24 octombrie 2013

Paine alba III

INGREDIENTE:
  • 500 g faina alba de grau tip 550 proaspat cernuta
  • 15 g sare fin macinata
  • 7 g drojdie uscata
  • 25 g zahar pudra proaspat cernut
  • 55 g unt la temperatura camerei, taiat bucatele
  • 320 ml amestec de apa si lapte (eu am folosit un amestec format din 160 ml apa calduta si 160 ml lapte caldut)
  • 1si 1/2 lingura cu ulei de floarea soarelui pentru pensularea tavii
MOD DE PREPARARE:
  • Se pun intr-un bol faina proaspat cernuta, zaharul pudra, untul, drojdia si sarea (drojdia si sarea se vor aseza la distanta una de alta - sarea inactiveaza drojdia).
  • Se adauga treptat amestecul de apa si lapte, amestecand ingredientele cu mana, pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina a fost incorporata.
  • Aluatul se aseaza pe suprafata de lucru infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de aproximativ 10 minute (la final aluatul trebuie sa fie moale, nelipicios si usor de modelat). Se modeleazaaluatul sub forma unei sfere.
  • Se acopera aluatul cu un bol suficient de mare si se lasa la dospit timp de aproximativ o ora.
  • Se pensuleaza cu ulei o tava cu dimensiunile 32 x 15 cm.
  • Se framanta aluatul putin pe suprafata de lucru. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. Se cantareste sfera de aluat (eu am obtinut o masa de aluat cu greutatea de 1027 g.
  • Se imparte aluatul in 8 parti aproximativ egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei sfere si se acopera cu un prosop (sau cu un bol) pana in momentul in care urmeaza sa fie folosita.
  • Cele 8 bucati de aluat se aseaza unele langa altele in tava pregatita anterior.
  • Se acopera aluatul cu un prosop debucatarie si se lasa sa dospeasca timp de o ora, intr-un loc cald, ferit de curent de aer.
  • Se incalzeste cuptorul la 220 grade C.
  • Se coace aluatul timp de aproximativ 20 - 25 de minute.
  • Se scoate painea coapta din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!

2 comentarii:

  1. Oare cind imi voi face curaj sa fac si eu o painica?! A ta,ca intotdeauna,este minunata...:)
    Dani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricand vrei sa pregatesti o paine, virtual sunt alaturi de tine. Sunt sigura ca vei face paini minunate. Iti multumesc.

      Ștergere