 5 minute) pana la obtinerea unui aluat moale, nelipicios si usor de modelat. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
  • Se acopera aluatul cu un bol suficient de mare si se lasa la dospit timp de aproximativ o ora, intr-un loc cald, ferit de curent.
  • Se framanta aluatul putin pe suprafata de lucru. Se adauga migdalele maruntite si se in corporeaza in aluat. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
  • Se aplatizeaza aluatul cu palmele. Se presara la suprafata fulgii de migdale.
  • Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de aproximativ o ora, intr-un loc cald, ferit de curent.
  • Se tapeteaza tava cuptorului cu hartie pentru copt. 
  • Se incalzeste cuptorul la 220 C.
  • Aluatul se coace timp de 20 - 25 minute.
  • Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Deja nu ma mai mir cind vad pozele painicilor tale!!! Si asta este MINUNATA...:)

    Dani

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc mult! Te pup si te servesc cu drag din fiecare painica pe care o pregatesc!

    RăspundețiȘtergere