25 decembrie 2013

CRACIUN FERICIT!

Mi-as fi dorit sa pot sa daruiesc cate ceva fiecaruia dintre voi, cei care ati trecut pragul ”Bucatariei Antoniei” dar pentru ca lucrul acesta este aproape imposibil, m-am gandit sa va aduc in dar o povestioara de care m-am bucurat la randul meu (ieri) cand prietena mea draga Pupi a postat randurile pe care urmeaza sa le scriu mai jos. Asadar... lectura placuta si sarbatori fericite!


”De-a lungul anilor, in apropierea Craciunului, am avut mai multe solicitari de a publica din nou un comentariu pe care l-am facut in 2007, cu privire la aceast moment foarte special al anului. Asadar... va ofer acest articol aici si ma bucur ca a fost atat de bine primit incat in fiecare an primesc cereri sa il transmit din nou.

Nu am putut sa dorm noaptea trecuta. M-am trezit la ora doua si pana la sase am avut o conversatie cu Dumnezeu.
- Vorbeste-mi despre Craciun, l-am rugat eu. Despre ce este vorba cu adevarat?
Am auzit:
- Ce vrei sa spui? Cum adica despre ce este vorba cu adevarat? Ti-am mai spus de un milion de ori despre ce este vorba.
Asa ca am zis:
- Mai spune-mi o data. Cred ca nu am inteles prea bine. 
Dintr-o data in cap mi-a rasunat colindul ”Christmas Carol”, una dintre cele mai vesele si mai triumfatoare colinde de Craciun. ”Sa se bucure intreaga lume”, asa incepe cantecul si continua ”Domnul a venit” (”Joy to the world, the Lord has come”) dar nu puteam pricepe si ma tot minunam: de ce era atat de multa bucurie cu privire la venirea cuiva care va fi stapanul nostru?
- Doamne, i-am spus, nu inteleg.
Dumnezeu mi-a raspuns:
- Ai dreptate, nu intelegi dar macar intrebi iar acesta este un lucru bun.
Apoi Dumnezeu a spus:
- Este foarte greu sa intelegi ceva atunci cand crezi ca nu mai sunt intrebari de pus. Nu ti se poate da un raspuns cate vreme crezi ca ai deja singurul raspuns posibil.
- Ei bine, nu am raspunsul, am recunoscut eu. Deci... care este raspunsul?
Dumnezeu a spus:
- Raspunsul este acesta: Domnul care a venit nu domneste peste voi ci in voi.
Aceste cuvinte au venit la ora 02.57 a.m si am cugetat la ele din inima.
- Atunci, m-am aventurat eu, inseamna ca perioada Craciunului nu reprezinta numai o perioada in care sa ne amintim de nasterea Pruncului Isus. Vom canta despre Pruncul Isus in seara de Craciun si ii vom celebra sosirea pentru ca El a adus lumii un nou mod de a spune si de a trai un mare adevar. Acestea au fost cu adevarat vesti reconfortante si pline de bucurie dar Craciunul inseamna de asemenea sarbatoarea nasterii lui Hristos in noi toti.
Dumnezeu a raspuns incetisor:
- Da.
M-am intrebat atunci ce inteles ar avea cantecele, mesajele si sentimentele pe care le traim de Craciun. Daca as intelege cu adevarat ca mesajul acestei sarbatori nu se refera la o singura fiinta binecuvantata ci la toate fiintele care sunt binecuvantate... ca nu se refera la altcineva ci la noi, la mine...
- O Doamne dar asta suna rau, adica suna chiar ca o blasfemie. Cum ar putea Craciunul sa fie o sarbatoare care se refera la mine? Dintre toate gandurile egocentriste si megalomane, mi-a venit tocmai gandul acesta? Craciunul are legatura cu venirea Domnului si cu darurile celor trei Magi.
Inima mea insista intreband:
- Dar daca darul eram eu? Daca Domnul a venit ca sa fie in mine si nu sa domneasca asupra mea? Stiu ca pot sa ii gasesc un loc sa domneasca asupra mea dar oare pot sa in gasesc un loc sa domneasca in launtrul meu si ce ar insemna pentru mine sa fac asta? Ce ar insemna pentru mine sa fiu nu numai o persoana care a fost binecuvantata ci si o persoana care este binecuvantata? Oare m-as purta altfel cu voi? Mi-ar placea sa cred ca asa as face. Mi-ar placea sa cred ca as fi mai bun cu voi, mai atent cu toate cuvintele si cu faptele mele, ca as avea ganduri mai pline de compasiune, actiuni mai cinstite, ca as fi mai rabdator si mai generos, ca as fi mai constient de minunea care sunteti voi! Daca m-as gandi ca eu sunt o persoana binecuvantata m-as purta oare altfel cu mine? Cred ca da. Cred ca as fi mai bun cu mine, mai atent cu faptele si cuvintele mele. Cred ca as fi mai plin de compasiune fata de mine, mai rabdator, mai generos cu mine, as fi mai constient ca viata mea este o minune. Dar oare este posibil sa fim toti binecuvantati?  
Iata ce am intrebat eu in toiul noptii iar raspunsul a venit incredibil de simplu:
- Da.
Deci, am cugetat eu, acesta este Craciunul. Esenta Hristica se naste in noi toti, traieste in noi toti, ESTE in noi toti doar ca pur si simplu noi nu ne amintim acest lucru. Astfel Craciunul este o sarbatoare care ne aduce aminte. Se dovedeste ca sarbatoarea Craciunului nu este legata de o anumita religie ci de toate religiile, nu se refera la o persoana ci la toti oamenii. De Craciun nu conteaza daca esti crestin, musulman sau hindus, evreu, baptist, budist sau daca esti de o alta religie. Atunci cand dai nastere Domnului in launtrul tau, dai viata unei minuni, unei maretii, unei cunoasteri si unei iubiri care poate sa curga de la tine spre intreaga lume si sa schimbe lumea pentru totdeauna.


Nu este aceasta oare povestea Craciunului? Cand traim aceasta poveste ca pe povestea noastra oare vietile noastre nu se reinnoiesc iar sinele noastre separate nu se reintregesc? Ba da. Sufletele noastre sunt miscate, inimile ne sunt pline si atunci noi suntem cei care aducem bucurie in lume. Noi suntem Darul de Craciun realizat pe deplin. Suntem dispusi si pregatiti in totalitate sa iubim neconditionat, sa daruim fara restrictii, sa impartasim fara limite, sa cream fara frica, sa sarbatorim. Noi suntem cei care alergam sa iertam fara ezitare, sa ajutam fara sa ni se ceara si mai mult decat atat... sa deschidem calea ingerilor. Sa deschidem noi calea ingerilor ? De asta suntem aici, de asta am venit pe pamant, sa fim vestitori. ”Iata vestitorul” canta ingerii, ”Slava Regelui nascut”. In acest moment ii putem da nastere regelui din noi, fapturii care suntem noi in ochii lui Dumnezeu. 
Cineva a spus odata ca daca v-ati vedea asa cum va vede Dumnezeu, ati zambi mereu. Ei bine, perioada Craciunului este perioada zambetelor. In aceste zile speciale, daca incercam cu adevarat putem sa ne vedem asa cum ne vede Dumnezeu si putem sa simtim acest lucru. Sentimentul acesta se numeste iubire, iubirea pe care o aveti pentru viata si pentru toti cei pe care ii indragiti in aceasta viata, precum si iubirea pe care o are Dumnezeu pentru voi. Magia Craciunului ne ofera permisiunea sa impartasim aceasta iubire cu toti cei din jurul nostru: cu prietenii si cu strainii, cu cei care sunt de acord cu noi si cu cei care nu sunt de acord cu noi, cu cei care sunt asemanatori cu noi, actioneaza asemenea noua si cu cei care nu sunt asa. 
In perioada Craciunului suntem invitati sa simtim aceasta iubire si sa ii oferim un loc permanent in inima noastra, sa fim izvorul pacii pe pamant si al bunavointei fata de cei de pretutindeni. Suntem invitati sa pasim pe pamant ca fiinte binecuvantate, nu numai ca domni ai unui mod de viata ci si in modul Domnului. Cand intelegem acest lucru totul se schimba. Incepem sa dobandim experienta lumii si totul primeste un nou inteles.
Aceasta este invitatia de Craciun. Suntem invitati sa incepem aceasta experienta in aceasta noapte de Craciun, in aceasta seara linistita. Daca acceptam invitatia vom face din aceasta noapte o noapte sfanta si vom incepe sa traim intr-o lume in care totul este calm si luminos.


Sa se bucure intreaga lume! Domnul a venit! Fie ca pamantul sa il primeasca pe Regele sau! Fie ca fiecare inima sa ii pregateasca un loc iar cerul si natura sa ii cante!”


CRACIUN FERICIT dragii mei! Sa aveti bucurii si impliniri, sanatate si lumina alaturi de cei dragi!

2 comentarii: